Bir yakınımın istanbul beyazıt semtinde dolarla kirada olan bir dükkanı var. O bölgede tüm dükkanlar dolarla kira ödüyor. Malum dolar kuru sebepli kiracı bir süredir arıza cıkarmaktaymış ve en son olarak 1750 dolar olan kira karşılığını yatıramam diyip resti çekmiş. Zaten her ay 1000tl bir hesaba, kalan kısmı dolar olarak başka bir hesaba yatıran bir kiracıdan bahsediyoruz. (stopaj kaçırıyor yani) O bölgedeki belediye 1000tl nasıl kira olur demiyor demek ki, bu ayrı konu.
Son gelinen noktada adam 1 ocak 2018 de bu evin tl karşılığı 7000tl idi, ben şu an en fazla 7500tl üzerinden yatırırım diyip, Eylül ayında 1000 dolar +1000TL göndermiş. Yani dediği gibi 7500TL ye tamamlamış. Kiralık dükkan sahibinin şu anki zararı doları 6.50 dan kabul edersek (12,500TL yapıyor) Neredeyse her ay 5000TL civarında. Düşünsenize Ocak ayında 1600 dolar aldıgınız kiradan şu an 1000dolar alıyorsunuz zorbalıkla..
Şimdi sorularım şunlar,
1. Piyasayı bilen arkadaşlara bu sorum. Dolarla kirada dükkanı olan her dükkan sahibi benzer iyileştirmeler yapmak zorunda kaldı mı? (lütfen reel örneği olan cevaplasın)
2. Yapıyorsa bunu hangi oranda yaptı veya yapıyor? Kiraları TL karşılıgına yıl sonuna kadar sabitleyerek mi yapıyor, yoksa her ay başı konuşalım tarzında mı?(lütfen reel örneği olan cevaplasın)
3. Bu kiracıya dava açsalar kira karşılığını ödememekten dolayı, süreç nasıl işler? yaptırım hakkı ne olur? Hukuki olarak nasıl bir süreç izlenmeli?
4. Sözleşme Ocak ay başında doluyor, önden noter kanalıyla ihtar çekerek mi başlayalım? Sonrası nasıl gelmeli?
Ne kadar detay bilgi o kadar işimize yarar. Cok sağolun,
Merhaba,
Öncelikle dükkan sahibi değilim ama konu ilgimi çekti. Piyasa koşulları dükkan sahibini bağlamaz. Kiracı tl karşılığını ödemek zorundadır. Tabi kiracıyla dükkan sahibi ödeme şeklini sözleşmede belirtmek zorundadır. Önceki ayın ortalama tcmb ds kuru, yıllık ortalama kur gibi. Bu bir alışveriştir. Dediğiniz iyileştirme sadece dükkan sahibinin insiyatifindedir. Bana sorarsanız yapılması gerekir. Saygılar.
O bolgede dukkani olan bu kosullarin nasil olustugunu,isin gucun durumunu bilir,daha oncek krizlerde de ortak kur belirlenip ona baglamak,ya da ayarlama yapmak seklinde gerceklesmisti bu islemler.klasik yapilmasi gereken mal sahibi gidecek piyasanin haline bakacak daha sonrada kiracisiyla oturup anlasacak.
Kirasini duzgun odeyen biriyse bu donemde sahip cikmak gerekir.dukkani bosaltirsa kriz ortaminda ne kadar sure bos kalacak,yeni kiraci kac para odeyecek bu hesaplari yapip ona gore hareket edeceksiniz.
Tahliyeye ugrasmak son secenek olmali.
Dolar düşseydi bu adam mal sahibini düşünmeyecek, varolan kur a göre yatıracakdı
sözleşmede dolar mı yazıyor? evet ise kiracı ancak ev sahibi kabul ederse kurda değişiklik yapabilir.Kafasına göre kur değiştiremez
1750 dolarlık kirayı 1150ye indirmiş. Çok fazla. Ancak şu da var ki dükkan boşaldığında kaç ay sonra dolacak? Kaç paradan dolacak?
Ödeme geçmişi iyiyse, orta yolu bulun derim 1250-1450 usd gibi.
Ancaaaak her türkün yaptığı şeyi yapıyorsunuz. Bastan rıza gösterdiğiniz şeylere bok atmayın. Dune kadar sorun çıkarmamışsın adamın iki hesaptan yatirmasina, aranız bozulunca "vergi kaçırıyor" ayağı yapmayın, ucuz türk comar hareketleri bunlar, kusura bakmayın.
o vergi kaçırıyorsa siz de kaçırıyorsunuz. yani dava aşamasına kalırsa ortaya çıkacak ve vergi kaçırmaktan siz de ceza alacaksınız.