1. atomu parçalamak imkansız vs. diye duyarm çocukluğumdan beri. parçalandı mı atom? atomu parçalamaktan kasıt fizyon mudur onu da bilmiyorum. sayısalcı değilim.

2. ben lise 1'e kadar fen dersi gördüm. 2001 yılında ders kitaplarında atom altı parçacıklardan bahsedildiğini hatırlamıyorum. var mıydı o zaman lise 1 kitaplarında?

3. insanlığın elindeki en güçlü mikroskop ile en uç noktada neyi görüntüleyebiliyoruz?

 

1- parçalayıp japonların kafasına attılar.

Delay Fuze

Kuantum mikroskobuyla hidrojen atomu görülebiliyor.

physicsworld.com

Atom altı parçacıklar üniversite sınavında yoktu o yıllarda. Daha sonra eklendi müfredata.

dissendium

Cok oldu parcalanali.

stavro

3-www.youtube.com

demirr

1. Atom parcalandi tabi yillar once. Atom bombasi atomun cekirdeginin parcalanmasiyla olusuyor.
2. Atomalti parcaciklar mufredata 2007 civari girdi. O da lise son siniftaydi sanirim.
3. Atomalti parcaciklar mikroskopla görülmüyor. Bıraktığı izler ile teapit ediliyor.

havada bulut

1) Atomu parçalamak aslında eksik bir tanım. Atom dediğimiz şey çekirdekteki nötron ve protonlar ile onların etrafında ışık hızına yakın hızlarda dolanan elektronların oluşturduğu elektron bulutudur. Bu açıdan bakarsak atomdan bir elektron almak da atomu parçalamak olarak kabul edilebilir. Ve bildiğiniz üzere bu görece kolay bir durum (basit bir kimyasal reaksiyonda veya elektriklenme durumlarda bu gerçekleşiyor). Asıl sorun atomun çekirdeğini parçalamak, ki bu da atom bombasının temeli olan fisyon reaksiyonuyla olur. Büyük bir atom çekirdeği (uranium gibi) parçalanarak daha küçük çekirdeklere dönüşür (kripton ve baryum gibi). Günlük hayatta radyasyon dediğimiz şey de aşağı yukarı bunun çok çok yavaş gerçekleşen hali. Yani kısaca, evet, atomu parçalamak mümkün. Fakat daha alt parçacıklar (quarklar, leptonlar veya elektronun kendisi) teorik ve pratik olarak parçalanabiliyor mu bilmiyorum, fizikçi değilim.

3) Scanning probe microscope isimli bir mikroskop türü var. Bu metal bir yüzey üzerinde kayıyor ve yüzeye bir lazer gönderiyor. Bu lazerin gittiği mesafeyi çok hassas olarak ölerek 3 boyutlu bir render ile atomun dolaylı görüntüsü çıkarılabiliyor şuan. Fakat teknoloji sürekli geliştiği için bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değil. scaleofuniverse sitesine göre bir elektron mikroskobunun görebileceği en küçük yapı 1 ansgtorm'dan (santimetrenin yüz milyonda biri) biraz daha küçük bir çapa sahip (scaleofuniverse.com).

camdan bakinca gordugun adam

1- evet. çok oldu o. atomu parçalayınca ortaya çıkan parçaları dahi parçaladılar.

2- evet. vardı.

3- en küçük atomu görebiliyoruz. onun altı için mikroskop çok da lazım değil zaten.

babilbaligi

bırak atomu, protonu ve nötronu bile parçaladılar. onların içindeki parçacıkları keşfettiler. antimadde elde ettiler.

nickini degistiren yazar
1

mobil görünümden çık