10 senedir ehliyetim olmasina ragmen araba kullanmayi yeni yeni ogreniyorum. Su N'nin (neutral) olayini bir turlu anlayamiyorum.

Duz viteste bosa almak gibi, en fazla yokus asagi giderken yakit tasarrufu icin kullanilabilir diye dusunuyordum ama o da ABD'de bazi eyaletlerde yasakmis.

youtu.be

Nedir bunun olayi, ornekle aciklayabilir misiniz?

 

Arabada yakıt tasarrufu için N'ye alınmaz. N'de giderken (otomatik ya da manuel) araç 800-1000 devir arasında çalışacağı için benzin/mazot yakar. Ancak yokuş aşağı viteste bırakırsanız (yokuşu çıktığınız vitesle inmeniz önerilir) motor, çalışma gücünü lastiklerden alacağı için yakıt tasarrufu maksimum olur. Bazı araçlarda viteste yokuş inerken tüketim 0 litre görünür mesela. Paylaştığınız videodaki arkadaş da bunu söylemiş zaten.

N'nin amacı da trafik ışığında beklerken aracı boşa alırsanız şanzıman üzerindeki yükü almış olursunuz. Vitesli araçlarda da debriyaj ömrünü uzatmak için ışıkta N'ye alınıp frene basılır ve debriyaj bırakılır.

N'nin bir diğer amacı da çalışmayan arabanın kolayca çekilebilmesidir. P-D-1-2-3 gibi viteslerde şanzımana yük bindiği için lastikler dönmez. Aracı çekmek için N'ye almanız gerekir.

himmet dayi

Manuel arabada bile yokuş aşağı giderken vites boşa alınmaz, güvenli değildir. Kaldı ki otomatikte bu şanzıman için de zararlıdır.

Kısa süreli beklemeler veya arabayı servisde tamirde ileri geri itebilmek ve çekici ile çekebilmek için var. Yani benim aklıma gelen şimdilik bunlar, uzun süreli beklemede araç çalışırken zaten P konumuna alınmalı.

P konumuna almdan önce el frenini çekip arabanın yükünü frenlere dağıttıktan sonra P'ye alırsanız şanzıman için iyi bir şey yapmış olursunuz.

John Bloor

"P konumuna almdan önce el frenini çekip arabanın yükünü frenlere dağıttıktan sonra P'ye alırsanız şanzıman için iyi bir şey yapmış olursunuz."

Bu bilgi o kadar değerli bir bilgi ki anlatamam. Otomatik kullanan arkadaşlar çok dikkat etmiyor ama P'ye almadan el frenini çekip, freni bırakıp tekrar bastıktan sonra P'ye almak gerekiyor. Yoksa yokuşta aracın ağırlığını tamamen şanzımana yüklemiş oluyorsunuz. Sonra şanzıman bozuluyor haliyle.

bilgi için teşekkürler John Bloor.

himmet dayi

ben boş vitesi sadece p'ye almadan, boşa alıp, el freni ardından p'ye geçişinde kullanıyorum. düşündüm de cidden başka bi iş için kullanmıyormuşum:)

hede hodo

hede hodo +1

naksidil

bir zamanlar zorlaya zorlaya araçla giderken arkadaşım vitesi N ye almıştı. 1 kilometre sonra motor durdu şanzıman arızalandı. N ye alındığında motor ve şanzıman yağlamasını durduruyormuş meğerse. Devasa paralar ödeyip tamir ettirmişti.

ground

John Bloor+1. ama bir de arabanın çalışmadığı/arızalandığı durumlarda aracı itmek/çekmek gibi işler için N vitesi gerekli.

c1b2k3

1. ışıklarda durdunuz bekliyorsunuz bu bekleme sırasında vites N pozisyonuna alınarak şanzıman ömrünü uzatırsınız.

2. Aracınız arızalandı ve çekici ile çekilmesi gerekiyor vitesi N pozisyonuna almak zorundasınız yoksa lastikler dönmez haliyle araç çekilemez.

3. Evinize geldiniz aracı park ettiniz önce N pozisyonuna alıp el frenini çekip vitesi P pozisyonuna alırsınız.

4. Aracı lastikçiye götürdünüz ve araç lifte girdi lastik değişikliği yapılırken usta lastiği eliyle hareket ettirmek isterse vites N pozisyonunda olmak zorunda.

5. Otomatik araç yıkama makinelerine girdiniz, aracı taşıyıcı bant üzerine konumlandırdıktan sonra vitesi N pozisyonuna alırsınız aksi halde araç bant üzerinde hareket etmez.

6. Aracınız arızalandı yolda kaldınız trafiği riske atmamak için aracı yol kenarına çekmeniz gerekti yine vitesi N pozisyonuna alırsınız.


Bonus : Paranız çok fazla para karın ağrısı yapıyor yokuş aşağı inerken aracı N pozisyonuna alıyorsunuz böyle böyle bir aya kalmaz şanzımanı elinize veriyor araba yepis yeni bir şanzıman alma şansınız oluyor.

solo
1

mobil görünümden çık