Bu olayı daha önce haberlerde duymuştum. Dindar bir anne 1-2 yaşındaki bebeğini öldürür ve yetkililere teslim olur. Neden yaptın derler, "büyüyüp de günaha, yanlış yola bulaşmasın diye direkt cennete gitsin istedim, birkaç on yıllık dünya hayatındansa sonsuza kadar cennette mutlu olsun, kendimi feda ettim onun için cehenneme gidecek olsam bile." benzeri bir cevap verir.

Bu durumda annenin yaptığı ahlaka aykırı mıdır yoksa değil midir? Genel ve göreceli ahlak diye bir ayrımdan söz edilebilir mi?


 

Kimin cennete kim cehenneme bunu biz bilemeyiz. Zaten inançlı olana sonsuz cehennem yok diye biliyorum. Yani inaniyorsa, ne günah işlemiş olursa olsun illaki cennet görecek derler.

Can almak günahtir, Allah'a mahsustur. Bu durumda kadın yanlış yapmıştır. Ahlak ile bağlantısı bu.

Duyuruda din alimi olduğunu sanmıyorum. Doğal olarak bu soruların yeri burası değil bence.

elorelia

Tarık akanın bununla ilgili filmi var adak diye

her gece aç

Din veya ahlakla alakalı yorum yapabilmek için din alimi olmaya gerek yok bence. Kimin alim kimin cahil olduğuna ve alimin alimlik derecesine kim karar veriyor?

Neyse soruya geçelim.

Ahlaka aykırıdır. Çünkü yanlış bi şeydir. Birinin yaşama hakkını çalıyosun.

Cennete mi gider cehenneme mi, onu elorelia’nın dediği gibi allah bilir. Bana düşmez. İlgimi de çekmez.

Delay Fuze

Annenin cennete ya da cehenneme gitme durumu din bilgisi gerektireceği için onu çıkardım. Ahlak ise dinden eski bir kavram olduğu için beyin fırtınası yapabilen herkesi ilgilendirebileceğini düşündüm o yüzden soruya dini katmadan devam etmek en iyisi.

siyah giyen adam

Goreceli ahlak diye bir sey olmaz. Ahlak genel bir yapidir zaten.
Ahlak denen olguyu ortaya cikaran sey toplum hayatidir. Yeryuzunde tek başına yasasaydik anadan doğma dolasirdik ortada her birimiz, ayip diye bir kavram gelistirmezdik.
Ahlak normlari kolektif bir yapının urunu, birisi oturup ahlak kurallarini yazmadi simdiye dek. Genel kabul uzerinden degerlendiriz ahlaki mevzulari. Dolayisiyla goreceli ahlak diye bir kavram olamaz.

stavro

Toplum ahlakına tamamen aykırı bir durum bu. Toplum ahlakının ise ideal olmadığını biliyoruz. Bu herkesin kendi ahlak kuralları çerçevesinde (çerçeve de ne sınırlayıcı, çirkin bir tabir) yanıt vereceği bir soru sanırım.

Kendi açımdan yanıt vermem gerekirse; dünyaya yeni bir bilinç getirip sonra onu yok etmek tutarsızca, burada zaten patlıyor. Çok uzak olasılıkları düşünerek bir yaşamı sona erdirmek doğru değil bana göre. Her bilincin kendi yaşamını sona erdirme hakkı vardır, başka kimse bu hakka sahip değildir.

rahip janick

Oncelikle din ve ahlak arasinda bir korelasyon oldugunu dusunmuyorum. Dinden bagimsiz annenin yaptigi ahlaksizca, anneside olsa bir kimsenin yasam hakkini kendince sebeplerle elinden alamazsin. Ayrica din icin herhangi bir canlinin canina kastetmek ahlaksizliktan daha buyuk hakareti hakeden bir tavir.

bruceandwayne

ahlaka aykırıdır.

dieselsingle2
1

mobil görünümden çık