mesela ilk olarak istanbul'dan ankara'ya geldi 06.00 ucagiyla.
aksama kadarki calisma periyodu nasil oluyor? saat, uzaklik veya sefer sayisina gore mi? gunluk limiti ne? gun icinde baska ucaklara geciyorlar mi? yoksa birine binip aksama kadar ayni ucakla mi gidiyorlar?
pilotlar airbus, boeing, embraer hepsini kullanabiliyor mu? b sinifi alip tum otomobilleri kullanmak gibi? farkli ucaklar farkli egiimler gerektiriyor mu?
B sinifi ehliyet gibi degil. Hangi ucagin pilotlugunu yapacaksa onun icin tip egitimi aliyor (type rating) sadece onu kullanabiliyor. Ihtiyaclar dogrultusunda baska bir ucaga verilecekse o ucak icin yeniden egitim almasi ve belgeyi almasi gerekiyor. Herhangi bir ucak modelinin tipi sadece o ucak icin gecerli. Ayni modelin varyasyonlarinda yeni bir egitime girmeden gecebiliyor sadece. Onda da birkac saatlik bir yer egitimi oluyor. Ureticiler ayni modelin yeni bir varyasyonun cikariyor, bir takim iyilestirmeler yapiyorlar ve kokpitte hicbir seyi degistirmiyorlar yeni bir type rating gerektirmesin diye. Cunku musteriye ekstra maliyet demek. Bu yuzden yillar oncesinin 737siyle bugununkunun kokpiti hemen hemen ayni mesela.
ilk sorunun cevabini iyi bilmiyorum ama gun icinde baska ucusa geciyorlar. Sabahtan bir izmir ucup gelip sonrasinda diyarbakir ucabiliyor mesela ayni gun. Hosaf oluyorlar.
Aylık maks çalışma saatleri var. En azından düzgün şirketlerde thy gibi. Dolduğu an çalışamıyorlar diye biliyorum. Pilot hocam vardı. Başka bi uçakta yolcu olarak dönüyormuş. Hayır her uçağı kullanmıyorsun. Tip eğitimleri var. B737-300 pilotu eğitim almadan b737-500i bile kullanamıyor eğitimsiz. Farklı marka asla tabii ki uzun süreli eğitim olmadan
önclikle günlük çalışma sistemi diye bir olay yok tüm plan 1 ay önceden size tebliğ ediliyor yani 22 eylülde ist-amsterdam amsterdam-ist uçuşu yapacağın belli geliyorsun git gel yapıyorsun ve evine dönüyorsun tabi tüm uçuşlar bu kadar basit değil belli bir limit var mesela afrikaya giden bir uçuş için konuşalım buradan moritanyaya (6 saat) oradan da dakar'a (1 saat) gidip orada yatı yapmak zorunda devamı için yorgun olma durumu olduğundan belli bir saatle limitli uçuşları. Dakara varınca bir gün önce orada yatı yapan ekip uçağı devralır istanbula o getirir yarınki uçuşu bekler dakarda yatıp dinlenen ekip.
Ha bazen sen ist-amsterdam uçuşuna planlısın ama hasta oldun ailenden birisi öldü yada dünkü seferinde uçak arıza yaptı afrikada kalmak zorunda kaldın amsterdam seferi olmayacak mı? tabi ki olacak bunun içinde standby da daima ekip bekler telefonun ucunda uçuşa hazır şekilde evinde bekler saat 5 e kadar ararlarsa atlar arabasına o an hangi uçuş planlanmşsa ona gider gelir.
Her pilot her uçağı tabi ki kullanamaz type rating denen bir olay var örneğin bir b737 pilotu 2 ay özel eğitim almadan b777 yi uçuramaz yada herhangi farklı bir uçağı.
bilmiyorum karışık mı oldu ama ayrıntılı daha sorun varsa yanıtlayabilirim. Pilot arkadaşlar da var burada onlarda yardımcı olur.
aylık duty (çalışma programı) yayınlıyor.
günlük 12 saat maksimum uçma limitin var 2 veya 3 bacak uçuş demek bu dar gövdeli uçaklar için (örn 737-320-321) ve tahmin edebileceğin gibi thy dahil tüm şirketler ince ayarlamalar yaparak sonuna kadar bu süreyi kullanıyorlar.
pegasus'ta olduğum dönemde istanbul-stuttgart git-gel ve istanbul'a döndükten sonra diyarbakır git gel 2 bacak yapabilir veya senin verdiğin örnekten yola çıkarsak iç hat 3 bacak; istanbul- ankara, istanbul-trabzon, istanbul-antalya yapabilir.
gün içinde uçak değişimleri tabi ki olabilir, aylık programda plan bellidir ancak beklenmeyen durumlarda da değişim sıklıkla görülen bir durumdur.
her uçak tipinin ayrı eğitimi vardır. boeing'ciler ve airbus'çılar diye gruplaşma da mevcut:)
parası güzel ancak giderek ağırlaşan çalışma koşulları mevcut, koca şirketler yakıt yüzünden pilotlara fırça çekebiliyor.