yıldız teknik iktisat en son 52.800'den öğrenci almış bilkent iktisat %50 burslu 61.500'den öğrenci almış. ücretli ise 150.000'lere kadar gidiyor. sadece 120 kişilik bölümde 20 kişi olan burslu öğrenciler ilk 4.000 içinde. buna rağmen neden bazı yerlerde mesela ytü mezunu değil de bilkent mezunu tercih ediliyor?
Eğitim kalitesi, imkanlar ve İngilizce.
Bu sebeple puanlardan bağımsız olarak Yıldız Teknik, Hacettepe, Marmara, İTÜ vb mezunları uluslararası firma başvurularında direkt elenebiliyorlar.
Egitim kalitesi iyi cünkü.
Daha düsük puanla alinan ögrencileri bile iyi yetistirebiliyorlar.
Ingilizcesi de iyi. Ögrenip kendini gelistirmek isteyene her türlü imkani sagliyor.
Bilkent kurtarılmış bölge gibi bir şey. Ortam falan her şey çok farklı. İmkanın varsa düşünme oku. Baka duyuruyu okumadım bile ben. Başlığı gördüm bunu yazmaya geldim.
fark olabilir ama bence bu burslular için. üniversite sınavı tabii ki her şeyi ölçmüyor ama ölçtüğü bazı şeyler de var.
iktisat mesela. yıldız teknik'teki öğrenci 50 bin olmuşken bilkent'teki 100.000 olmuş olabilir. ytü'deki bilkent'linin yaptığı neyi yapamaz? dil konusu da bir toefl puanıyla ölçülebilir. bankalar toefl puanı istiyor mesela.
yurtdışında mit stanford berkeley bitiren doktoralılar bilkente dönüyor. örneğin bilkent elektronik hocalarında bir tane belki türkiyede doktora bitirmiş adam görebilirsin ikinciyi göremezsin. ytü’ye üşendim bakmadım ama eminim durum böyle değildir.
sadece ingilizce değil konu, eğitim kalitesi, ortam, düşünce yapısı.
tabii ki hocalar önemli ama öğrencinin ne aldığı da önemli. boğaziçi vs. kabul öğrenciler de iyi hocalar da. ancak sıralamada 4.000 olan öğrenciyle 100.000-150.000 olan öğrencinin aldığı aynı değildir bilkent'te bence. ytü mezununa hiç şans vermezken direkt herhangi bir bilkent mezunuyla görüşebiliyor o zaman şirket.
Üniversiteye giriş sınavlarındaki sıralamalara çok takılıyorsunuz bence. Benim Bilkent'te okuduğum sene o kadar derece yapmış kişi arasından EEE bölümünün birincisi burssuz okuyan bir arkadaşımızdı.
Tabiki Türkiye imkanları sebebiyle çoğu kişinin çocuğunu özel üniversitelere göndermesi mümkün olmadığından puanlarının düşük olması normaldir.
üniversite sınavı birçok şeyi ölçmüyor ama 50k sıralamadaki biriyle 100.000 arasında çok var. bazı şirketlerin yaklaşımlarını biliyorum. bir ytü, marmara mezunun cv'sine bile bakmıyor. boğaziçi vs marmara dersen direkt boğaziçi derim ben de. arada ciddi fark var. ancak bilkent'in burssuz mezunuyla ytü arasında fark yok bence. hatta ytü daha iyi durumda. sorun dilse toefl'la bu halledilebilir. daha önce bu kadar fark olduğunu bilmiyordum bu baya rahatsız etti beni. ya da ortalama bir bilkent'linin yapıp da sağlam bir ytü mezunun yapamayacağı şey yok bence. ama yaklaşımlar farklı.