Artık boştaki sıcaklık 50 dereceleri, yükteki sıcaklık 80 dereceleri gösterince mecbur giriştim.
Fan çıkışındaki ızgara önünde tozdan bildiğin keçe oluşmuş. İçi de dolmuş. Fan pervanesinin bütün kanatları tozdan yükünü almış. Felaket bir durumdaydı.
Önce statik elektriğe karşı önlemimi aldım. Yıllar önce değiştirdiğim termal macun hala canavar gibiydi, ne fiziksel bir bozunma ne de ısı iletimi konusunda bir sıkıntısı yoktu. Temizleyip yeniledim.
Fandaki ve ızgaradaki bütün tozları temizledim. İlave olarak ızgarayı bulaşık deterjanı kullanarak yağdan da arındırdım, böylece toz yapışması biraz daha zorlaşır.
Son olarak, bazı yerlerde tavsiye edildiğini gördüğüm, benim de aklıma yatan bir uygulamayı da yaptım; o da fan ızgara egzosunun neredeyse %40'ını kapatan dış plastik kaplamayı kesmek. Biraz el oyalayan bir iş oldu ama değdi. Egzostan hava artık daha güçlü çıkıyor.
Sonuç:
Boşta 50'lerde, yükte 80'lerde gezinen sıcaklıklar,
şimdi boşta 30'larda, yükte 50'lerde.
Üşenmeyin arkadaşlar. :)
bu kamu spotunu destekliyorum. isinmanin ergonomik sorunlari bir yana laptopunuzun omrunu ciddi anlamda yukseltiyorsunuz da. surekli yuksek isilarda calisan laptoplarin ekran kartlari ozellikle 2-3 sene icinde bozulma egilimi gosteriyor ve tamiri olmayan bir olay.
bilgisayarınızı hiçbir zaman zemine sıfır çalıştırmayın. altında illa ki birkaç cm'lik boş yer olsun ki fan hava alsın. özellikle halı vs. gibi tozlu yüzeylere sakın ola ki koymayın bilgisayarı.
Ben de üşeniyorum çünkü bilmiyorum, youtubedan izlenip yapılabilecek bir şey mi cidden? Bir kaç video izledim fakat hiç tecrübeli değilim bu konularda iyi edeyim derken bilgisayardan olmayım.
Sonra bilgisayar elinizde kalsin dimi :) Size kolay gelebilir ama el yatkinligi olmayanlar icin riskli.
@nickyazmaksartmibulamadim, Bu konuda tecrübeli bir arkadaşınızdan rica edebilirsiniz, macun değişimi dahil 1 saati geçmez bir işlemdir. Aslında cihaza da bağlı, bazı cihazların doğrudan fan temizliği için kolay erişimli tasarımı olurken, bazı cihazlarda daha zor sökümler gerekebilmekte.
@proletarier aller lander vereinigt euch, dizüstü olarak MSI kullanıyorum, toz olayının dizüstü cihazlarda kaliteyle pek bir ilgisi yok. (elbette toz filtreli yeni modeller çıkmadıysa) Bununla birlikte elektronik aletleri çok temiz kullanırım, fakat bir de çevre faktörü var elbette.
@sl78, plastik kısımları kesmek bende işe yaramış görünüyor. Fan temizken de bu kadar basınçlı hava akışı olmuyordu.
Bir arkadaş da sormuş kötü görünmüyor mu diye. Tam tersine, plastik ızgara yerine biraz daha derindeki alüminyum ızgara görünüyor ki açıkçası çok "havalı" duruyor.
@imelih, Belli bir el yatkınlığı, tecrübe gerekiyor tabi ki. Ancak kendinizi topraklayarak çalışırsanız, neyi nereden çıkardığınızı hatırlarsanız, bir de neyin nasıl yapıldığına dair youtube'dan falan bir göz atarsanız, büyük bir sorun çıkmıyor.
Şimdiye kadar yaşadığım tek aksilik, neredeyse her vidası farklı boyda olan antika bir dizüstüde vidaların yerlerini önemsemediğim için, vidanın birinin klavyeyi delip çıkması olmuştu. :)
canım çok sıkılıyordu, bu başlığı okuduktan sonra gittim temizledim fanı =)
Ben usendigim icin fan direkt bozuldu. Simdi jet motoru gibi isiniyor. Bu sefer de servise goturmeye useniyorum.