sözlükteki kitap okumuyorum ve eksikliğini hissetmiyorum başlığı hakkında.
"demek istedigim imkani oldugu halde ogrenmek istemeyen, merak etmeyen, edenleri de hor goren bu cahillerden nefret etmek gerekmez, lakin bu sizden daha assagi varliklar olmadiklari anlamina da gelmez. nasil ki bir sempanzenin hayati bir tapirinkinden, onunki de bir karincaninkinden daha degerlidir, sizinki de bunlarinkinden daha degerlidir. tabii kitap okumayip cesitli yetenekleri olanlari tenzih etmek lazim ama burada ihtimallerden bahsediyoruz zaten, genelleme yapmiyoruz. yoksa her okuyan da adam olur diye bir kaide yok. ama kitap okuyan birinin, okumayan ve okuyana da anlam veremeyen birine kiyasla, entelektuel acidan daha degerli olma ihtimalinin daha yuksek oldugu asikar. ve eger ki biz insansak, entelektuel degerimiz hersey demektir."
tamamı eksisozluk.com
okumak cahilliği tam olarak nasil alıyor ve neden her şeyin sonucu cahilliğe bağlanıyor başka kavramlar yokmuş gibi? Teşekkürler.
Kitap sadece bir arac, insanligin bilgi birikiminin aktarilmasina olanak sagliyor. Hatta son belki 20 yili falan saymazsak rakibi yok, yazili tarihin basindan beri tek ve en onemli. Bu acidan belli bir bilimi, konuyu, kavrami anlamak isteyen insan icin okumamak gibi bir sey soz konusu degil ya da en azindan cok yakin zamana kadar degildi. Diger yandan tabi ki her kitap ayni degil, insanligin en karanlik, en cirkin ya da en dandik fikirleri de kitaplarla gelecege aktarildi, aktariliyor; dolayisiyla senede 100 tane kitap okuyan insan bir sene oncesinden daha cahil, daha kotu bir insan olabilir... Okumak cehaleti alir konusu bence bu acidan biraz yanlis; bunun olmasi icin kisinin once bilmedigini kabullenmesi, ogrenmek icin istah duymasi, kaliteli bilgi kaynagina ulasacak imkan ve dirayetinin olmasi, okuduklarini anlayabilecek ve gerekirse yanlislarini kabul edebilecek kadar da acik fikirli olmasi lazim; bunlar olunca kitap, video, sozlu iletisim, multimedya... Hepsi ayni kapiya cikar zaten.