Hiçbir değerlenme potansiyeli olmayan, izbe bir toprağı bile olsa gidip devlete müracaat edip, değerini belirle neyse parası ödeyip alayım diyemez miyim?
İnanın kaç kmkarelik memlekette bir mezar yeri kadar toprağımın olmaması ağırıma gidiyor.

Akil yurutmende soyle sikintilar var:
1) Bu topraklar 2000 yildir yogun yerlesim goruyor. 2000 yildir yogun tarimsal aktivite var. Arazilerin sahiplenmis olmasi ve birilerine intikal ediyor olmasi gayet dogal. Atalarinin devlet icin savasmis olmasi seni bu konuda imtiyaz sahibi yapmaz. Toprak sahiplerinin de atalari savasmis olabilir.
2) Devletin dusundugun kadar cok topragi yok. O yol boyunca gordugun ucsuz bucaksiz arazilerin cogu sahipli. (Tapu Genel Mudurlugu uygulamasini indir, haritada bak, "tarla" statusunde olan her yer sahiplidir. Devletin elindeki buyuk araziler "orman arazisi" ya da "meralik" statusunde alanlar. Oralarin zaten satilmamasi lazim. SIT alanlari bile parsel parsel tapulu. Yani bos gordugun yerler de zamaninda ozel mulkiyete gecmis, x,y,z nedenle bos duruyorlar.
3) Son olarak: mezarinin yerine sahip olmayi gercekten onemsiyor musun? :) Eger cok meshur, topluma mal olmus biri degilsen, 100 yil sonra mezarinin yerini bilen kimse kalmayacagini biliyorsun, degil mi? Mesela 1918'de olen dedemizin mezarini bilmedigimiz gibi?


Hazine arazilerinde tarım yapacaksan uygun koşulları sağlarsan devlet toprak veriyor sana.
İçine de gömdüdürürsün kendini.


Devletin tarım teşvikleri oluyor.Bazı teşviklerde devlete ait orman arazisini kiralayıp ceviz ekebiliyorsun örneğin.
Bu arada konut kiralamanın aksine tarla kiralama ücretleri çok düşüktür.Sahibinden de kiralasan fazla zorlamaz


seninle bizim köyün mezarlığına gidip sana yer ayıralım bu mevzu ağırına gidiyorsa. sıkıntı olmaz.
