1- mesela sahibindende atiyorum emlakci firmasi ilani koymus 300 bin tl ev icin. simdi bu 300 bin tl haric bana cikacak baska masraflar nedir? komisyon, vergi, tapu, noter islemleri vs? ne kadar daha ek odeme cikar tahmini? oran olarak mi yoksa sabit fiyat mi mesela diger ek giderler?
2- pazarlik payi ne alemde? atiyorum ben bu 300 bini pesin odemek istesem pazarlik yapmali miyim? dogal olarak pesin ile meblagi dusurebiliriz gibi degil mi?
3- bu balon malon degil de faizler devamli artiyor, kredi cekmek de zorlasiyor, fiyatlar duser mi? ev almak icin ideal bir zaman mi? yoksa kisa dogru daha mi ucuz olur mesela evler? neyi takip etmek gerek
4-onun haricinde mesela beylikduzunde veya kurtkoy'de 2 arti 1 80-90 metre kare evler var 200-250 bin arasina? bunlar normal mi yoksa bir bit yenigi var midir? cunku istanbul'da 400-500 binden aza ev bulmak imkansizlasti deniyor. tamam belki beylikduzune de pek istanbul denemez gerci de.
5- son olarak baska nelere dikkat etmek gerekiyor acaba?
1- emlakçı komisyonu (%2) ve tapu masrafı (miktarını bilmiyorum, en son düşmüştü) çıkacak.
2- pazarlık yapın ancak satıcıyı sizin kredi çekip veya peşin ödemeniz ilgilendirmediği için trink para muhabbetine girmeyin. çünkü siz kredi de çekseniz parayı satıcıya peşin vereceksiniz, taksit taksit değil.
3- balon elbet patlayacak ama zamanını kimse bilemez
5- yakınlarda metro veya projesi var mı bakın. muhiti gezin tanıyın, gerekirse çevre esnafla konuşun. kiraya verseniz kaça verirsiniz bunu öğrenin
cevapları ben de merakla takip ediyorum.
Evde ipotek, haciz vs. ev sahibinin borcu yoktur kağıdı, belediyeden tapu sorgusu yapılması gerekir, bankadan kredi çekersen bankanın avukatı bunlarla senin için ilgilenir zaten. Sen evin lokasyonuna, binada oturanlara, toplu taşımaya uzaklığına, market-manav gibi yerlere olan durumuna bakabilirsin.
1- retorik cevap vermiş
2- Pazarlık yapın elbette. Ama eğer ev krediyle alınmaya müsait bir evse satan için önemli değildir sizin nakitinizin olması - o taksitle satmayacak. Ama bazı büyük müteahhitler kendileri taksitle satıyorlar, onlar için trink para önemli tabii
3- Fiyatlar düşer, daha ne kadar düşer bilemem. Bu tamamen müteahhitin, ev sahibinin maddi durumuna bakar. Balon sönmeye başladı bile. Oturduğumuz daireyi 750 bin USD'ye satmaya çalışan müteahhit şimdi 1,6 milyon TL'ye satsam diye bakıyor
4- Çevredeki evlerle karşılaştırın. Şehir merkezinden bu kadar uzak yerlerde eğer metro yoksa çok büyük dezavantaj. Her gün onca saat yol insanı hayattan bezdirir.
5- Ben olsam param olsa bile bir kısmını krediyle alırdım ki banka didiklesin, eksper hizmetinden faydalanayım, borcu var mı, güvenilir mi araştırsın.
1- %2 emlak komisyonu (bir o kadar da satıcıdan isteyecek sizi ilgilendirmez), %3 de tapu harcı var. Yanlız bu harç daireyi aldığınız fiyat üzerinden değil, tapuya bildirdiğiniz satış tutarı üzerinden hesaplanır.
Tapuya gitmeden önce belediyeden rayiç değer alacaksınız, atıyorum 68.345,56 TL gibi bir değer olur, bunun altında satış yapamazsınız. Ama siz de rayiç bu diye tam bunu göstermeyin, yukarıya yuvarlayın her zaman. 95 bin yazın, 98 bin yazın vs. İleride vergi dairesi tarafından çağrılabilirsiniz şüphe olursa, aradaki farkı faiziyle alırlar yoksa.
Ha "benim param çok devletime de feda olsun" dersen tam gösterebilirsin. 300 bine aldım dersin 9 bin harç ödersin.
Bir de döner sermaye payı var, 400 - 500 küsür TL olmalı
2- Pazarlık payı çok yüksek şu sıralar, satıcı vatandaş değil de müteahhit ya da bir firma ise peşin almanız onu da ilgilendiriyor. Çünkü kredi çekerseniz satışı yüksek göstermek zorundasınız, satıcı da yüksek fatura kesmek zorunda.
Ama peşin satışda değer düşük tutulur ve faturadan kar eder satıcı.
3- Fiyatlar şu an en dip seviyede, faizler yüksek ama evler ucuz. 2 sene sonra mumla arasınız bu fiyatları. İki sene önceki fiyatlardan daire satmaya çalışıyor müteahhitler.