
toprakların miras yoluyla bölünmesi, her varisin payına düşen araziyi farklı amaçlarla kullanmak istemesi, hatta bazısının satması, devletin de ekilebilir alanların bölünmesine hiç müdahale etmemesi olarak düşünülebilir bizdeki sebep.


Bizde çünkü devlet desteği zayıf ve her miras daha çok parçalar


ornegin 1000 donum arazi olsun ve ailenin 5 cocugu olsun. bizde bu arazi 5 cocuga bolunur ve her birinin 200 donum arazisi olur. bu her bir 200 donum bir sonraki nesle bir daha bolunur ve en sonunda herkese kucucuk bir bahce kalir. Ama bircok ulkede bu bolunmez, bu 1000 donum arazi icin bir aile sirketi kurulur, her bir cocuk bu aile sirketinde hisse sahibi olur yani arazi bolunmez hisse bolunur. bu arazi ekilip bicilir, herkes payini alir. daha buyuk arazi ekilip bicildigi icin hem maliyetler duser, hem de elinde daha cok mal bulundurdugu icin saterken ciftcinin verilen fiyat konusunda pazarlik sansi artar hem sirket uzerinden is yapildigi icin devlet vergisini alir, calisan sigortali olur, ve hatta markalasma olur. italyan, ispanyol, fransiz tarim urunleri (zeytinyagi vs.) hep aile sirketlerinin elinde markalasmislardir.


Kooperatifler de var Avrupa'da. Toprağı az olanlar birleşiyorlar. Bu da onlara maliyet konusunda ciddi avantajlar sağlıyor.


Ek bilgi; miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesine engel olmak için bir kanun çıktı ya da çıkacak idi.
