Merhaba arkadaşlar. Birkaç gündür kafamı kurcalayan bir soru var. Diyelim ki günde 2000 kalori harcayan bir insansınız. Sadece beyaz ekmek ile besleniyorsunuz ve günlük kalorinizi 1500'e sabitlediniz. Kişi bu durumda glisemik endeksi yüksek bir besin bile tüketse yağ yakıp kilo verir mi? İnternette doritos ile beslendiği halde bile kilo verip yağ yakılan örnek araştırmalar mevcut. Kısacası ne yersen ye, kalori açığı verirsen kilo verirsin yaklaşımı doğru mudur? Glisemik indeksi yüksek besinlerin kişileri çabuk acıktırdığı ve haliyle daha çok yemeye teşvik etmesi dışında, iradeli bir insan olup bunlardan etkilenmeyip kalorisini belli bir seviyede tutan biri yağ yakar mı bunu öğrenmek istiyorum. Çünkü kimisi kalori hesabını boşver, yediklerin önemlidir derken; kimisi de ne yediğinin önemi yok, yeter ki kalori alımını düşük tut diyor. Sizce hangisi doğru?
Teorik olarak doğru ama pratikte pek çok değişken var. Misal çıkan kalori giren kaloriden fazlaysa kilo verirsin fakat giren kalori cinsi itibari ile dandik bir ürünse insülin direnci gelişir 2 haftada, tiroid dengen bozulur, kilo veremezsin, veremediğin gibi yağlanma eğilimi de başlar kilo alırsın. Böyle düşün. Önemli olan kalori kaynağının cinsi.
angelus
kişiyi acıktırma vs durumlarını bir kenara bırakırsak, dediğiniz gibi bir kişi hergün 1500 kalori alıyorsa düzenli, mutlaka kilo verir. önemli olan alınan kalori miktarıdır.
tabirimekruh
Kilo vermeyebilir. Vücut 2000 kalorilik ihtiyacını fonksiyonlardan kısarak 1500'e düşürebilir. Bunu fiziksel olarak hisseder insan zaten. Protein ve yağ almak önemli.
diffarentiationation