Bir dizi veya filmden sonra falan mı bu kadar yaygınlaştı? Koca koca teyzeler, amcalar, dedeler bile aynen diyip duruyor. Birisiyle 8 dk sohbet ettim, ne dediysem aynen deyip durdu. Bunu khk ile dilimizden çıkaramaz mıyız? :p




 

Sanırım ikibinlerin başında ortaya çıktı.

Bir sözcük dile bir defa yerleştiyse yapacak bir şey yok. Kabullenmek gerekiyor. Dil yaşayan bir şey. Haliyle aynen sözcüğünü sık kullanan insanlar hakkında bir çıkarım yapmak da manasızlaşıyor.

Şimdiki gençler de sürekli "sıkıntı yok, sıkıntı yok" diyerek dolaşıyor.

amortisman

bana da çok itici ve varoşça geliyor. evet veya katılıyorum demek bu kadar zor olmamalı.

nothing in my way

@mandalina kokusu,
Yaşım 40'ı geçti, ben hiç aynen sözcüğünü insanların ota b.ka böyle pervasızca kullandığını duymadım son birkaç yıla kadar. Birisine birşeyler anlatıyorsun, her cümle bitiminde aynen, aynen, aaaaayneen deyip duruyor. Eskiden evet, evet, çok haklısın, valla öyle gibi şeyler denirdi. Aynen aynen aynen valla gına geldi artık.

gulbatur birinci sahbatur sondan geliyor

Demek istediğini anladım aslında ama "oha falan oldum" tarzi ifadeler gibi belli bir ortaya çıkışı yok. Arapça kökenli bir sözcük, hep vardı ama Türkçedeki "sivrilişi" ne zamana denk gelir bilmiyorum. Buradaki sorun da kelime değil zaten. Aynen yerine başka kelime de kullanılsa, karşınızdaki kişinin sizin soylediklerinize antitez çıkaramamasi veya soylediklerinize katılsa da üstüne bilgi ekleyip cevaplamamasi ve hee hee deyip geçmesi asıl sorun, can sıkıcı meseledir.

dont eat me

aynı şeyi "asla" için merak ediyorum. normal anlamında kullanımı değil ama. yani bunu daha çok niyet belirten veya geçmişe yönelik tamamlanmış süreçler için kullanırdık şu anda şimdiki zaman kipiyle çok kullanılıyor. "fotoğrafta asla güzel çıkmıyorum" gibi. bilmiyorum bi benim mi gözüme battı ama kullanımı arttı sanki

haykorsamdunyaya

Bizim üniversitedeki Türkçe hocamız buna şiddetle karşı çıkardı. "Ayn" kelimesi Arapça'da "göz" anlamına gelir ve "-en" eki de zarf yapan bir ektir; dolayısıyla, "-en" ekiyle zarf olur. Yani, Türkçe'deki kullanımı da aslında hatalıdır. Aynen demek, "gözümle" gibi bir anlama gelmektedir ve sadece "aynen" demek eksik/hatalı kullanım oluyor. Örn: Karşınızdakinin sorusuna, cevap olarak "ilaveten" deyip bırakmak gibi bir şey. İlaveten ne?

2010-2011 gibi yaygınlaşmıştı ama nereden geldi hatırlamıyorum. Dizi veya film olabilir.

Anlatabildim sanıyorum.

skooma

(bkz: hilmi cem)

her gece aç
1

mobil görünümden çık