ayrıca içmek için hangi sütü tercih ediyorsunuz?
Buzdolabında olanlar günlük süt, onların 2-3 hafta ömrü olmaz, raf ömrü 5 gün civarıdır, pastörizasyon sayesinde bu kadar gidiyor. Bir de UHT'ler var ama onlar da 3-4 ay gidiyor.
Yanlış bilmiyorsam eğer, günlük süt pastörize süt oluyor. Bu da sütün 70 dereceye kadar 15 sn isitilip geri soğutuldugu bir işlem. Bir de pastörize sütler soģutulduktan sonra bu soğukluģun korunmasi gerekiyor. Yani normal rafta degil de buzdolabında bekletilmesi gerek mikroorganizmalarin çoğalmamasi icin. Raf omru kisa genelde 2 hafta kadar. Dığer sütler ise uht süt oluyor onlar da 150 dereceye kadar isitiliyor ve akabinde soğuk yerde depeolanma gereği duyulmuyor. Raf omru daha uzun 6 ay kadar.
Ben pek süt sevmiyorum. Ama ara ara sağlıklı yaşama isteği gelince genelde devam sütü aliyorum tek içimlik olanlardan 5-6 kutu.
bugün aldım mesela ve 20 haziran son gün. aslında takıldığım kısım "günlük" kelimesi. bu günlüğün anlamı nedir? yani tamam pazarlama stratejisi, tazelik hissi veriyor filan diyelim de günlük değil ki işte göz göre göre günlük yazmak nedir, bilmediğim bişey mi var acaba?
sağlıklı olsun diye de içmiyorum ki zaten o mesele de şüpheli. sadece sevdiğim için arada içiyorum, ondan içenlerin de neyi tercih ettiğini merak ettim.
2 hafta raf ömrü olan süt 5 ay raf ömrü olan sütün yanında günlük sütmüş gibi biz izlenim yaratıyor işte, başka bi numarası yok.
aynen ya bunu bende soracaktim eskiden bunlar 501'in dedigi gibi 3-4 gundu. acaba maliyetler arttigi icin sut tozuna gectiler de bu yuzden mi raf omru artti?
Süt alırken markette farklı markaların üzerindeki tarihlere bakın, bazılarının üretim ile son tüketim arasındaki gün sayısı 3-4 gün iken bazılarında bir hafta filan.
Dayanım gün sayısı daha kısa olan daha mantıklı gibi geliyor bana sanki, daha az mı katkı katılmış acaba?
Gunluk kelimesinin olayi pazarlama. Gozunun icine baka baka bunu yazabiliyorlar. Eskiden sutler sabah sagilir gun icinde sutculer tarafindan satilirdi, yoksa bozulurdu zaten. Oradaki tazeligi andiriyor. Benzer yanlis yonlendirmeli isimlendirmeler aslinda bircok urunde var. Su cok komikti mesela: eksisozluk.com
Hatta bir asama daha titiz bakarsak sut sut degil bal bal degil ama o da ayri bir mesele.