hani şimdi mp3 falan onları kısmen tahmin edebiliyorum, zamana bağlı biçimde şu frekanstan şu şiddette ses çıkar gibi bir altyapısı olsa, mantıklı bi şekilde çalışır. ama kaset ve taş plaklarda nasıl oluyor o iş? frekansları tek tek yazan bir teknoloji mi var onların da altyapısında?




 

Plaklarda çok çok küçük çizikler var. Uç bu çiziklerin üstünden geçerken titreşim yapıyor buda sese dönüşüyor.

[GODDARD]

@benaaymi bu ses dalgası görseli, bir çeşit grafik, ve x ve y eksenlerinde bir şeyler olması lazım teorik olarak, yanlış mı anlıyorum? yani zaman, frekans, dB gibi şeylere bağlı bir grafik olmalı, değil mi? ses dalgasının şekli her bilgiyi aynı anda nasıl barındıracak ki?

silent enigma

@benaaymi çok güzel açıklama olmuş, özellikle son paragrafta aydınlandım : ) hoparlörün konumu ile bağdaştırmıyordum sesleri, aslında temel nokta o gerçekten. teşekkürler!

silent enigma

teşekkürler benaaymi

artık analog ile dijitalin farkını anlayabilyorum.

dijitaldaki sinyaller aslına uygun olarak kopyalanamıyor ve bu yüzden de detay kaybı oluyor.

bir de kaliteli pikap iğneleri neden bu kadar pahalı şimdi anladım.

yanlız bu detayı da paraya vurduğumuzda çok dehşet bir mebla oluyor.

görüyorum 25 30 bin dolara plakçalalar,100 200 bin dolarlık hi fi sistemler, focal tek 1 hoparlor 1 trilyon 200binlira falan. iki hoparlör amfi plak çaları derken 7 8 trilyonu geçer fiyatı.
dynamicaudiotulsa.com

bunun dışında 100 dolarlık plak çalar, 100 dolarlık amfi ile plak dinliyorum ben yeaa diyen bi tayfa var.

benim gibi flac flac diye meraklanıp indirip, 50 tane ayrı alette dinleyip mp3/audio cd den hiç bi farkı göremeyenler var

dac playerlara 1000 2000 dolar para verip, bir de kulaklık amfisi alıp, dijital ama çok sağlam sound var moruk diyenler var.

sanırım bu gerçek hificilerin dışındakilerin hepsi de boşuna para harcıyor.

Photographer
1

mobil görünümden çık