Öyle düşük bütçeyle girip de batmayan görmedim tanımadım. Üstelik çooook pis iştir. İçinden gelen biri olarak söylüyorum.
valla benim arkadaş besiciliğe çok meraklıydı. çok karlı bir iş olduğunu söylüyor. uygun ırkı (sanırım holstein) buzağıyken alıp besileyip satmak şeklinde.. bir müddet sonra sadece mekanı kontrol etmeye geleceğim işçi çalıştıracağım diyordu.
açıkçası benim çok bi fikrim yok sadece iletmiş olayım..
bir gün böyle site kurucam fizibilte.com diye tüm hepsini yapıcam fizibilitelerin ülke de kalkınacak duyuru da.
@siradanbiri
anlamadim, su anda yapiyor mu o isi yoksa daha baslamadi mi?
@dedim dedim de kime dedim
yap kanka, takip ederiz :)
yapmıyor, o da bir ton projesi olup hiçbirini yapmayanlardan :D ticari aklı var ama kendisi memur şuan o yüzden cesaret edip giremiyor işin içine.
youtube'da bu işe bu şekilde girmiş insanların röportajları var onlara bakın bence, yalnız bu işe küçük işletme olarak girenlerin ortak dedikleri, sanıldığı kadar karlı olmadığı ve dezavantajlarının çok olduğu yönündeydi, yine de araştırın,yalnız besiciliğe illa girecekseniz bir de çok farklı yönlerden de yatırımınızı araştırın, sadece sığır besiciliği olarak görmeyin olayı yurt dışı et-hayvan ithalatı, manda sütü, yem fabrikası gibi alternatif yatırım çeşitleri de var bu alanda.
tkdknın falan destekleri var aslında sanırım. onlara da bir baksanız?
Süt hayvancılığı mı besi mi
Süt hayvancılığına zaten 200 bin yetmez
Sadece sağım tesisi,hayvan kilitleme sistemi,sütü depolama sistemi,hayvan yemleri slaş ve süt yemleri,aylık veteriner masrafları v.s
Ayrıca hem kapalı alan en az 1000 metre2 küçük işletme için varsayıyorum hem de en az 10 dönüm açık alan bunun içinde de 1000 metre2 yarı kapalı alan gerekir
Besi hayvan alım ve işletme maliyetleri süt hayvanına göre 3/1 oranındadır ona göre hesabını yap
Oncelikle 200 bin az bu is icin. Bir kere baslayinca heryerden masraf cikacak en azindan bir ortak bulmaya calisin devletten hibe alin. Sadece aylik yem masrafi bile cok fazla olacak. En onemli noktalardan birisi kuracaginiz cifligin konumu.
@Liberal
Ise mi umut baglama diyorsun yoksa tesvik cikma ihtimaline mi?
küçükbaş düşünürsen bizde ortakçılık sistemi vardır mesela. sen parayı koyarsın çoban bütün bakımını üstlenir yıl sonunda (eğer sürüyü büyütme niyetiniz yoksa) 200 binlik hayvanı bir kenara ayırıp kalan hayvanı bölüşürsünüz.
ne kadar karlı olur ya da güvenebileceğin bir çoban bulabilir misin bilmiyorum ancak bu şekilde hem ekstra masrafın olmaz hem de kendi başına uğraşmazsın.
hangi hayvan?
paran azsa ipek bocekciligi, kirmizi solucancilik veya sulukculuk de dusunulebilir.
kecisutculeri bir arastirin. baltali mesela hayvanini kendi yetistirmiyor, kucuk ciftliklerle anlasiyor. sizde onlarin anlastigi kucuk ciftliklerden biri olabilirsiniz mesela.
@liberal
samsun ve erzincan olarak aile baglarimiz, arsalarimiz var.
su anda oyle bir fikir olarak geldi ve arastiriyorum. benim isin basinda olmama imkan yok maalesef.
@jimicik
kucukbas kanka.
kaliforniya solucancılığı ile ilgili videoları izlemeni tavsiye ederim. sıfırdan başlayan bir kadın vardı çocuğunun sağlık sorunundan ötürü. şimdi işletmesi çok büyük. adını hatırlayamadım
uzun uzadıya yazardım ama zamanım yok. bu işe girme kesinlikle. biz zamanında çok uğraştık 2012 yılında zararla sattık. 2012 'den beri çiftlik 3. sahibinde :) ağzının payını alan devrediyor :) karlı bir iş değil, uğraştığına değmez. hatta büyük zarar bile edebilirsin. mesela bakıcı bulmak ve hayvanları yemi çok büyük problem. 300-400 dönüm toprağın var ise yemi kendin yetiştirebileceksen belki olur işin. zaten bu nedenler ile türkiye de et bu kadar pahalı. kimse hayvan yetiştirmek istemiyor.