Ülkeye göre değişir. Örneğin taraflardan birinin en az 3 aylık oturma izni varsa (vatandaşı olmasına gerek yok) Belçika'da evlenilebiliyor. Danimarka da bu tarz evlilikler konusunda oldukça rahat imkanlar sağlıyor. Ve dünya çapında geçerli, apostilli evlilik cüzdanı alıyorsun :)
@pitjantjatjara hocam bu evlilik vatandaşlık hakkı vermiyor di mi? Ya da bazı haklar veriyor mu?
taraflardan biri o ülkenin vatandaşıysa evlilik eşe vatandaşlık hakkı verebilir. ama iki taraf da vatandaş değilse hayır, öyle bir şey yok.
Türkiye'de geçerli sayılmaz o evlilik.
tr'de geçerli olmaz. ama ab ile yapılan anlaşmalar bunu nasıl etkiler bilmiyorum. ab muktesebatına dahil midir, bu evlilikler? eğer öyleyse bir hukuk mücadelesiyle tr'de de geçerli olabilir.
levent kırca'nın bir parodisi vardı da bulamadım. vatandaş olmak için bir arkadaşıyla konsolosluğa gidip geyiz biz filan diyorlardı.
evet türkiye'de tabii ki geçerli olmuyor. apostilli evlilik cüzdanı, eşcinsel evliliği kabul eden bütün ülkelerde o evliliğin yasal olarak geçerli olmasına yarıyor.
Belçika'da Hollanda'da oturma izniniz var ise ortak birliktelik kurabiliyor ve partnerler birbirlerinin haklarından (sigorta, miras vs.) yararlanabiliyor. ancak bu birlikteliği Türkiye tanımadığı için Türkiye'de bu haklardan yararlanamaz. Şöyle, iki Türk, Belçika'da evlendi, biri vefat etti. diğer partner, ölen partnerin Belçika'da bulunan hakları için (örneğin Belçika'da satın alınmış olan ev) mirasçı olur, ancak ölen partnerin Türkiye'deki evi için mirasçı olamaz.