ama gel gelelim iş aramaya başladığım da ben hiç bir kritere uymuyorum. şöyle ki.
php bilen birini aradıklarında codeigniter, symfony vb sistemleri bilsin istiyorlar. yanında javascript vb bir çok şey istiyorlar. yani ben tam olarak nasıl iş bulabilirim? onun haricinde kendimi geliştirmek istiyorum. bu konuda yönlendirilmeye de ihtiyacım var. şunları şunları mutlaka öğren diyebileceğiniz.
ben gibi birine ne tavsiye edersiniz?
ne front-end ne de back-end developerım. tam olarak bir şey olamadım. evleneceğim için artık düzenli bir işe gireyim diyorum. bu sorun kafamı kurcalamaya başladı.
bir iş ilanındaki tüm kriterlere uygun olmanız çok düşük bir ihtimaldir zaten. Sizin bilgilerinize ihtiyaç duyan şirketi bulmak mesele. Örneğin birkaç ay önce sadece html, css konusunda uzman birini aradık aradık bulamadık. Kodlama bilmesi bile gerekmiyordu. O anki ihtiyaca göre eleman aranıyor sizin daha yoğun aramız ve şirketlerle daha çok görüşmeniz gerek. Eğer bu süreçte boş duruyorsanız da ilanlarda en sık gördüğünüz alanlarda kendinizi geliştirmek için udemy benzeri bir yerlerden ders ya da kurs alabilirsiniz
php konusunda uzmanlaşabilirsin, sıfırdan en temelden php öğren, codeigniter, symfony gibi frameworklere ihtiyaç duymadan istediğini yapabilmen önemli (sonra yine kullanırsın o ayrı)
javascript temel öğren, jquery felan kesin öğren.
angular felan da öğrenirsen iş bulmakda çok da sorun çıkmaz gibi geliyor.
oncelikle turkiyede is ilanlarinda adayin cok alanda bilgili olmasi isteniyor, hatta o kadar abartiliyor ki bir gelistiricinin hem tasarim, hem front-end, hem back-end hem de database konusunda iyi olmasi bekleniyor. bu tarz beklenti icinde olan sirketler calismak icin kotu bir yer olacaklarini zaten ilanlarindan belli ediyorlar.
dunyanin diger gelismis ulkelerinde ise bir gelistiriciden mutlaka bir alanda uzman olmasi bekleniyor. gelistirici her alanda temel bilgiye sahip olabilir ama mutlaka belli bir alanda cok cok iyi olmali. o is icin aday olan insanlar arasindan siyrilip isi alabilmek icin en iyisi olmasi gerekir. gunumuzde temel web uygulamalarinda html+css ile back-end dili arasinda mutlaka javascript girmesi gerekiyor. ama hem html+css hem javascript hem de php konusunda uzmanlasmak, o konularda frameworklere hakim olmak yani kisaca full-stack gelistirici olmak cok emek istiyor. o nedenle gelistirici kendine sevecegi bir alan secmeli yani php bilyorsan back-end tarafta kendini gelistirip php dilini frameworkleri(codeigniter, symphony) ile birlikte bilmelisin, hatta dilin performans, guvenlik ile ilgili inceliklerini de bilmelisin. dunyada o dil ile gelismeleri takip etmelisin. o seviyede degilsen isveren icin cok uretken olmayabilirsin.
ya da diger taraftan eger php degil de front-end tarafta uzmanlasmak istiyorsan html ve css yaninda javascript diline hakim olmalisin. populer javascript frameworkleri angular, vue, react bilmelisin ki uretken olabilesin.
kisaca bir ordan bir burdan bilen elbette birseyler uretebilir ama uretilen uygulamanin zorluk seviyesi arttiginda hata yapma riski yuksek olur. o nedenle is verenler, ozellikle avrupa ve abd de, cok alanda herseyden birsey bilen degil bildigi konuda uzmanlasmis kisileri tercih eder. ama elinde buyuk bir avantaj var, full-stack yeterlilige sahip olan biri butunun icinde parcalari cok daha iyi gorur, ve belli bir alanda cok daha hizli uzmanlasir. bence sen de front-end ya da back-end taraftan birini sec ve o konuda alaninda iyi oluncaya kadar uzamanlas, kendini duzenli olarak diger gelistiriciler ile (turkiye ve tum dunyadan) karsilastir, bilginin ne seviyede oldugunu, neleri bilip neleri bilmedigini tart.