Herhangi bir dine bağlı değilim. Doğaya uygun olan ahlaka uygundur benim için. Doğada hayvanlar birbirini öldürüp besleniyorlar, insan da doğadan gelmiştir ve bir hayvan türüdür öyleyse başka bir hayvan türünü öldürüp yemesi doğaya uygun olacağı için ahlaka uygundur, buna karşı çıkması ise doğaya aykırı olacağı için ahlaka aykırıdır öyleyse veganlık ahlaka aykırıdır? (hayvanlar keyfi olarak öldürmez)
Aynı zamanda öldükten sonra yok olacağız. Öyleyse yaşamın hiçbir anlamı yok, hedonist yaşam görüşüyle ölene kadar keyfine bakmak akla oldukça yatkındır. Öyleyse insan neden bifteğin, ızgara balığın, mangalın, tavuğun lezzetinden hatta süt bal peynir gibi temel gıdalardan dahi mahrum kalarak yaşasın ki? Öyle yaşarsa yaşamış olmasının ne anlamı kalacak zaten öldükten sonra bir daha asla tadamayacağı için o lezzetleri?
Ete ve hayvan ürünlerine bağlı şekilde evrimleşmişiz ve hatta Vegan olmayı tercih edebilecek kadar irade sahibi bir bilince sahip olmamız da bildiğim kadarıyla insanların etleri ateşte pişirmeyi öğrenmesinden sonra bol bol et tüketerek beyin hacminin büyümesi sayesinde olmuş. Proteinin gerek vücut gerek zihin için sağlıksal önemi bu kadar büyükkken, ölümden sonra yaşamın olmadığı bu dünyada neden sağlığa faydalı olan bu lezzetlerden kaçınmalı insan?
Bir parca pirzola pisirmek icin 100 litre su gerektigi icin.
Bir parca pirzola pisirmek icin 10 donum arazi gerektigi icin. O arazide kilolarca bugday da uretilebilirdi ama onun yerine o bugday hayvan yemi olarak kullaniliyor.
Hayvanlari yemek icin oldurmeyi gectim, kesilecek kadar buyuyene kadar hayvanlar iskence altinda yasiyor. Ineklerin ayaklarini esnetecek kadar bile alanlari yok. Tavuklar hormonlu sularla besleniyor ve kesilene kadar aci cekiyorlar. Bir de bu hormonlu tavuklari fakir ulkelerde cocuklar yiyor.
değişik bir kafası var. gerçek hayatta takılmanı tavsiye etmem de internetten biraz gözlemleyebilirsin.
@Traveller ormanda bir aslan da söz gelimi bir ceylanı boynundan ısırıp öldürerek o an yiyor. Hayvanları yemek için öldürme olayı sadece insana mahsus değil ki, ayrıca et ayrı buğday ayrı besin değerleri. Deney olarak, eş değer fiziksel ve sağlıksal özelliklere sahip iki çocuğu 2 yaşından 25 yaşına kadar iki farklı doğal çiftlik alanında tutalım. X Kişisi 25 yaşına kadar sadece buğday ve diğer tarım çavdar ürünleri tüketsin. Y kişisi ise düzenli olarak süt, bal, yumurta, peynir gibi gıdalar ve kırmızı et, balık, beyaz et ve aynı zamanda çavdar ürünleri de tüketsin hiçbirinde aşırıya kaçmadan. Spor ve diğer faaliyetleri de ikisinin de eşit olsun. Şimdi 25 yaşına geldiklerinde hangisi daha sağlıklı, dinç, güçlü olur?
Hayvanlara işkence konusunda, fiziksel bir işkence görmeleri ya da görmemeleri kapitalist pazarlamayla alakalı. Eğer hayvanlar işkence görüyorsa, o hayvanların etini sütünü satın almayı bırakır ama kendin avlayabilir ya da yetiştirebilirsin sonuçta. Veganlık et piyasasına değil et yemeye karşı.
Bana kalırsa veganlığın temel felsefesi; teknoloji sayesinde artık insan hayvansal besinlere bağlı kalmadan sağlıklı bir hayat sürebiliyor. Hayvansal besinlere olan bağlılığımız hem yaşadığımız ekosistem için zararli hem de endüstriyel olarak yetiştirilen hayvanlar bilinçli bir canlı olmasına rağmen çok kötü şartlara maruz kalıyorlar. Bu yüzden bunlara göz yumup et tüketmeye devam etmemiz etik değil.
Ha vegan değilim, sık sık et yerim ama bu felsefe bana gayet mantıklı geliyor.
Bir hayvanın bir başka hayvanı avlayıp öldürmesi ile migros'ta kasap reyonundan et almak aynı şey değil.
Bir karnivor, avladığı hayvanın derisini, tüylerini, kemiklerini, kanını vb iştahla çürüse ve koksa dahi yiyebilir. Sense ısıl işlem, baharat, marinasyon vs uygulamak ve etin sadece belli noktalarını tüketmek durumundasın. Bir kedi kan içerse midesi bulanmaz, insan ise kan içemez en basitinden, kusarsın.
Bir karnivor yediği eti 6 saat içinde sindirir ve dışkı olarak atar.
İnsan için bu süre 24 saattir.
Et yedik insanlık olarak, yiyoruz. Ben vegan canlılar olduğumuzu değil bitkisel ağırlıklı beslenen omnivor canlılar olduğumuzu söylüyorum. Ama bu şart değil.
Hedonist düşünceye göre hoşlandığın kızı bayıltıp ırzına da geçebilirsin. Restoranda yiyip içip kaçabilirsin,kendinden güçsüz insanlara ve hayvanlara eziyet edip egonu tatmin edebilirsin. Neden yapmıyorsun? Ahlak mı? Ahlaksa bu da ahlak. Toplum baskısı ve otorite mi? O halde ciddi psikolojik problemlerin var demektir.
Beyinlerimizin gelişimi konusunda doğrudan kanıtlanmış bir korelasyon yok et yemekle. Öyle olsa aslanlar, kaplanlar en zeki hayvanlar olurlardı biz değil.
Veganlıkla ilgili var olan düşüncelerin ve argümanların daha önce on binlerce kişi tarafından tartışıldı. Tamamının veganlar tarafından tutarlı cevapları var.
Vegan olarak her şeyi bilmek gibi bir yükümlülüğüm yok, kimsenin yok. Ama bildiğim kadarıyla cevaplarım bunlar.
Geçmişte et yedik yiyoruz ama gelecekte insanlık et yemeyecek veya var olan tüketimin belki %1-2'sini aşmayacak. Çünkü sürdürülebilir ve sağlıklı değil etiğini bir kenara bırakalım.
Bugün abd'de yapılan araştırmalara göre en fazla ölüm sebeplerinden 13'te 11'i et yemek ve kötü beslenmekten ileri geliyor. O iki sebebin biri sigara öbürü trafik kazası.
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu aynı sınıf içinde işlenmiş et tüketimi de yer alıyor.
Söyleyecek çok şey daha var da bu tip ortamlarda boşa konuşulduğu konusu tecrübeyle sabit.
Insanlarla hayvanlari kiyaslayip ama hayvanlar da birbirini yiyor oyleyse vegan olamayiz dusuncesi kadar sacma bir sey duymadim. Kimse kimseye vegan ol demiyor ama veganligin mantigini sorup sonra da kendini bir hayvanin davranuslari ile kiyaslamak kadar sacma bir sey duymadim. Evet bir ceylani aslan gibi vahsice oldurmuyorsun tebrikler kendinle bu yuzden gurur duymaya devam et.
et yemezsek medeniyetin gelisimi durur. vegan olanlar bile vegan olmalarini et yemeye borcluyken bu nasil bir ikiyuzluluk ve nankorluk akil alir gibi degil.
Sistem dayatmadan vazgeçmez insan denen şey. Siz de vazgeçmeyin." Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar." Bu aslında ıdeolojik bir seçim. Ve bir de hayvanlar acı çekmez.
Bununla ilgili bence en iyi arguman asagiya kopyaladigim Immanuel Tolstoyevski girdisindeki ekonomiyle ilgili kisimdi. Ozetle diyor ki ozellikle buyukbas hayvancilik cok verimsiz, sirf et yiyecegiz diye bir suru kaynak tuketiyor, dogal kaynaklara zarar veriyor, kuresel isinmayi korkuluyor ve ozetle gezegenin anasini aglatiyoruz. Ustelik bu surdurulebilir degil zira nufus arttikca beslenmesi gereken hayvan sayisi da artmak zorunda.
seyler.eksisozluk.com
Hayvan yetiştirmek için inanılmaz derecede fazla kaynak harcıyor olmamız (Hayvan yemi için kullanılan tarım araziler, katledilen ormanlar -Genelde güney amerika'da amazonları talan ederek oluşturulan soya çiftlikleri örnek gösterilir-, tüm bu süreçte harcanan su, soya çiftliklerinde kullanılan ilaçlar, tarladan hayvan çiftliğine gidene kadar mahsülün taşımasının çevreye verdiği zarar -gemi,kamyon vs.. saldığı co2- Dünyadaki tarlaların yaklaşık %40'ı sadece hayvancılık için kullanılıyor.
Ben vegan değilim, hayvanlar acı çekiyor diye de vegan olmam, fakat böyle de bir gerçek var. Hayvansal ürün tüketimini azatlmamız lazım ve olanı da daha sürdürülebilir hale getirmemiz lazım.
''Veganlık et piyasasına değil et yemeye karşı''
sadece et yemeye, genele vurursak, hayvan yemeye karşı olan vejeteryanlar. veganlar tam olarak endüstriye karşı. bu yüzden hali hazırda başka sebeplerle ölmüş dahi olsa bu hayvanların derilerini kullanmıyor; çünkü hayvanları öldüren endüstriye karşı.
ya da hayvanlar öldürülmese dahi süt içmiyor; çünkü işin ucu yine besiciliğe ve endüstriye çıkıyor.
hatta bahçede tavuk yetiştirip onun yumurtalarını yemeye de karşılar; çünkü bahçeye getirdiğin tavuk da endüstriyel hayvancılık sınırları içerisinde üretilen yumurtadan çıkan hayvanlar. o yumurtadan çıkan hayvanları alıp beslemek de endüstriye hizmet etmek demek.
----------------------------------
Günümüzde tükettiğimiz etin , hayvansal ürünlerin üretim şekli hayvanların inanılmaz vahşi koşullar altında üretilip öldürülmesine dayanıyor. Endüstri daha çok verim almak adına, daha hızlı üretmek adına hayvanlara işkence ediyor.
Tüm bu sistemin bir parçası olmamak için hayvansal ürün tüketmemek gerekiyor.
(vegan değilim , ahlaki olarak desteklediğim bir duruş ve hayvanları çok seven biri olarak vicdan azabı çekiyorum.)
Elimde olsa yapacağım şey ki planlıyorum, şehir hayatından uzaklaşıp her şeyimi kendi bahçemde, evimde yetiştirmek, min ihtiyacımı karşılayacak şekilde senede bir hayvan avlayıp kurutup saklayıp vs. onu tüketmek olurdu.
Dediğim gibi hayvanları seviyorum ama bu şekilde bir av ve doğal hayat mantığı beni rahatsız etmiyor. Benzer şekilde bir ayı evime girip beni de yiyebilir, çok ilginç ve imkansız bir olay değil. Av doğanın bir parçası.
market tüketimini sıfırlayıp kendi kendine yeten böyle bir sistem kurabilirsem sanırım mutlu olurdum.