bu uzun süredir yapılan bir tartışma. türkçe'de tüm sessiz harfler önüne "e" harfi konularak okunur. dolayısıyla da, evet, doğrusu megeke'dir. ancak, sanıyorum arapça'da k harfinin iki harfli okunuşundan kaynaklı olarak dilimize bulaşmış bir beladır bu ka okumaları. bir de tabi, pekeke gibi bazı ayrımlar vardır ki, teknik bir gramer problemi olmaktan öte, siyasi bir durum almıştır. umarım bir dil bilimci bu yazınızı görür de daha iyi bir açıklama sunar. benden bu kadar çıkıyor ancak.
Kısaltmaların sonuna eklenecek ekler kelimeleri açık okunuşlarında uyumlu olarak eklenir. Milli Güvenlik Kurulunda şeklinde olması gerektiğinden MGK'da şeklinde yazılır. Türkçe kısaltmalarda görüldüğü üzere açık okunuşlarına uyumlu ek gelir.
Evet doğrusu MeGeKe şeklinde okumak ancak bunlara galat-ı meşhur yani yaygın yanlış deniyor. kürtçü terör örgütünün isim kısaltması ise üstte de söylendiği gibi siyasi bir hâl aldığından istisna niteliğinde. Onun dışındakilerin kullanımı yanlış ancak galat-ı meşhur lügat-i fasihten evladır, yani yaygın yanlış doğru kullanımdan daha önceliklidir anlayışı var.
asıl cevabı vermişler zaten, olay galat-ı meşhur. fakat bir yanlışı düzeltmeden edemicem. kısaltmaya gelen ekler son harf nasıl okunuyorsa ona göre şekil alır. mesela TBMM'ne(türkiye.... meclisi'ne) değil TBMM'ye(m harfi) deriz. ha oldu da küçük harf kısaltması yapıyoruz o zaman gelen ek açılımına uygun konulur. av.ı, dr.u, vb...
kaynak göster diyenler için: tdk.gov.tr
çok sağolun.