[q]
(6) 

Felsefe 101

sanguine #1274754
Ciddi olarak felsefeyle ilgilenmeye başlamak ve okumalar yapmak istiyorum. Üniversitede humanities almıştım ve oradaki metinler güzeldi. Çok terimlere boğulmak ya da sofinin dünyası tarzı bir giriş yapmak da istemiyorum. Bu aşamada bana önerebileceğiniz metinler ve kitaplar (İngilizce de olabilir) var mıdır? Uzun bir liste beklemiyorum şimdilik 4-5 tane yeter.




 

Sokrates 'in savunması
Platon- devlet

Birçok kişi Sofi' nin dünyası' nı öneriyor ama o kitap beni nedense felsefeden soğutmuştu. Gerçi çok küçük yaşta okumaya çalıştığimdan olabilir (13-14) haliyle pek bir sey anlamamıştım.

Amaranta ursula

www.reddit.com

Jimmy McNulty

Ilgi duydugunuz bir alan var mi? Felsefe´nin Temel Soru(n)lari, Bilim Felsefesi vs. gibi? Ona gore daha iyi oneriler gelecektir. Ek olarak: www.gazeteduvar.com.tr

Benim aklima Russell (ozellikle: A History of Western Philosophy) geliyor, hangi yonde okumak istediginizi bulmaniza yardimci olur bence.

buf-e kür

bence de ilgi duyduğunuz veya merak ettiğiniz bir alan varsa belirtin, ona göre tavsiye vermek daha uygun olur. 18. ve 19. yy filozoflarının birçoğunun felsefeye giriş kitabı var çünkü. herkesin bağlamı farklı. misal ben politzer'in felsefeye girişini okumuştum ama kendisi materyalist olduğu için sizi tatmin etmeyebilir.

lesemajeste

Eric Hoffer-Kesin İnançlılar siz deyin sosyoloji ben diyeyim felsefe. Toplum hareketlerine merakınız varsa bir şekilde okuyun.

taktikmaktikyokbambambam

bu sorulara her zaman aynı cevabı veririm; felsefeye gerçek anlamıyla girmek, anlayabilmek için önce düşüncenin tarihsel gelişimini görmek gerekiyor. bunun içinde felsefe tarihini okumak gerekiyor.

bu noktada başlangıç olarak ahmet arslan'ın felsefe tarihi serisi çok faydalı. ilk üç kitap kilit kitaplar benim gözümde. sokrates öncesi yunan felsefesi, sokrates, sofisteler, platon ve aristoteles. bunun üzerine, isterseniz farklı kaynaklardan da olsa, helenistik ve ilkçağ felsefesi eklemek faydalraı olur, ki üzerine bilim felsefesi ekleyebilesiniz. bu noktada genel hatlarıyla kopernik-galile-bacon incelemesi ve üzerine descartes eklerseniz, gerçek anlamıyla, anlayamayacağınız hiçbir filozof kalmaz :)

yalın haliyle bir hegel okuması, spinoza, atıyorum deleuze okuması pek bir şey ifade etmez.

air
1

mobil görünümden çık