[q]
(9) 

Askerlik

senolll #1274147
Merhaba,

Askere gitmiş olanların tecrübelerini paylaşabileceği bir soru geliyor;
Bir erin bir günü nasıl geçer? Eğitim, disiplin adına neler yapılır? Programlanmış aktivitelerin saatleri, çarşaf düzeni, duş, tıraş vs. Yani askerlikte komut ile yaptırılan her şey.
Ayrıca günler arasında farklar var mı? Pazartesi şu eğitim salı bu vs...
Çok askeri terimlere girmeden, bilale anlstır gibi anlatırsanız sevinirim. İçtima falan nedir mesela...

Teşekkürler

 

askerlik yapmadım ama arkadaşım şu an yapıyor bursa'da. her gün sabah 5.30'da kalkıp tıraş oluyor öğlen 2'ye kadar kamyondan mal indirip 2'den sonra merdivenlere silikon sıkıyor.

makarnavodka

sabah 6'da uyanırsın, traşını olursun, yemeğini yersin ( kimi yerlerde eşofmanla gidilirken yemeğe kimi yerlerde kamuflajla gidilir) ardından mıntıka dediğimiz sana zimmetlenen yeri temizlersin ardından saat 8'de içtima alanında olursun - mesai o saatte başlar çünkü- bölük/takım komutanın gelir sayar, dert dinler, istekler yerine getirilmeye çalışılır ardından görevin neyse oraya doğru yola çıkarsın. görevi olmayanlar spor yaparlar(ilkokul ve lisede yapılan ısınma hareketleri, koşu, şınav, mekik falan olabilir), yanaşık düzeni eğitimi alırlar, silahlı eğitim olabilir.

bazı yerlerde pazartesi ve cuma günleri tabur içtima, alay içtima, tugay içtima olabilir. özellikle eğitim birliklerinde. istiklal marşı ile başlar hafta istiklal marşı ile biter.

normalde de cuma günleri öğleden sonra olması lazım bakım günüdür. silahların falan bakımları yapılır düzenli bir şekilde.

yatak olayı bazı yerlerde direkt yataktan kalkış ile düzeltilmesi gerekirken bazı yerlerde içtima saatine kadar olabilir.komutan şu saatten sonra kimse yatakhane bölgesinde olmayacak dediğinde - gececiler hariç- kimse oraya giremez. o saatte de komutan gider kontrol edebilir.

günler arasında normalde farklılıklar olması gerekir ama bu kağıt üzerinde kalabilir. kağıt üzerinde kalmayacaksa bellidir, buna takım/bölük komutanın karar verir.

içtima basittir.
bölükteki asker sayısına göre takımlara bölünür askerler. genelde 4'er sıra ve her sırada 10 kişiden oluşan kişiler dizilir işte. her sıranın önündeki adam manga komutanı olur. her sıraya manga denir. manga komutanı kendi mangasına rahat hazır ol dikkat çekerek selamda durdurur. sonra geriye dönerler ve takım komutanları aynı şeyleri kendilerine yapar. ardından da takım komutanları arkaya döner ve bölük komutanına tekmil vererek içtima biter.

bu üst paragraf, bölük içtima için geçerli. tabur içtimada falan bunlar tabur ya da üst seviyedeki komutanlar gelmeden yapılır tabur ya da üst seviyedeki komutanlar bölük komutanlarıyla/tabur komutanlarıyla muhatap olurlar.

blue eyes white dragon

Söyleneni (emredileni) yapacaksın. Genel olarak bu. Ama tabi bulunduğun yere göre yapacakların da değişebilir. Eğitim disiplin adına bir çok şey yapılır. Bir kişinin hatası nedeniyle bir bölük koşu vs. gibi ceza alır mı alır. Duur! emri gelene kadar durmak yoktur. Askerlikte ceza ve mükafat oldukça hızlı uygulanır.
Yine noktalama işaretleri oldukça önemlidir askerlikte. Mesela yazılı bir emir söz konusu ise ve 2. bölüğün bir yere gitmesi emrediliyorsa ve ikinin yanındaki nokta yoksa 2 bölük beraber giderler ;)
Yatak çarşafları gergin olacak hergün traşlı, bot kesinlikle boyalı olacak. Duşa girmek için o çok anlatılan 5dk.lık vs. gibi kısıtlı süreler yaşamadık ne acemilikte ne de usta birliğinde.
Cuma günleri silah bakımı olur. İçtima belirli bir alanda düzenli bir sırayla toplanmak demektir. (Suriyeli arkadaşlarım sivillerin normal kapalı bir alanda toplanması olarak kullanıyor ictima kelimesini.)
Revir, askerlerin sağlık sorunlarına bakılan yer. Disko, disiplin koğuşu demektir.
Ktm, kabul toplanma merkezidir.
Nöbet değişiminde silah namlularının doğrultulduğu içi beton doldurulmuş varillerle çevrili nokta doldur boşalt istasyonudur.( Çok önemlidir ve orada da komutla hareket edilir)
Panço, yağmurluktur. Neyse aklıma bir kaç anı geldi konuyu dağıtmamak için söylemeyeyim şimdilik. Özelden soran olursa anlatırım.

Evet, bir zamanlar askerdik..

1adam

Ustalıkta herkesin bir görevi vardir ve sabah ictimasindan sonra gun boyu o isi icra eder.

Ben revir cavusuydum. Sabah içtimasina katılmadan hasta askerleri toplar revire doktora muayeneye gotururdum. Muayene sonrasi ilaclarini alir ve askerleri tekrar boluk komutanina goturur defteri imzalatirdim. Gece yatmadan once askerlerin ilaclarini dagitir, bir sonraki gun revire gidecek hasta askerlerin isimlerini yazmak icin tekrar revire giderdim. Gun icerisinde kalan zamani da arazi olmakla, orada burada surterek cay sigara yapmakla doldururdum. Ictima spor vs olmadigi icin kebab isti.

japon askeri

Ustalık acemilik farklıdır. Ranzada üstünde yatan adamın askerliği de seninkinden farklıdır.

Usta birliğinde kalk saati 6.00'dı.

Kalkarsın 6.30'a kadar traş olursun giyinirsin ve içtimaya katılırsın. Rahat hazır ol sağ baştan say maruzatı olan var mı? Varsa bla bla sonra tamam geç kahvaltıya. Kahvaltı sonrası eğer muhafızsan ya angarya iş(ot yolma, çukur kazma, temizlik vs) ya yatış, ya da nöbete gidersin, ya da eğitim denen boka tabi tutulursun. Eğitimde yat kalk sürün şınav mekik koş istikamet sonra bir de bağıra bağıra soru cevap saçmalığı vardır.

Görevli isen bunlar sana pek vurmaz, görevini yapmaya gidersin.

Öğle yemeği öncesi bir içtima daha.

Yemekten sonra aynı rutin devam.

Akşam 5 gibi paydos ve yemek içtiması. Her içtima son derece boktan geçer bekle bekle yağmurda soğukta güneşte vs gelmez amk bölük komutanı veya nöbetçi astsubayı.

Sonrasında ense veya temizlik gene.

Sonra bir de yat içtiması var akşam 8-9-10 artık duruma göre. Sonrasında zıbarır yatarsın yorgunluktan zaten uyursun.

Gece muhafızsan illaki nöbetin vardır, 12-2 2-4 4-6 gibi kalkar ona gidersin her gece.


Ben tüm bu işkenceyi 1,5 ay kadar çektim 22 gün de acemilim 2 ay süründüm sonra şok timi denen yatış kısmına geçtim rahatladım. Orada sabahtan akşama kadar a-rap tv denen arabesk rap kanalını izlemeye zorlanmak suretiyle askerliği bitirdim.

bos gezenin bos ustasi

Dostum askerlik dediğin vazife yattığın ranzadan ranzaya değişir. Standardı yok. Sabah kalkar tıraşını olursun, kahvaltiya gidersin, içtima (tabur) alınır, varsa eğitim, nöbet, vazifen vs standart mesain başlar, öğlen yemek ardından yine tabur, akşam 17:30 mesai biter, personel evine gider, sen yemeğe ardından tabur, temizlik, yat.

ateyist_

yazmaya başladım ama kalbim sıkıştı, vazgeçtim :)

günde 6-7 kere sayarlar seni. buna içtima denir. acemilikte daha fazladır bu sayı, bazen 2 saatte bir sayarlar.

eyyorlamam bu kadar.

eindaclub

Bazı cevaplar tavsiye gibi olmuş, askerlik yapmaya gittiğim yok :) ben sadece meraktan soruyorum.

senolll

Çok değişken var bu konuda aslında

Mesela ben askerlik şubesinde yaptım askerliğimi. Sivil hayatımda o kadar rahat değildim. Günde 12 saat uyuyan asker mi olur mesela? Uyuyordum ben. Günde tek içtima, o da sabah. Hafta sonları şubedeki 8-10 asker kalırdı sadece. Kağıt üstünde nöbetçi subay/astsubay görünse de kimse gelip gitmezdi. Biz de başımızda kimse olmadan nöbetleri değiştirir, uyur, uyanırdık. Ne yat saatimiz vardı ne kalk saatimiz. Sadece mesai saati olan 9'dan önce tüm askerler hazır olsun derdi komutan.

Sivilde şuan 7'de kalkıyorum, askerde 8:30'da kalkıyordum yani.

Ayrıca sıfır eğitim. Bir defa göstermelik yapmıştık, komutan da sıkıldı yeter dedi.

akatreil
1

mobil görünümden çık