[q]
(6) 

fiş vs. fatura

dento #127089
Google'a göz attım ama aradığım cevabı tam bulabildim sayılmaz. Şirket türüne ya da meblağa göre alışveriş karşılığında fiş veya fatura verilmesi farkı olabiliyor tamam. Peki iki farklı giyim firması, birbiriyle aynı miktarlarda alışveriş yapılmış da olsa neden biri fiş biri fatura kesiyor? İkisi de aynı türden mal satıyor (giyim) ve meblağ benzer. Aradaki fark ne? Çok cahil hissettim kendimi,evet.




 

fatura isme fiş hamiline kesiliyor olabilir mi? olması muhtemel gibime geliyo.

TT

@TT, tamam öyle de neden biri fiş diğeri fatura kesiyor. fiş ve fatura arasındaki fark değil benim sorduğum. ben neden A firmasının fiş, B firmasının fatura kestiğini merak ediyorum.

dento

yaptığın alıveriş karşılığında ikisinden birini vermeleri zorunlu.

fatura, genellikle büyük meblalarda kesiliyor, tüzel kişiliğe kesiliyor genellikle. bazı firmalarda kasiyerler uğraşmamak için, fatura biraz daha zaman aldığı için, müşteri belirtmediği takdirde fatura kesmiyor.

özetle işin cingözlüğü ve çakallığı. fark bu.

edit : yan tarafa bir tık rica edeceğim. :)

scp

fatura islemleri, fis islemine gore daha kapsamli oldugundan fatura icin istisna meblagi vardir. bu meblag her yil yeniden duzenlenir. ornegin 2010 yili icin 680 liradir. yani aldiginiz urun ya da urunler kasa da 680 lirayi geciyorsa size zaten fis duzenleyemezler (bazi yerler fatura ile ugrasmamak icin bolerek fis kesebilir).

ayrica fatura ile kuruma satilan urunlerde iade faturasi gibi mal akisinin kontrolunu saglayan uygulamalar mevcuttur.

helenart

tamamen tercih meselesi.

2010 yılı için 680 liranın üstündeki alışverişlerde fatura zorunlu. 680 liranın altındaki alışverişlerde ise fiş kesilebilir. müşteri fatura isterse fatura kesmek zorundadır. ama müşteri için fark etmiyorsa fiş de kesebilir. ama tamamen kendi tercihi ile tüm satışlarına fatura da kesebilir. hiçbir farkı yok.

fiş keserse yazar kasadan gün sonunda z raporu denen gün özetini alır, muhasebeciye kolaylık olur.

her alışverişe fatura kesen dangalak mağazalar da gün sonunda yediyüz tane faturayı, aylık binlerce faturayı yığar muhasebecinin önüne, küfür yer "yazar kasa kullansana ipne" diye.

fark budur.

kibritsuyu

Fiş ve fatura çok mu ayrı? Ben nedense fatura diyorum, fatura işitiyorum. Bugün iş görüşmesine ayırt edemediğim için aşağılandım.

geçerkenugradım
1

mobil görünümden çık