hangi sıra, hangi dış?
mesela polinezya endemik bitkileri üzerine internette 2 saat aramayla edinilecek bilgilerden fazlasına sahip olmak bahsettiğim şeye güze bir örnek.

var mı böyle uzmanlık alanlarınız?
sıfır bilgimin olduğu konularda bir şeyler anlatan insanlara çok saygı duyuyorum, ilgi alanınızı belirtip üzerine biraz şov yapsanız da azıcık kültürlensek ne iyi olur.

tek ricam bahsettiğiniz şey hakkında cidden ortalama üstü şey bilmeniz. ekşi'de bir ara patlayan ufuk patlatıcı bilgilerdeki gibi değil, kapsamlı bilmek. üzerine 2 saat konuşabiliyor olmak mesela. gibi gibi, anlatabildim sanırım.
teşekkürler...

 

Klasik oyun konsolları, bilgisayarlar ve klasik oyunlar ilgi alanım, ufak bir koleksiyonum da var bilmiyorum yeterince sıra dışı bir şey mi ama.

2 saatten daha fazla konuşabilirim, hatta konuşup yayınlamışlığım da var ilginizi çekerse podcast olarak :)

(bkz: retro podcast)

hedep

duyuruyu silme lütfen, favorilere ekledim.

sen git ben geliyorum

yol bisikleti ve genel bisiklet mühendisliği hakkında 12 13 sene konuşabilirim.

Tears of Devil

Ya cok ozellesmis alanlarda calisan insanlar icin gecerli sanirim bu. Genelde lisansustu egitimde ozellesiliyor boyle.

Amerikan yerlilerinin gocleri uzerine ortalama ustu bilgim var su sira icinde bulundugum calismadan oturu. Ozellikle Na-Dene dillerini konusan Atabaskan, Chipewyan gibi toplumlari arastiriyoruz. Ama bunu anlamaya calisirken Sibirya ve Amerika'daki diger toplumlar uzerine de bilgi sahibi oluyorsun ister istemez. Yakin zamanda Anadolu Neolitik toplumlariyla ilgili bir calismada da yer aldim, belki standarttan biraz fazla biliyorumdur onu da ama emin degilim :) He bir de Guney Dogu Asya toplumlarinin yayilimi hakkinda biraz bir seyler biliyorum yine yaptigimiz bir calismadan dolayi. Genelde boyle toplumlarin genetik yapisi uzerine iste uzmannlik alanim ama meslek oldugundan senin dedigine girer mi bilemedim.

evrim halkasi

@hedep, master, sen kaydedersin de ben dinlemem mi!
@Tears of Devil, bisiklet pek fazla sıra dışı değil ama sıra dışı, pek bilinmeyen bilgiler verebilirsin pek tabii ki.
@evrim halkasi, işte tam da senin gibi örneklerden bahsediyordum. atabaskan'lara ait bir şeyler söyle mesela, neolitik anadolu'dan günümüze kadar gelen bir gelenek görenek var mı ya da, yap şovunu göster bilgini!
aslında illa ki akademik bilgi olmasına gerek yok, kişisel merak da olabilir bu ilginin sebebi; yeter ki sıra dışı olsun.

Bruce

Hap gibi bilgi verince tam olacak mi bilmiyorum ama kaynaklariyla beraber yazayim.

Atabaskanlar, Kanada'da yasayan bir yerli Amerikali grubu. Bu arkadaslar Na-Dene dil ailesine mensup bir dili konusuyorlar. Kisaca olay soyle gelismis: Ilk olarak 16-17 bin yil kadar once Sibirya'dan bir grup Amerika kitasina geciyor, bunlar hizla Guney Amerika'ya dogru yayiliyorlar. Sonra, 5 bin yil kadar once Sibirya'daki Bel'kachi kulturune mensup bireylerin bir kismi Amerikaya geciyor, Kuzey'de ilk gecen yerlilerle karisiyor. Bu arada da bu Na-Dene dillerinin onculu olan bir dili Amerika'ya tasiyorlar. Bu karismadan sonra o toplumlar bugunku Atabaskan, Chipewyan gibi toplumlari olusturuyor. Bu arada bir volkan patlamasi sonucu Kuzey'deki Atabaskanlarin bir kismi Guney'e goc ediyor, bunlar da bugun bildigimiz Apache toplumlari.

Yukarida bahsettigim Bel'kachi kulturunden Sibirya'da kalanlarin, Bati'dan goc eden Syalakh toplumu oldugu dusunuluyor. Bel'kachi'ler ise once Ymyyakhtakh klturunu olusturuyoor, sonra bugunku Koryak ve Chukchi'leri (Chukotko-Kamchatkan dillerini konusuyorlar).

Daha ayrinti isteyenleri henuz hakem asamasinda bulunan makalemize alalim: www.biorxiv.org

Anadolu hakkinda sunu yazmistim, tekrarlamayayim: eksisozluk.com
Altinda bir video var, daha iyi bir bilgi olabilir. Calismanin akademik yayini da surada: rspb.royalsocietypublishing.org

Bir de ben bu konularda arada bir video hazirliyorum. Ozelden onlari atarim merak edersen. Cunku bu konularda 50 sene konusabilirim, bazi duyurucular biliyor :p

evrim halkasi

Bir arkadaşım dilbilimci, onun ladino üzerine doktorası vardı, benim aklıma sıradışı o örnek olarak geliyor
ben etik - işyeri etiği konusunda saatlerce konuşurum. Ama kabul ediyorum herkesin gözleri benim kadar parlamıyor bu konuyu duyunca

SiyamkedisiZorro

dünya bayraklarını sayabilirim sanırım bu konuda. Çocukluğumdan beri bayraklara ilgim var ve 10 yaşımdan beri falan tüm ülke bayraklarını biliyorum. Ayrıca sembolizmlerini ve az çok hikayelerine de hakimim. Bunun dışında ülkelerin başkentleri, haritadaki yerleri, tarihi ve kültürel bilgileri falan da var araştırmayı çok sevip baya bilgimin olduğu ama en iddialı olduğum konu bayraklar.

nundu

@evrim halkasi, işte bundan bahsediyordum! tüm duyuru camiası adına teşekkürler *-*

@SiyamkedisiZorro, göz parlatmasa bile çalışan herkesin kurması gereken bir denge, bu açıdan söyleyeceğin şeylerin işe yarar olacağından eminim. lütfen yaz :)

@nundu, yaz abicim, enteresan bağlantıları olan bayraklardan bahset. ilginç hikayesi olduğunu düşündüğün bayraklardan bahset.

ben bunu biliyorum demeyin, bildiğinizi yazın. ahkam kesmek de serbest, artislik yapmak da. eminim daha çok insan var oralarda bir yerlerde, gelin!

Bruce

Birazdan sınavım var ama kısaca yazabileceğim bi iki anekdotu paylaşayım o zaman :D

1)1936 Münih olimpiyatlarına kadar haiti ve Lihtenştayn'ın bayrakları bire bir ayniydı. Olimpiyatlarda fark ettiler bayraklarının aynı olduğunu ve Lihtenştayn bayrağına sarı bir prenslik tacı ekledi, haiti de coat of arm(devlet arması) ekledi bayraklarının ortasına.

2) Afrika'da Avrupalı ülkeler tarafından koloni yapilamayan iki ülke var. Biri Etiyopya(2. Dünya savaşı sırasında kısa bi süre italya işgaline uğruyorlar ama tam bir koloni durumuna asla düşmediler), diğeri de Liberya. Liberya, 1800lerde köleliğin kaldırılmasından sonra ABD'de özgürleşen zencilerin yaşaması için ABD tarafindan kurulan bir ülke(Adı da özgürlük anlamındaki liber kökünden geliyor zaten). Liberyanın bayrağı ABD bayrağına çok benziyor, aynı kırmızi beyaz çizgi düzeni var ama mavi kare üzerinde bir yıldız var abd bayragindaki eyalet sayısı kadar yıldız yerine.

Etiyopya bayraği ise kırmızı sari yesil renklerinden oluşuyor. Etiyopya asla koloni olmadigi icin bu renkler diğer Afrika ülkeleri tarafindan da bagimsizliklari zamanina bayrak renkleri olarak kullanilmaya başlanıyor Etiyopya'ya saygı olarak ve Afrika kıtasını temsil eden siyahın da eklenmesiyle Pan-Afrikan renkler olarak adlandırılıyor.

3) Son olarak hiç bir ülkenin bayrağında mor baskın bir renk olarak yoktur. Sadece dominika bayrağinda bir kuş motifinde ve nikaragua bayragindaki gökkuşaginda ufak bi detay olarak bulunur. Tarihte de eski çağlardan beri hiçbir bayrakta mor yoktur, bunun nedeni morun uretilmesinin modern zamanlara kadar çok zor olması ve değerinin çok yüksek olmasıdır. Kralların renginin mor olması da burdan gelir.

nundu
1

mobil görünümden çık