Merhaba,

e-devlet alt-üst soy bilgisi sorgulama çıkmış, haberiniz olmuştur. Şu an tüm sosyal medya ve sözlük bunu konuşuyor.

İnsanlar soylarını, nereden geldiklerini neden bu kadar merak ediyor? Ben de merak ettim açıkçası ama site yoğunluktan açılmıyor. Kendi kendime de sordum, neden merak ediyorum diye ama bir cevap bulamadım.

Ne çıkmasını umuyoruz soyumuzdan, neden merak ediyoruz?

 

Ben, belki soyumuzda ermeni, rum, kürt falan vardır inş. da babama gösterir eğlenirim, diye bakmak istedim. çok da şeyimde değil soyum benim.

rahip janick

atatürk'ün silah arkadaşları var ailede, onlardan öncesini bilmiyorum. sırf meraktan. gerçi ne çıkacak bilmiyorum, meslek falan söylemez de.

belki rum vardır, belki arap, sürpriz yumurta gibi :)

passion rules the game

Bizim ülkemiz daha çok yeni bir ülke. Ben 1993 doğumluyum, Cumhuriyet 1923'te kurulmuş. Düşün yani Cumhuriyet benim doğumumdan sadece 70 yıl önce kurulmuş. 70 yıl bir tane insan ömrü demek. Bu nedenle ülkedeki herkes en fazla dedesinin babasını bilebiliyor. Osmanlı gibi yüzyıllarca ayakta kalmış bir devlete dair hiçbir bilgi yok. İnsanlar heyecan yapıyor haliyle. Kendi akrabalarını tanımış oluyorsun bir bakıma.

dissendium

Ben belki rus'ya dan nenelerim çıkar da havam olur diye merak ettim.

for day to break

-Yalnızlıktan-

1adam

anneannemin, dedemin ismini biliyorum sadece, daha önce kimler varmış, isimleri nelermiş, nerede yaşamışlar, onları merak ediyorum.

Photographer

baba tarafımın köyüne kadar biliyorum Yunanistan Gevgili. ama anne tarafımda biraz karışıklık var onu merak ediyorum.

ayrıca soyunu nereden geldiğini bilmek güzeldir.

ferrarimizolaydisatardik

ben de nereden olduğumu gayet iyi biliyorum. kökenler göçmen olunca belki daha farklı bir şey çıkar ne biliyim dedim.

cabiday

ben buraya ilk göçen dedenin ne zaman geldiğini ya da kayda girdiğini merak ediyorum, 1800'den sonrası varmış çünkü. aile kökeniyle ilgili net bilgi sahibi olursam atavatandaki geçmişimize de ışık tutacak. yoksa soyumdan sopumdan ne çıkacağını biliyorum. tarihsel merak diyebiliriz.

Bruce

Çünkü insan merak eden bir canlıdır.
Diğer taraftan "bu kadar" merak edilmiş olunsaydı daha önce öğrenilmiş olunurdu. Alt tarafı iki tık yapıp bu kadar temel bir bilgiye ulaşmak "bu kadar merak" sayılmaz.

harvey

Bu psikolojik bir sey, cogu insan gecmisle olan baglarini bilmek ister. Gecmiste atalar kultune vs. inanilan veya aristokrasinin guclu oldugu yerlerde gercek hayata direkt etkisi vardi jenealojinin, mesruiyet icin "aha benim soyum (gercek veya efsanevi) x'e dayaniyor o yuzden y'yi yapabilirim/sahip olabilirim" diyip belgeyi gostermek gerekiyordu.

Bugun yasanan durumsa halkin cogunun emek/zaman harcamadan ulasamayacagi bilgilerin bildigim kadariyla ilk defa hazir olarak sunulmasindan kaynaklaniyor. Biz bu konuda gercekten cok fakir bir ulkeyiz, mesela Britanyalilar 1. Dunya Savasi'nda savasmis dedeleriyle ilgili bilgilere direkt online erisebiliyorlar; hangi birlikte savasti, hangi madalyayi kazandi, nerde/ne zaman oldu vs. Bizde alfabe degisiminin etkilerinin yani sira baska eksiklikler de oldugu kesin.

edit: Bu arada Turkiye'de hala kucuk yerlerde dedeni/neneni bilmek, "Postaci Talat'in torunuyum" demek onemli bir sey. Komunite kucuk oldugu, herkes birbirini tanidigi icin direkt sen de gruptan sayiliyorsun. Sehirlerde bu yok haliyle.

common of demons

neden merak etmez? meraksız insanların nasıl merak etmediklerini de merak ediyorum şahsen.

pinkpeony

mesela sen, insanların neden merak ettiğini, neden merak ediyosun?

€xpolerer

Neden tarihi merak ediyor ve okuyor insanlar? Bunun gibi bu da, gayet normal yani. Bir dizinin bir sonraki bolumunu merak ederken soyunu neden merak etmeyesin ki? Adi ustunde, merak.

stavro

Sana kendinle ilgili bilmediğin bir bilgi sunuyor. Kendinle ilgili bir bir şey öğrenip aydınlanıyorsun. Çıkan şeyim önemi yok, sonuçta “Soyumuz saraya mı dayanıyor” diye değil; “Acaba göç yolu nereden” diye.

Annemle ilgili özel bir durum var bizde. Anneannem annem 5 yaşındayken ölmüş ve bir daha onunla ilgili monuşmamışlar ve konuşturmamışlar. Banka hesabı için annemden annesinin kızlık soyadını istemişler ama 1949 yılında ölen kadının kozlıl soyadı ile ilgili herhangi bir fikrimiz yoktu. Başka türlü de hesabı açmayı reddettiler o dönem. Biz de bir soyadı uydurduk, onu kullanıyoruz annemin hesapları için. Dedem de erken ölmüş. Onunla ilgili de az bilgimiz var. İnsanın kendiyle ilgili bir şeyler öğrenmesi güzel. Belki günün birinde bilmediğim memleketimi ziyaret ederim.

DNA testi de yaptırdım; %25 İtalyanlık çıktı mesela. Merak ediyorum, İtalyanlık var mı diye. Dedem Kore Gazisi’ymiş ve iki yıl orada kalmış, belki orada bir teyzem ve dayım var, çekik gözlü kuzenlerim var. Ulvi bir şey olduğundan değil ya da bununla gurur duyacak da değilim ama hepsinin altında birer hayat, her hayatın da bir hikayesi var. Benim ben olana kadarki hikayesini merak ediyorum. Dünya’nın Büyük Patlaması gibi bir şey bu, herkes bir dünya.

aychovsky
1

mobil görünümden çık