Tez ciltleyen yerlere bakabilirsin
ozalit, baskı merkezi falan gibi yerlerde. il belirtmemişsiniz ama İstanbul'daysanız Beşiktaş'ta çok var.
İstanbuldayım evet. Özalitler patır kütür gidiyor, sert kapak olmasa bile en azından bez cilt gibi bir şey arıyorum.
Evde dikişli cikt yapabilir miyim acaba?
ben lisedeyken dağılan sözlüklerimi tutkal ile ciltlemiştim. taş gibi olmuşlardı.
ama çok ince ayar lazım yoksa açamazsın sayfaları :)
istanbul ciltçi diye google araması yaparsanız bir çok sonuca ulaşabilirsiniz. tabi çoğunluğu seri üretim yaptığı için tek bir kitabı yapmak istemeyebilirler yada maliyeti fazla olabilir. onun dışında mücellitler genel anlamda işin sanat, tezyinat boyutuna eğilerek iş yaparlar. sizin istediğinizde bu değil sanırım. ayrıca genelde bizim mücellitler türk tipi ciltleme yaparlar. cildin sırtı düzdür, sayfalar ve cilt sıfır gelir vs vs. bu tip ciltli kitapları dikine değik yatay koymak lazım kütüphaneye. eğer özel, anlamı olan bir kitapsa düşünülebilir ama sağlamlık açısından istiyorsanız ozalitçiler spiral dışında kalın kuşe kağıttan kaplama ciltlerde yapıyorlar. fiyat/performans için en mantıklısı bu olur.
evde tabi ki yapılabilir ama cildi oluşuturacak malzemeyi kesmek hazırlamak sorun olur, el yatkınlığı gerekir. bayağı bir deneme yapmanız lazım :)
cilt işini kendiniz de öğrenip yapabilirsiniz. öyle şok gösterişli bi şey hedeflemiyorsanız çok kolay öğrenirsiniz.
40ar sayfadan küçük yuvarlak bitişli cilt yapabilirsiniz A4'ü ikiye katlamış olacaksınız. Zaten 20 yaprak kullacaksınız, 20 yapraklık 5 cildi de birine dikebilirsiniz, tığ iğnelerine bakın, normal dikiş iğnesiyle olmaz.
Ya da yine 30ardan önce yandan zımba sonra çevresine renkli bantla küçük ciltler yapıp birkaç tanesini birleştiriyordum ben mesela, oldukça rahat da okunuyor.
Baskı sırasında kenar boşluklarını standarttan daha içe ayarlamayı unutmayın özellikle zımbalı bantlıda. Bu zımba ve bant işi zaten tez cildine çok benziyor.