metrolar iki çeşit, tepeden elektrik alanlar , raydan elektrik alanlar
aksaray metrosu tepeden alıyor elektriği(valla iki üç sene içinde değiştiyse bilmiyorum), elektrik değil de, metro çarparsa sakat, öyle bişey olursa, paniklemeden güvenliği bul, söyle, yardımcı olurlar.
ayak sıkışması falan için çok müsait o raylar, altı bildiğin mıcır taş, demir vardır bişey vardır, takılır, çıkaramazsın, sonra kıyma.
İstanbul için soruyorsan 1500V DC var.
Yahu desenize kelle koltukta yaşıyormuşuz 1500V anında adamı kelle paça etmez mi? İst m2 hattını kullanıyorum, raylara düşmek ya da bir şeyin düşmesi çok kolay, böylesine ölüm saçan bir boşluk için hiçbir önlem yok. Fenikülerdeki gibi sarı çizginin olduğu yerlerde cam olsa çok iyi olur, yenikapıda da vardı sanırım. 1500 volt..... Yaramaz 5 yaşındaki çocuk metroda aniden annesinin elinden sıyrılıp koşarken raylara düşse ölecek mi yani????
metro sisteminde elektrik 3. bir tasiyici raydan alinir. trenin üzerinde seyir ettigi raylarda elektrik yoktur (nşa). 3. rayda ise hatırı sayılı yükseklikte gerilim bulunur. taşıyıcı ray istasyonlarda genelde platforma en uzak olan raydır. vagonun üzerinde elektrik alan sistemlerde rayda elektrik olmaz.
istanbulda hangi metroda olduguna gore degisir.
en.wikipedia.org
M2 ve M6 ucuncu bir raydan elektrik alirken digerleri tepeden aliyormus.
helenart +1
Kelle koltukta değildir. Bunun önlemi illaki alınmıştır. Raya ayak basmayla direk 1500’ü yemeyiz. Diye düşünüyorum.
En büyük korkum. Bence bir sistem olsun: o raya birisi düşünce ray bunu algılasın ve güvenlik görevlilerine veya metroyu süren kişilere iletsin.
Kelle koltukta değil. Aklı başında her normal insan gibi sarı çizginin gerisinde beklersen, sorunsuz yaşarsın. Cep telefonu, para ya da biri düştüğünde ise görevlilere haber verirsin. İş ayakkabısı giyen bir elektrikçi değilsen o 3. rayda akıma kapılırsın. Bunun sebebi akım için devre oluşturman. Mesela uçma yeteneğin olsa ve havadayken parmağınla raya dokunsan yine çarpılmazdın. Elektrik tellerindeki kuşlar gibi. Akımı iletecek devre yoksa ölüm yok.
Tamam ama insanlık hali takıldık düştük diyelim? Hadi bizi de geçelim, dediğim gibi küçük çocukların düşme potansiyeli daima daha fazla? Annesinin elinden kurtulup bir anlık refleksle koşarken hoop kaydı ve aşağıya düştü ne olacak? Çocuk sonuçta, imkansız bir şey demeyin.
Fenikülerdeki gibi sarı çizginin etrafına cam döşeme yapsalar şöyle çok mu zor ya da masraflı sanki? wowturkey.com
İki duraklı 8 kapılı hat ile onlarca durak ve kapılı metroyu karşılaştırıyorsun. Maliyet tabii çok artar. Ayrıca füniküler makara sistemi ile çalışıyor. Daha riskli. Halatlara kapılabilirsin.
Biri düşerse acil olarak haber verirsin yetkililere, sinyalizasyon ile metroyu durdururlar böylece orada çarpılmazsın da ezilmezsin de, yetkililer de onu çıkarırlar. Onu kurtarmak için raylara atlaman ikinizden birinin akıma yakalanma riskini daha da arttırır. Kurtarayım derken ikiniz de gidersiniz. O tekerleklerin döndüğü, zemindeki birbirine paralel raylar zaten elektrikli değil.
Sayın @helenart'ın dediği gibi şimdiki sistemler 3. ray denilen ayrı bir hattan alıyor enerjiyi. O da olduğu gibi açıkta değil, üstü ve yanı kapalı.
Çarpılmak için elinizi ayağınızı sokup kurcalamnız lazım, tabi ki çarpılmak için gerekli diğer şartları da yerine getirmiş olmanız lazım.
Merak edenler için şu şekilde bir çizim var, metroyu beklerken biraz kafayı eğip rayın yanında görebilirsiniz.
s.hswstatic.com
hacıosman-yenikapı metrosunun istasyonlarında peronda rayların önündeyken karşıdaki duvarın dibinde üçüncü bir ray gibi bir şey vardır. diğer raylardan 40 cm. kadar yüksektedir. hah, metro elektriğini oradan alıyor.