Cok dusuk. Vapur batana kadar 1000 kez kurtarma ekipleri gelir. Atlantik ya da pasifigin ortasinda alabora olmadiysa gemi her turlu kurtarilirsiniz.
Gemi zaten 20 dakikadan önce batmaz, o vakite kadar 50 tane vapur motor cankurtaran gelir zaten. Denize atlamaktan korkuyorsan üst katta beklersin kurtulursun heralde. 20 olmasın 5 dakika olsun yine bile, boğaz trafiği durmuyor ki, motorlar vapurlar peş peşe. Gelir kurtarırlar.
zorlarsan adalar vapurunda bogulabilirsin
yüzmebilmeyen birisi çok kısa sürede boğulur. diğer arkadaşlar suyu çok hafife almışlar. sizin yerindizde olsam vapurda herhangi bir terslik, çarpışma su alma veya ilk tedirgin hissedilen anda can yeleğini üzerime geçirmek olurdu. yeleği talimatlara uygun giyindikten sonra suya olabilecek en geç vakitte atlamak lazım. soğuk suyla kısa temas için. vapur batarken sizi bir miktar aşağıya çekebilir. tam batış sırasında derin nefes alıp, tekrar suyun üzerine çıkmayı sabırla bekleyin. suya atlamadan önde ayakkabı pantolın mont kazak ne varsa çıkartın çıkartabildiğinizi. yardıma gelecek diğer gemiler de siz bunları yaptığınız halde gelsin, ne zararı dokunur. ya gelmezseler gibi hareket etmeli. boğazın akıntısı karadenizden egeye doğrudur. anında kendinizi sarayburnunda bulabilirsiniz. geç atlayıp, can yeleğindeki düdüğü çalın.
Yüzme öğrenin en kısa zamanda. Yüzme bilmemek sıkıntılı bir durum.
Hayır değil.
Öncelikle; hava bira bulutlu bile olsa deniz seferleri iptal edilecek neredeyse. Vapur seferlerinde kötü haba şartlarına denk gelemezsin.
Sonralıkla; söylendiği gibi vapur lak diye devrilip batmaz. Yeleğini giyip ağırlıklarından kurtulman için yeterince vaktin olacaktır. Ayrıca ölmene fırsat vermeden kurtarmak için sahil güvenliğinden balıkçı kayıklarına kadar, gelebilen herkes, hücum eder oraya.
(Ayrıca Titanic izleyerek gemi batarken dibe çekmesine karşılık tam batmak üzereyken derin nefes almak vb taktikleri sen de öğrenebilirsin asdfghjjk)
Boğaz’da ölmen için muhtemelen gemi geçişi sırasında olayın farkında olmayan bir vapurun bodoslama geminin önüne çıkması, fark edilmemesi, geminin vapura yandan grannn diye girmesi falan gerekiyor. Çarpışma anında bir zayiat verilir herhalde. Bunun ihtimali çok düşüktür diyemiyorum maalesef. Her gün ne saçma ölümler duyuyoruz.
Düşük olsa da bir vapurun saniyeler içinde batması olasıdır. Özellikle Şehir Hatları vapurlarından bazılarının 40 yaşında olduğu düşünülürse, böyle bir risk söz konusudur.
Korkunu yenmek için, denizcilier için eğitim merkezlerinde gemiyi terk ve denizde canlı kalabilme eğitileri alabilirsin. Bu eğitimler için yüzme bilmen gerekmiyor. Can kurtarma ekipmanlarının nasıl kullanılacağı gibi şeyler anlatılıyor.
Biraz araştırınca o kazada 600 yolcunun 387'sinin hayatını kaybettiği bilgisi çıkıyor. Kurtulma şans fifti fifti gibi birşey.
1 mart 1958 üsküdar vapuru faciası
Olay körfezde gerçekleşiyor
Olmaz diye birşey yok anlık bir olay
4 sene okul için vapur kullandım her binişimde can yeleklerinin ve en yakınımdaki bebeğin konumunu istemsizce beynime kayderdim
Boğazda çok yüzdüm kulaç atmadığın an 3 sn de 1 mt sürüklüyor
Soğukkanlılık bir yere kadar akıntıda, arbedede ,vapurun seni aşağı çekmesinde, ekiplerin sana ulaşmasında herşey kaderine bağlı
eğer hızlı batarsa vapurdakilerin yarısı akıntıya kapılıp ölür. en az on dakika boyunca aralıksız kulaç atabilecek yüzme ve kondisyon seviyesi yok insanlarda. bunun yaşlısı, çocuğu, bebeği var. vapurun yarısı ölür.