doyduktan sonra da yemek yemeye devam edebiliyorsun. çok ilginç
yemek yemeye bilinçli devam ediyorsun. bilincin dışında olan bir vücut eyleminden bahsediyorum burada. senin örnek üzerinden devam edersek. ihtiyacın olan yemeği yedikten sonra karnının tok olmasına rağmen vücudun hala yemek istemesi olurdu.
yetişkinlerin uyku ihtiyacı ortalama 8 saat diyorlar. bundan daha az uyuyan da var, daha çok uyuyan da. vücudun ihtiyacı kişiye göre değişiyor. ben stresli olduğumda ya da moralim bozukken mesela daha çok uykuya ihtiyaç duyuyorum. ortama, ruh haline göre de değişkenlik gösteren bir durum.
kendi tecrübem böyle.
açıkçası ben alarm kurmadığımda dahi çoğu zaman alarmı normalde kurduğum saate yakın zamanlarda uyanıyorum. hatta gece 3-4 te uyusam dahi sabah 8-9 arasında uyanıp kalkıyorum. hayatım boyunca 2 kez 10 saatten fazla uyudum ki bunlar 12 saatten de az.
hep aynı satte yatıp kalksan, fazla kahve, çay içmesen ve geceleri monitör, tv başında durmazsan bu dediğin oluyor.
gündelik hayatta sabah uyanamıyorum ama arada şehirdışına havası tenmiz doğal ortama çıkınca aynı bu dediğin şekilde gün ışığı ile uyanıyorum ve daha az uyku ile daha dinç oluyorum.
Kas yorgunluğu, stres, üzüntü, bıkkınlık, tansiyon, ortam ısısı gibi bir çok uzatma sebebi olabiliyor.
Ama insan işe gitmek için yeterince uzun süre aynı saatte kalkınca, kapitalizmin köpekliğinden Pavlov'un köpeğine geçiş yapıp alarmın çalmasına 10 dakika kala uyanıyor.
@oprheus +1
Dış etkenleri minimuma indirirseniz vücudunuzun kendi düzenini 2 hafta içerisinde oturttuğunu gözlemleyebiliyorsunuz. Her gün telefon, bilgisayar, gürültü, pis hava gibi şehir unsurlarıyla temas halindeyseniz bu maalesef pek de mümkün değil.
Bunlar dışında tabii ki psikolojik durumunuzun da standart olması gerekir. Zaten yukarıdaki unsurlardan uzaklaştıkça psikoloji de sıfırlıyor kendini. Eğer doğal yöntemlerle alarmsız uyuyup uyanmak istiyorsanız köye yerleşmeniz gerekecek :) Belki bir çeşit tedavisi vardır bunun şehir yaşamı için ama bilmiyorum.