Basit bir ifade ile IP adresi, o cihazın hangi servis sağlayıcısı veya ağı kullandığını ve internete hangi lokasyondan bağlandığını belirlemektedir. Statik ve dinamik IP olarak iki tür IP kullanılmaktadır. E posta gönderenin statik IP kullanıp kullanmadığını daha önceki güvenilir yazışmalardaki IP adreslerini gözden geçirerek tespit etmemiz mümkün gözükmekte. Eğer önceki yazışmalardaki IP adresleri aynı ise bu durum e posta gönderenin statik IP kullandığını gösterebilecektir. Dinamik IP kullanma hallerinde dahi, önceki yazışmalardan elde edilen IP’lerin birbirine yakın olması beklenmektedir. Bu doğrultuda şüpheli e-posta’nın IP’sini önceki yazışmaların IP’si ile karşılaştırılarak daha önceki yazışmaların gönderim kanalı ile uyumlu olmadığı anlaşılabilir.
Bi yanlışlık göremedim. Ama şunu belirteyim iki farklı e-postada aynı IP'yi gördük diye direkt statik diyemeyiz. İnternet bağlantısı kesilmeyen bir cihazın IP'si durduk yere değişmez.
Aynı servis sağlayıcıdan mail atılıyorsa ya da vpn yoksa bu dediklerinizi doğru gibi.
@himmet dayı ya katılmakla birlikte tersi de mümkün. örneğin gmail ile gün içinde evimden bir mail gönderip ardından iş yerimden aynı mail adresimden bir mail gönderdiğimde maillerin gönderici ip si farklı olacaktır ama bu benim dinamik ip kullandığımı kesin olarak göstermez.
ayrıca lokasyon bilgisi hariç edinilebilecek diğer bilgiler konusunda sorun yok. lokasyon bilgisi de tabi ki ip sayesinde elde edilebilir fakat çok çapta bir alan olacaktır. ip adresinden elde edilecek lokasyon servis sağlayıcının santral lokasyonunu verir genelde ve bu da kesin bir adres lokasyonuna ulaşmayı sağlamaz. bunun için servis saplayıcının loglarından o ip nin hangi tarihte hangi aboneye tahsis edildiği bilgisi edinilmeden adrese ulaşılamaz. bu bilgiyi edinmek içinde mutlaka adli bir talep olması gerekir.