Fıkıh ve hadis çok farklı alanlar, fıkıh önce ayete ardından Hadise ardından hz.muhammed s.a.v hayatına dayanır. Hadis peygamber efendimiz'in söylediği sözlerdir ve kaynağı bir sahabidir ve Kendi arasında güvenilir az güvenilir diye ayrılır. Sünni'ler kutubi sitte adı verilen kıtaplara itibar ederler. Fıkıh açısından Osmanlı uleması çığır açmış en son Mecelle taclanmistir.
yok. ayete ters düşen hadisler de olur, ondan özellikle hadisçiler en sağlam kıvıranlar oluyorlar.
hocalarım mesela her bir hadis için ayrı ayrı "şu hadis şu ayete dayanmaktadır." deniliyor mu? bunları yazan bir kitap, alim vs var mı?
Hadiste incelenen ravilik sistemi. yani rivayet edenler takip edile edile ilk Hz. Muhammed'ten duyana ulaşılıyor mu? Buna bakılıyor. Güven araştırması gibi yani.
Hadis kurana ters düşüyorsa inkar edilir. Kurana tam iman vardır çünkü ama hadis araştırılır.
Dediğini duymadım ben. Hadisi ayete dayandırma meselesini yani. ikisi de farklı disiplinler. Biri tefsir biri hadis. Hadis kurana ters düşüyorsa inkar edilir ancak birbirinden bağımsız da olabilir tabii özellikle günlük yaşamla ilgili konularda böyle çok vardır diye tahmin ediyorum. Ama bu konunun hakimi değilim, daha iyi bilenler cevaplar umarım.
@Benaslındayohum
Burada açıklanan farklı bir şey sanki. Selefi düşünce ile mecazi kavram kıyası yapmışlar.
Hadis-i şerif demek hz. Muhammedin sözü demek. Hz. Muhammed ise el-emin demek, yani şakasında bile yalan olmayan insan demek. Dolayısıyla bir peygamber olarak hz. Muhammedin sözlerinin Allah'ın sözlerine hiçbir şekilde ters düşmemesi yani Kur'an'ın dışına çıkmaması gerekir. Hadisin sahihliği Kur'an'da yerinin/karşılığının olup olmamasıyla belirlenir.
Hadisler, ayetlerin açıklanmasıdır. Hatta ayet olarak görülürler. Ne de olsa Kur'an-ı Kerim de de peygamber efendimize uyulmasına yönelik ayet vardır. (hadis ve sünnet beğenmeyen reformist ve sadece kitaba bağlı olan çok ilerici bazı kafalar bunu nedense görmezler)
Fıkıh ilmi kitap, sünnet, icma-ı ümmet ve kıyas-ı fukaha dan meydana gelir. Bunlara edille i şeriyye denir. İslam hukukunun temel kaynaklarıdırlar.
Yine istersen fıkıh usulü ve hadis usulü ilimleri hakkında da bir araştırma yapabilirsin.
@Yaren
"Hadisin sahihliği Kur'an'da yerinin/karşılığının olup olmamasıyla belirlenir."
Bu bilgi yanlış yaren. Hadis ilmini ve metadolojisini araştırıp görebilirsin. Kurana aykırı ise baştan elenir ancak diğerleri için de ayrı bir araştırma var. O büyük hadis kitapları yazılırken de var o araştırma çünkü hadisler yaklaşık baya bir yıl sonra yazıya geçirilmeye başlanıyor. Araya başka sözler karışsın istenmez elbette.
Yaklaşık 200 yazacaktim ama emin olamayıp sildim. Arada baya bir zaman var ama ondan eminim.
Tabii ki hayır. Kertenkele öldürmenin sevap olduğu şeklinde bir hadis var, herhangi bir yere dayandığını sanmıyorum.
@kendi kendine
İşte uydurma hadis diye bi kavram var ki Kuran'a apaçık ters olanları BİLE var. Uydurulmuş 1 milyon civarında hadis!!! olduğunu söylüyordu Yaşar Nuri. Halbuki yukarıda anlattığım gibi gerçek hadis Kuran'a ters düşemez. İmkanı yoktur. Ha, mantık örgüsünü hemen anlayamadığımız veya düşünmeye üşendiğimiz cümleler olabilir, Kuran'da olduğu gibi. Onların mantık silsilesi çözülüp Kuran'a ters düşmedikçe elbette sahih denir. Ama mantığı çözüldükten sonra Kuran'a ters düşüyorsa o hadisler sahihtir denemez. Bu da araştırma ve üzerinde ciddi düşünme gerektirir. Yani sözü söylensiği anki algımız yetmeyebilir demek istiyorum.
@Yaren
"Kurana aykırı ise baştan elenir ancak diğerleri için de ayrı bir araştırma var"
Farklı şeyden bahsediyorsun. Kurana aykırı olamayacağını ben de söyledim zaten.
"Kuran'a ters düşmedikçe elbette sahih denir."
İşte bu yanlış. Bu ilmin metodolojisi var. Ters düşmüyorsa dahi araştırılıp tüm ravilere ulaşıldı ise ancak kabul edilir. Uzun ve meşakkatli bir iş yani.