baskı, ayrımcılık ve ötekileştirme politikaları dini/mezhepsel azınlıkların bir etnik grupmuş gibi davranmasına yol açıyor sanki, sanırsam, galiba. böyle bir şey sadece türkiyede mi var yoksa dünyada da örnekleri var mı?

varsa eğer böyle bir tespit, bu konuda yapılmış çalışmalardan bahsedebilir misiniz kısaca?

not: musevilik bir örnek olur mu bilmiyorum, bilinenin aksine ibrani olmayanlar yada musevi ailede doğmayanlar da museviliğe geçebiliyor ama yapı itibariyle bir ulus-din özelliği var zaten. tabi bu ulus-din kavramı -sanmıyorum ama- ezelden beri böyle miydi yoksa tarihsel süreç içinde mi bu noktaya evrildi tartışılır.

bunun dışında aklıma örnek olarak boşnaklar geldi.

 

Etnik azınlığı nasıl tanımlıyorsun ya da nasıl davranması gerektiğini düşünüyorsun bilmiyorum ama azınlık azınlıktır. Hitlerin almanlıktan almadığı tadı Azınlıklıktan alan var. Toplum içinde görünmez yemişim azınlığı ben de herhangi biriyim işte diyen var. Konuyu alevilere getirmeye çalışıyorsan evet bir kısmı aleviliği etnik kimlik olarak tanımlıyor. Herhalde yeryüzünde hiçbir şeyin alevilik kadar belirsiz bir tanımı yoktur.

Sosyolog değilim bu arada. Pek çok şey gibi azınlık olmanın da ben Türkiye'de hiçbir yerde olmadığı kadar bokunun çıkarıldığını düşünüyorum. Kendi halinde kendi kabuğunda yaşayan amişler falan var. Kimseyle işleri yok. Mormonlar var üniversiteleri falan var Amerika'da arada bir dalga geçiyorlar tvlerde o da herhalde yahudiler gıcık olduğu için. Mormon silahlı örgütü diye bir şey var mı belki vardır ben hiç duymadım.


Avrupa'da Müslümanlar birbirleri ile görüşüyorlardır muhtemel. Aynı şeyleri yiyor içiyorlar o açıdan bir ilişkilerinin olması doğal ve tabi gönül bağları da var ve bir araya geliyorlardır ama göçmenler orada o gurbetçilikle alakalı da bir durum. Tabi bir selefi ile bir hanefi görüşmez aynı safta bile namaz kılmaz. Herif çocuğuna yezit adını koyuyor.

Batuhanolabilir
1

mobil görünümden çık