2 kişiyiz ve çalışıyoruz. Yani gündüzleri haftanın 5 günü evde değiliz.

Evde yokken kombiyi gündüz ya 30 derecede çalıştırdık ya kapattık akşamları ise 40-45 derece arası kullandık. onu da her akşam yakmadığımızı söyleyebilirim buna rağmen 220 tl fatura geldi yan komşumuz ise eşi ev hanımı olmasına yani gün içersinde kombiyi kullanmalarına rağmen 130 tl faturaları geldi.

Sorduk oda termostatı kullanıyorlarmış birde kombileri yoğuşmalı kombiymiş. Termostat olayı bu kadar fark ettirir mi işi ? Yoksa kombinin yoğuşmalı olması mı bu kadar fark ettiriyor ?

Az evvel baymak'ı aradım termostat için 400 tl fiyat çektiler ne yapsak bilemedik. değer mi acaba normal kombi + termostat ile tüketim açısından verim alır mıyız ?

 

Yogusmali fark ettiriyor bence.bizim komşuya 110 gelirken bana 190 geldi dediğin gibi doğru düzgün yakmadigimiz halde.

brnbrs

ankaradayim, yogusmali son model kombi var, gunduz iste olmama ragmen kismiyorum; gece-gunduz acik ama aksam evde tshirt sort ve corapsizim; en son 310 geldi :) en dusuk 35 olmasina ragmen surekli 55'de

edit: ev dubleks cati kati bu arada

kamyonsans

bana sorarsan sadece odalarınızı açık tutun.

ikinci olarka da gündüz evde değilseniz yakmayın öyle deneyin, böylece bence en az bi 100 tl fark edecek.

millet kombi yakıyor tamam ama heryerin peteklerini açmıyor ki.

Photographer

@Photographer

bize gelen tesisatçı kombi aç kapa yapmanın daha fazla tüketim yaptırdığını kullanmadığımız zaman düşük derecede açık kalması gerektiğini söylemişti bizde ona uyduk ama iyi olmadı galiba :/

Zaten yanan 3 oda 3 petek kullanmadığımız odaları yakmıyoruz.

joehigashi

Yoğuşmalı bizim memlekette çok da gerekli değil diyen bi inceleme okumuştum, getirdiği gerekçeler mantıklıydı.

Termostat akıllı çözüm. (Şart değil ama termostatların saat ayarlı olanları var. şu saatler arasında şu derece biz eve gelmeden önce şu derece olsun diyebilirsiniz.)

Kapatıp açmak pahalıya gelir, bütün suyu soğutup tekrar ısıtıyorsunuz. Ev ve eşyalar da soğuyor. Evde yokken kısık ayarda evde olunca yüksek ayarda uyurken düşük ayarda gibi ayarlarsanız daha ekonomik olur.

Bir de başkalarıyla karşılaştırırken evin konumunu da göz önüne almak lazım. alt ve üsttekilerin ısınma durumları, dış cephe duvarlarının çokluğu vb. etkenler yakıt masrafını direkt etkiliyor.

hayat aklini konusacak bir filozof uret

temel farklardan biri yoğuşmalı olmasıdır.

komşunun evi güneye sizinki kuzeye bakıyorsa bu da fark yaratır.

komşunun alt ve üst katı cayır cayır yanıyor seninki ise boşsa o da fark yaratır.

hosein

Termostatın mantığı şu; ortam sıcaklığı ayarlanan dereceden yüksek ise kombinin sirkülasyon yapmasını engelliyor. Bu yüzden oda sıcaklığı düşmediği sürece kombi sıcak su basmıyor.

Isı düşerse devreyi açıyor, kombi devre açıldıktan sonra sıcak su ısısını yükseltiyor ve peteklere sıcak su basıyor.

Termostat olmadığında kombi kendi programı ile belirli periyotlarda suyu pompalıyor, dönüşüm yapan su doğal olarak soğuyor ve kombi ayarladığınız yanmaya başlıyor.

Yani termostat olmadığında kombi oda sıcaklığını değil içinde dolaşan su sıcaklığına göre açılıp kapanıyor. Hele ki kombi balkon gibi odadan daha soğuk bir ortamda ise sarfiyat artıyor ve ev gereksiz ısınıyor.

400 TL çok para, alın bir tane manuel termostat 50-60 TL aynı işi görür. Pahalı olan günlük haftalık dijital programları vardır, işe yarıyor ama o kadar paraya değmez.

Atıyorum sabah evden çıkarken termostatı 17-18 gibi ayarlar giderseniz. Akşam gelince de 22 gibi yaparsınız, mis.

John Bloor
1

mobil görünümden çık