Bilindiği gibi 80'lerden başlayarak abd kaynaklı tüm film, dizi çeşitlerinde ana karakterler beyaz; üst, amir, yönetici karakterleri zenci yaparak bir nevi amerikan toplumunu zenci bir başkana hazırladılar, obama geldiğinde daha 40-50 yıl önce restoranlara, üniversitelere alınmayan insanlarından birinin başkan olması dolayısı ile normal karşılandı.

Şimdi son dönem dizi-filmlere baktığımda belirgin bir amir, üst karakterlerin hep kadınlardan oluştuğu bir durum var, bu sadece abd değil Avrupa yapımlarında da çokça var.

Sorum, hali hazırda ingiltere'de, almanya'da kadın liderler var, muhtemelen sonraki ya da bir sonraki abd başkanı kadın olacak

bu sadece liderler sınırlı kalmayarak tüm yönetici kadrolarının kadın ağırlıklı olacağı bir yüzyıla mı giriyoruz, dizi ve filmlerde bu yapılan çalışmalar toplumları buna hazırlamak mı?

 

Özellikle ileri kapitalist ülkeler üzerinden bakarsak:

Erkeklerin üniversitelerden çekildiği, eve kapandığı, toplumdan vazgeçtiği, mgtow olduğu, hikikomori olduğu bir dönemdeyiz.

Erkekler için VR, real doll'lar ve seks robotlarının çağına giriyoruz. Erkekler kadınlardan ve toplumdan özgürleşiyor.

Kadınların erkek bulamadıkları bir çağa girdik. Çoğu genç kadın farkında değil, farkına varınca depresyona giriyorlar. Ülkemiz bu bakımdan yine şanslı sayılır. Ama burada da örnekleri çok.

Kadınlar daha çok çalışıp daha çok sorumluluk almak zorunda kalacakları bir çağa giriyorlar.

3. dalga feministler kadınların ezildiği, insan haklarının yok olduğu ülkelerde değiller, ileri kapitalist ülkelerde yaşıyorlar.

İnsanlar işten özgürleşiyor, daha çok boş zaman peşindeler. İşler esnekleşmeye devam ediyor. Öbür yandan da işsizlik artıyor, makineler işçiye ihtiyaç duymuyor. Bu anlamda ekonomik sistem çok derin ve büyük bir çelişkide. Zira tüketmesi gereken kitlenin maaşı eriyip gidiyor. Tüketim olmazsa artı değer realize olamaz. Trump boşuna üretimi çinden geri amerikaya getireceğini söylemedi. CNC makineler sayesinde dev ışıksız fabrika örnekleri de var.

Özetle toplumların en küçük birimi olan aile, sanayi devriminden sonra, önce geniş aileden çekirdek aileye doğru küçülmüştü, şimdi sanayi ötesine geçiyoruz, çekirdek de parçalanıyor, hakikaten bireyleşiliyor. Toplum atomlarına ayrılıyor.

Bir şeye hazırlandığımız da yok. Sıkıntı da bu. Modern toplumların içine düştüğü sosyal, siyasi ve ekonomik krizlerin temelinde bu dönüşümler var.

idexo

Tersten dusun. Kadinlar mucadele ettikce daha basarili oluyorlar, basari hikayeleri de filmlerde ses ediyor. VEya siyahlar vs.

reavelyn
1

mobil görünümden çık