Dolores O R'ioradan ismini hayatımda ilk defa duydum, Ekşi sözlükte birkaç saatte 800 küsür entry girilmiş. Acaba futbolcu ya da oyuncu mu diye bakarken İskoçyalı bir şarkıcıymış meğer. Ne twitter dünya gündeminde ne de başka bir yerde adı bile geçmiyor şimdi. Yahu kötü oldum bir an, resmen mağaradan çıkmış gibi hissettim. Herkes mi İngilizce biliyor ki bu kadar hayran olmuşlar? İngilizce bilmeden ingilizce şarkıları anlamak ve hayran olmak pek mümkün değil, istisnalar dışında onlar da müzikal ritmikten dolayı. Fakat Al Pacino, Robert de Niro gibi herkesin bildiği kült isimler vefat etse ekşi sözlükte bu kadar konuşulmazdı belki, resmen hayret ettim ve dünya hakkında hiçbir şey bilmediğimi bir kez daha anladım. Birkaç saatte bin küsür entry ve ilk defa ismini duyduğum bir şarkıcı, millet 90'larda İngilizceyi sökmüş resmen eziklik/cehalet kompleksi yaptı bu 800 küsür entry :)




 

90 larda anadolu lisesi diye bir gerçek vardı, cranberries'in de popüler olduğu yıllar o döneme denk geliyor, bir kuşak baya dinledi o yüzden

freebird5406_2

Dolores O'Riordan şimdi otuzlarında olan birçok kişinin ilk gençlik yılları etkilemiş birisi, sözlüğün ortalaması da bu yaşlardadır diye tahmin ediyorum, normal yani bu kadar aksiyon alması. Saydığın isimler de tabii herkesçe bilinen isimler ama bu kesim daha çok yaşlılık dönemine denk geldikleri için aynısı gibi olmayabilir. Bunun İngilizce bilip bilmemekle çok ilgisi yok.

angelus

En bilmeyen bile bizim nesilden Zombie parçasını bilir o nedenle.

Gitar çalan her delikanlı akorunu öğrenir, sözlerini ezberlerdi kızlara hava atmak için. İngilizce bilmekle pek alakadar olduğunu zannetmiyorum.

bos gezenin bos ustasi

İngilizce bilmekle ne ilgisi var ki?

Lisede yarım yamalak İngilizcemle Cranberries dinlerdim, bi bok anladığımdan değil şarkılar hoşuma gittiğinden. Aynı şekilde İsveççe, Japonca, Hintçe müzik de dinliyorum, ancak merak edersem bakıyorum lan ne diyor bu adam/kadın diye.

tl:dr Bence senin genel kültür eksikliğin, dil bilmekle alakası yok pek.

chicha

90'ların Anadolu lisesi ve süper liseler, öğretmen liseleri vb günümüzün çoğu üniversitesinden kaliteliydi diyebilir miyiz o zaman? İngilizce şarkıların sadece ritminin ön planda olduğu şarkıları ingilizce bilmeyenler için çekici geliyor, yani anlamın ön planda olup da ingilizce bilmeden şarkıdan keyif alınabilir mi?

siyah giyen adam

"İngilizce bilmeden ingilizce şarkıları anlamak ve hayran olmak pek mümkün değil." çok yanlış bir cümle. şarkılar sadece sözlerden mi ibaret, niye öyle olsun? müzik evrenseldir.

ismini belki duymayabilirsiniz ama zombie şarkısı gerçekten herkesçe biliniyor. yani evet, konunun ingilizceyle pek alakası yok.

dedimmidemedimmi

Edit: Bu şarkı ona mı ait bilmiyorum ama ben de dinlemiştim bunu zamanında Pes ya da Fifada ya da başka yerde ama sahiden güzeldi :S

youtu.be

siyah giyen adam

"90'ların Anadolu lisesi ve süper liseler, öğretmen liseleri vb günümüzün çoğu üniversitesinden kaliteliydi diyebilir miyiz o zaman?"

Bilgi olarak değil ama kültür olarak evet. 2007-2008 sonrası mantar gibi türeyen üniversiteler ve sistemin folloş olması sonucu üniversite diye bir kavram kalmadı Türkiye'de. Elit üniversiteler normal kaliteye düştü, normalleri de dibi gördü.

Ben düz lise mezunuyum, bütün akranlarım çevrem Anadolu Lisesi veya süper lise mezunu. Benimle aynı düzeyde okuyanlar üniversiteye ya hiç gitmedi ya bombok bölümler bitirdi işsiz kaldı.

Anadolu Lisesi mezunu arkadaşlarım ise şu anda doktor, mühendis, mimar falanlar ve kariyerleri parlak.

Günümüz mühendisleri ve doktorları gibi kültürsüz öküzler de değiller. Arada nesil ve rejim farkı var.

bos gezenin bos ustasi

dostum 90larda çocuk veya gençsen, rem, rhpc, nirvana ve cranberries'i çok iyi biliyor ve seviyor olurdun.


bunun iki sebebi var, o zamanların sağlam grupları bunlardı ve bizim dinleyecek bu gün ki gibi milyonlarca alternatifimiz yoktu.

nispeten sınırlı olan müzik kanallarında da hep bunlar çalardı zaten.

Photographer

Dille ilgisi yok. Müzik zevki başka bir şey.
Benim için çok kıymetli gruplar vardır mesela ergenlik dönemimde severek dinlediğim hala o zamanki şarkılara denk gelince duygulandığım.
Linkin Park gibi, Evanesence gibi, The Cranberries, Red Hot Chili Peppers gibi.
En son Chester öldüğünde böyle üzülmüştüm hatta çok daha fazla üzülmüştüm diyebilirim.
Her ikisi de en önemli yıllarımda yanımda olan grupların üyeleri.
Tabii ki üzülüyoruz tabii ki etkileniyoruz.
Ben Cranberries'ı diğerlerinden daha az dinlememe rağmen çok etkilendim.

Gençlik zamanlarımıza şarkılarıyla yoldaş olmuş insanlar bunlar.
Bugün Amy Lee'ye bir şey olsa herhalde ağlarım ki en son ne zaman dinlediğimi sorsan bilmem. Böyle bir şey.

Dolores İrlandalı bu arada.


Düzeltme: Harf hatası.

mutekebbir

ingilizce bilmekle alakası yok bence. iyi bir müzisyendi. rock müzik dinleyip de zombie'yi bilmeyen yoktur bence. bir rock klasiği olmuş artık. bilmiyorsan denk gelmemiştir, ilgini çekmiyordur belki.

nick bulamadim

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Güzel eski Türkiye'nin son demlerinde çocuktum, daha yeni yirmi bire giriyorum sanırım o yüzden bu isme ve 90'lar kültürüne uzak kaldım. Keşke eğitim sistemi eskisi gibi devam etseydi, ben de düz lise mezunuyum ama son düz liselerden, keşke köklü bir liseden mezun olsaydım diye içimde ukte vardır hep. Hey gibi Hasköy hey..

Sanırım dediğiniz gibi günümüzde milyon tane şarkıya ve gruba erişme olanağı olması da bunda etken, YouTube ve Spotify gibi müzik okyanusları sayesinde insanın belirli bir müzik kültürü olmuyor,hep dikkati dağılıyor. Zombie parçası çok etkileyici, Dolores'i geç de olsa dinlemeye başlayacağım artık. Umarım hayranı olmam yoksa daha üzücü olur öldüğü gün var olduğunu öğrenmek. :/

siyah giyen adam

tek dolares tanıyorum, o da dolares umbridge. kaldı ki o da dolores aslında.

elorelia

you know nothing siyah giyen adam.

eindaclub

İngilizce bilmeden dinliyordum bu şarkıyı, müzik evrenseldir dili olmaz. Şu anda da bilmediğim dillerde şarkılar dinliyorum, tavsiye ederim. Sonra gerçekten değerli sanatçılar öldüğünde "herkes biliyor da bir ben mi bilmiyorum" diye düşünmezsin böylece. Cranberries'i bilmeyen biri olmasına değil de o kişinin baya duyuru kullanıcısı bir profil olmasına şaşırdım.

Cevaplarını okuyunca gelen edit:
Yaşının 21 olması nedeniyle kaçırmış olabilirsin ama şu ana kadar öğrenmemiş olman Spotify ve Youtube'un dikkatini dağıtması değil, ilgilenmemendir. Küçük ve sadece yerli şarkı çalan radyoların olduğu bir şehirde, internet pek yayılmamışken okudum ve tanıyordum. Yani bence suçu sağa sola atmak yerine kendine dürüst ol. (Bu bir çemkirme yazısı değildir, sadece iyi niyetliysen ve kendini geliştirmek istiyorsan -hangi konuda olursa olsun- fırsat bulabiliyorsun, o manada yazmak istedim)

lcha

konu ingilizce değil. cranberries şarkıları 90'larda çok uzun süre bütün tv kanallarında, radyolarda çaldı. sadece türkiyede değil tüm dünyada ünlülerdi. yani kadın az bilinen iskoçyalı şarkıcı değil oldukça tanınmış biri.

orpheus

biraz yaşın ufak gibi geldi. liseliler bilmez diyorlar ya o hesap =)

argent dawn

O biraz şeyden... Cahillik değil de misal Michael Stipe desem çoğu kişi tanımaz. Ama bugün ölse aynı derecede yoğun ilgi çekerdi başlığı. İzlerle alakalı bir şey galiba. "luuuuuuzing may rilicın" sebebiyle.

elestirman

al pacino ve robert de niro ölse ekşi'de daha fazla konuşulurdu. dolores'in konuşulma sebebi, 90'larda çocuk veya genç olmuş herkesin bir şekilde "zombie"yi dinlemiş olmasından ileri geliyor. ben çok dinlemezdim, yine de çok üzüldüm. hepsi teker teker ölüyor. :/

nice tnetennba

kuşak meselesi +1 zombie patladığında orta birdeydim ve ilk duyduğumda tüylerimin nasıl diken diken olduğunu hatırladım şu an.

kendinizi böyle daraltmayın. yapıcı olmaya çalışın. seveceğiniz şeyler yoksa aramaya çıkın, bulana kadar karşılaştıklarınızla da bir şeyler biriktiriyorsunuz, bulduktan sonra da. bulamama gibi bir ihtimal belki hep var ama biriktirmemek söz konusu değil.

edit: kuşak 30 yılda bir oluyordu galiba. yanlış kelime kullandım sanırım. dönem meselesi, diye düzeltme ekleyeyim.

edit2: dolores'in öldüğünü de buradan öğrendim. herkes ölüyor. dünya gittikçe yabancılaşmaya başladı.

godoşu beklerken

@siyah giyen adam
bende bilmiyorum ilk kez dün duydum. Hala da dinleyemedim. Galiba dedikleri gibi yaşla alakalı.

valarmurgulis

cranberries bilmeyen ya dededir ya da liseli (!)

burya

Ben de bu kadını tanımayanlar olduğunu görünce çok şaşırdım, adeta şok oldum. Misal biri bana sorsaydı, “Sen Cranberries’i biliyor musun?” deseydi, t..ak mı geçiyor acaba bu benimle diye düşünürdüm.

i m cool with that

yazılan hiçbi şeyi okumadım 1998-2003 yılları arasında doğmuş olma ihtimalin yüksek çünkü tam bir liseliler bilmez tarzı birey. biz de unutmuştuk zaten. ama zamanında sevdiğimiz saydığımız tirlili şarkılarını söylediğimiz bir ablaydı.

şimdi izliyorum amerikalı teenler bile 90lar müziği bilmekte zorlanıyor, o yüzden kendini kötü hissetme. bizim dönemden de pink floydu led zeppelini falan kaçıran çok oldu. herkes bir önceki kuşağın müziğine meraklı olmak zorunda değil. ki zaten kıranberiz şimdi çıksa bu ne be der dinlemeyiz muhtemelen.

freya

hayır, bildiğini sanıyor. bi tane arkadaş ilkokul seviyesindeki çocuklara ingiliz dersi veriyor ama kendini öyle iyi pazarlıyor ki sanırsın atomu parçalıyor.

aydogank

sabah radyoda dinleyicilerden birisi diyordu: ne dedigini anlamazdik ama o muzik bizi bir seyleri hissetme iter icimize islerdi. dili anlamak sart degil yani.

jedilance

Ben de o şekilde ingilizce bilmiyorum ve yabancı müzik kültürüm yok gibidir, ama 90lar ve 2000 başları yabancı müzikte iyi şarkıları dinlerdik, duyardık da, sözleri merak edip bakardık da. Zombie duymamanız çok ilginç meselâ.

mslny
1

mobil görünümden çık