Merhaba,

Bana şu özelliklerde evde bakabileceğim çiçek tavsiye eder misiniz?

- Mümkün olduğunca renkli çiçekleri olsun, özellikle kışın da.
- çok fazla güneşe ihtiyaç duymayan, (çünkü pek yok, bulutlu genelde)
- çok ufacık çiçekli olmayan

Oda sıcaklığında böyle ne bakabilirim?
Saksılarda satılan çiçekler var ama saksıda yoksa tohum/soğan alıp da deneyebilirim belki. Nasıl yapılırım pek bilmiyorum ama.
Öneri çiçeğinizin bakımından da bahsederseniz sevinirim.

Teşekkürler

 

japon gulu olabilir.

mavicorap

hem kış kem yaz çiçek olsun istiyorsanız en az iki bitki yetiştirmeniz lazım.
bu mevsim için sümbül, sıklamen, yılbaşı çiçeği, kasım patları olabilir.
yaz ve iki bahar için de sardunya dikebilirsiniz. bunlar istediğiniz özelliklere ve koşullarınıza uyuyor. bakımları da kolaydır.

mum bitkisi öyle kolay çiçek vermez. çiçek verecek şekilde bakımı yeni başlayanlar için biraz karmaşıktır. ona şimdilik girmeyin.

japon gülü evde olmaz, dışarda da yerini çok seçer. yerini beğenirse güzel olur ama ona yer beğendirmek zor.

kaktüs ve sukulentlerin bakımları çok kolaydır, ışık istekleri azdır. görsellerine bakıp çiçeklerini beğendiğiniz çeşitlerinden dikebilirsiniz.

kararınızı verince hangilerini yetiştireceğinizi yazarsanız bakımı hakkında yardımcı olmaya çalışırım.

hayat aklini konusacak bir filozof uret

Edit: Kendimi kaptırıp çok çok uzun bir cevap yazmışım:) Kusura bakmayın.

Yazdıklarınızdan ikinci maddeyi biraz es geçerek sardunya yetiştirmenizi öneriyorum; hatta rica ediyorum:) Yılın büyük kısmı boyunca çiçekli kalan bitki arayışım benim de vardı ve sardunya bunu karşılıyor bence. Çok kötü bakılmadıgı sürece ve yerini de severse yaz-kış çiçeklerini görmek mümkün. Ancak ebette bu demek değil ki 12 ay boyunca istinasız her gün üzeri çiçekle dolu olur. Elbette arada dinlenmesi ve yeniden tomurcuk verebilmek için hazırlanması gereken kısa dönemler olacaktır.

İnsanların bazıları sardunyayı tüm kış dinlenmek üzere (farklı yöntemler deneyerek) kuytu bir yere almakta ve baharla birlikte tekrar eski yerine koymakta. Fakat ben buna gerek duymuyorum. Sardunyalarımın çoğu yaz-kış aynı yerde duruyor, ev içinde pencere pervazında. Yazın balkona çıkartmak çok daha iyi ancak benim buna imkanım yok. Bu açıdan yazın pencerede bırakmak yerine alabilirseniz balkona alırsınız (gelen direkt güneş camın da etkisiyle daha kavurucu olabilir!).

Şehir efsanesi gibi zannedilebilir ancak bitki gerçekten yerini sevdiyse verimli sonuç alınıyor. Zaman zaman da şaşırtabilirler sizi; kimi sardunya sürekli çiçekli kalırken, hemen dibindeki bir diğeri açmamakta inat ediyor benim mesela:) Ama o inatçı olan hariç diğerleri gayet yüz güldürüyor.

Saksıda kullandıgım toprak harcı olarak da bir ölçü bahçe toprağı, bir ölçü torf ve bir ölçü iri taneli dere kumu karışımı benim işimi görüyor. Şahsi kanaatim sardunyanın aşırı sulamadan hoşlanmadığı yönünde; ancak elbette taş gibi kupkuru da bırakmamalı (özellikle yazın aşırı sıcaklarda). Toprak harcı demişken, dışarıdan satın alacagınız bitkiyi - istisnalar olsa da - o satın alınan toprakta bırakmayıp bitkinin ihtiyacına göre hazırlanmış bir harçla değiştirin.

Gene deneyimlerime göre, güneşe az da olsa ihtiyacı var (tüm gün direkt güneş değil elbette!). Şartlarınız el vermiyorsa, hiç değilse yeterince ışık alabileceği bir yerde olsun ki yetersiz olursa çiçek açmaması olası. Ayrıca yeterince ışık alamadıgında (çoğu bitki gibi) yaprak sapları ve gövdesi upuzun ve ince bir gelişim gösterecektir.

Tavsiyem - alacak olursanız - sardunyanızı en iyi güneş alan pencereye koymanız; pencere pervazı geniş değilse pencereye en yakın noktada bir sehpada olabilir.

Bir diğer önerim ise şeker begonya diye tabir edilen begonya türü; fakat çiçekleri sardunyaya oranla biraz daha küçüktür ve renk çeşidi daha azdır. Direkt güneş ışığını sevmediğini deneyerek öğrendim:) Yeterince ışık alamadıgında da çiçeklenme pek olmuyor + uzun ince boya gidiyor. Yeterince aydınlık ancak nispeten direkt güneş ışığı gelmeyen bir noktada olabilir. Benim evimde salonu sevmeyen begonya mutfak camında oldukça uzun süredir çiçekli, yerini çok sevdi:) Sulama sıklıgına duruma göre karar verebilirsiniz. Aşırı sulama olmasın fakat çok kuru bırakmayın. (Sardunya kadar dayanıklı değil kuru kalmaya).

Bir başka önerim ise kaktüs ve sukulent gruplarına bakmanız. Çoğunlukla minik saksılarda daha az yer kapladıgı ve daha az istekleri oldugu için oldukça revaçtalar ve bu yüzden çok daha pahalı olabiliyorlar. Akraba sayılabilecek bu iki tür için aşağı yukarı en genel geçer 2 şey: su isteği azdır ve ışık isteği daha fazladır. Ayrıca büyümeleri daha yavaş. Yanılmıyorsam, bildiğim kadarıyla çiçekli kalma süreleri de daha kısa. Çok ama çok fazla türü oldugu için her bir türün çiçek yapısı vs farklı, kendiniz bakabilirsiniz googledan, beğendiğiniz türün isteklerini araştırın. Çiçeksiz halleri de güzel.

Soğandan yetiştirecekleriniz daha ziyade "mevsimlik" olacaktır. Bu türler genelde yılın sadece belli döneminde çiçek açarlar, bir sonraki döneme kadar soğan şeklinde muhafaza edilir. Ancak gene de deneyebilirsiniz. Tohumdan yetiştirme ise seçeceğiniz bitkiye bağlıdır ancak tohumdan yetişenlerin büyük diyebileceğimiz kısmı da "mevsimlik" olarak tabir edilir ve genelde baharda yeşerip, yazın çiçekli kalıp sonbaharda ömrünü tamamlayan bitkilerdir.

Son olarak Afrika menekşesi de düşünebilirsiniz. Sardunya kadar sık olmasa da çiçek açar ve açtıgında çiçekli kalma süresi uzun sayılabilir. Ancak çiçeklenme dönemi araları bazen uzun olabiliyor.

Seçeceğiniz bitkinin toprak isteği, sulama sıklıgı ve güneş ihtiyacını araştırmayı unutmayın, her bitkinin farklı olabiliyor. Sormak istedikleriniz olursa sorabilirsiniz, bilgim dahilinde memnuniyetle yanıtlarım:)

cymbelina

siklamen ariyorsunuz siz. soyle yanyana uc renk cok guzel durur. kirmizi, mor, pembe.

jimicik
1

mobil görünümden çık