uzmanlık alanınız,
tecrübe yılınız,
bir de yanına adam saatinizi yazarsanız (aralık olarak da olabilir) şöyle bir yoklayalım.
bir iki arkadaştan çok uçuk rakamlar duydum da, bu işin piyasasının bu kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum açıkçası.
zaten sizden de aynı rakamlar çıkarsa "vay anasını" diyeceğim.
Isleri nereden buluyorlarmis ki?
danışmanlık ücreti altında
.net için saati 150
sql için de saati 300
çalışan tanıdıklarım var.
full stack developer (mean stack, go, java (spring framework))
400
android
450
Ben ya yazılımcı değilim yorum yapmazsam ölecektim, ölmeyeyim diye geldim; zamanında bilgisayar mühendisliği okumayan aklıma söverken bu cevapların da ortalamayı yansıtmadığına inanmak istiyorum.
hayır yani yakıtlı pilotlu helikopterin 1/4 fiyatına çalışıyor arkadaşlarımız. Ve sanırım istatistiksel olarak b.m'leri özel pilotlardan daha fazla iş bulabiliyorlardır.
bir de helikoptere binmeye lüks derler. Ben bu arkadaşlarımızın yerinde olsam, halısahaya bile helikopterle giderim(görgüsüzüm) hayır n'olacak yani günün 2 saatini ulaşım için çalışır zamandan ve konfordan huzura ererim. Helikopter çok rahat bi' ulaşım aracı bildiğiniz gibi değil.
hele soluklan şunu bi izle yiğidim: www.youtube.com
@mete
bak ben kendi olayımı sana ispatlayayım. adamlar bu danışmanları öyle senin aklına gelen crud işleri için değil. işin içinden çıkamadıkları durumlarda, özel durumlarda çağırır. yani adam salak değil projeyi baştan sona danışmana yazdırıp da günlüğüne 1500/3000 bin vermeye. ayrıca ülkede o paranın çoğu da vergiye gidiyor bunu bil.
Yazılım mühendisliği dersinde yazılımın fiyatlandırması ile ilgili bir konu başlığı vardır.
Yazılımı fiyatlandırmak çok zordur.
Kod satırı üzerinden adaletli bir fiyatlandırma olmaz. Çünkü aynı işi yapacak çok daha az sayıda satır yazılabilir. Suistimal edilebilir.
Çalışma saati üzerinden fiyat belirlemek adil olmaz. Yeteneksiz insan daha çok kazanır. Bir işin kaç saatte bitebileceği kişiden kişiye değişir.
Bu nedenle yazılımın fiyatı, "müşterinin vermeye razı olduğu en yüksek miktardır"
Ben fiyat verirken alternatif çözümler üzerinden giderim. Uzmanlık alanım otomasyon sistemleri, otomatik karar veren yönetim yazılımları. Scada değil, biraz ötesi.
Fiyat verirken 'bu işi ben yapmasaydım başka nasıl çözülürdü? Maliyeti ne olurdu' diye ön hesap yaparım. Bu maliyetin %60-%80 gibi bir miktarı kabul görür, müşteri bu işi yaptırmaya razı olur.
İşi yapıp yapmamaya da şöyle karar veririm. Maaşlı bir işim var. Günde 9 saat çalışıyorum. Saatlik ücretimi biliyorum. Fakat yoğun iş saatlerinin ardından dinlenmem için gerekli olan boş vaktim değerli. Saatlik ücretimin 2-3 katı kadar daha yüksek fiyat belirlerim.
Kendimi çok zorlamadan haftada 10 saat kadar freelance işlere zaman ayırdığımı düşünelim. Ayda 40 saat freelance çalışabilirim. Yani freelance ile aylık kazanabileceğim en yüksek miktar belli.
Müşterinin istediği işi istediği sürede yetiştirebilirmiyim ona bakıyorum. Müşterinin ne kadar vermeye razı olacağını hesaplanmıştım. Yaptığımda benim saatlik ücretimin karşılığına değecek bir iş olup olmadığına da bu miktar ile karşılaştırma yaparak karar veririm.
Somut örnek verelim. Örneğin otomatik bir stok sistemi isteniyor. Müşteri kendi imkanları ile basit bir şekilde plc ye bağlı basit bir Hmi kullanabilir. Diyelim ki bir hmi 5000 tl.
Ben yapacağım işin hmi ile yapılabilecek kısmına 4000 tl den fazla isteyemem. 2000 tl ye de pc satın alacak. Yazılımın baz haline 4000-2000=2000 tl den fazlasını isteyemem.
Ufak tefek raporlar mutlaka istenir. 3 iyidir 3 raporu hediye ederim. ama unutmayın, rapor başına fiyat belirlemezseniz proje dipsiz kuyuya döner asla bitmez. Rapor hmi ile yapılamaz. Çok daha kolay iş olmasına rağmen rapora daha fazla para isterim. Ekstra rapor başına da 500 - 750 lira lira civarı makul bir değerdir.
Yani piyasa fiyatı diye net bir miktar yok. Sizin deneyiminiz, yetenekleriniz ile orantılı olarak yükselebilecek ve müşteriyi boğmayacak, başka alternatiflere yönlendirmeyecek miktarları zamanla belirlemeye alışırsınız.
Arkadaşlar bu arada fazla düşündüğüm fiyat 250tl saatti. Ben 100-150 arası alıyorum saatlik.
Ama sizinkileri okuyunca fiyatı normal buldum.
Pho developer 150tl diye ben ekleyim o zaman
@keltox,
bu söylediklerine de acayip katılıyorum. ben her zaman bir insana saat verirken o işin yapılma süresini düşünürüm.
yani gidip süreçte yaşanan bugı, benim kotaramadığım bir case'i veya o işi yapmayı öğrenmek için harcayacağım süreyi projeye dahil etmem.
örnek vermek gerekirse; panel üzerinden bir cv doldurulacak ve kişiler pdf upload'u ve video upload'u yapabilecekler. ben buna atıyorum; 6 saat süre verirsem bu işin kodlanma süresidir. "pdf'i upload ettirirken şöyle bir sorun yaşadım. video formatı gereği şöyle bir hata aldık o yüzden iş 5 saat uzadı" demem veya bu ihtimallere göre süre veremem. işin "yapılamamasına sebep" olan bilgi eksikliği müşteriden kesilmemeli diye düşünüyorum.
ama tabi bunu müşteri nasıl anlayabilir? ya kendi yazılımdan anlıyor olmalı ya o kadar çok yazılım işi yaptırmış olmalı ki "ulan bu işe 10 saat yazmışsın, 3 saatlik iş bu kardeşim." diyebilmeli ya da kadrosunda bir yazılımcısı olmalı.
mesela bir panel işi vardı.
adam paneli yazmış; panele aynı isimde iki dosya yükleyemiyorsun (kendi rename yaptırmıyormuş dosyayı), yüklediğin dosyada türkçe karakter veya boşluk varsa sistem hata veriyor, hiçbir fotoğraf resize edilmiyor vs. vs. gibi sorunlar vardı. şimdi bu adam bunların hepsini yapmak zorunda, gidip bunlara ekstra süre yazamaz yani. zaten işe dahil mevzular bunlar. yapamamış, becerememiş veya akıl edememiş olması müşteriye yük olarak bindirilemez.