bir burs bulup amerika'ya gitme imkanım var. ama konu mba, management vb bir konu olmalı.

şimdi ben bayağı büyük ve önemli bir projede yaşıma göre büyük bir sorumluluğa sahibim (4 yıldır çalışıyorum). makine mühendisliğinde yüksek lisans derecesine sahibim. proje mühendisi olarak çalışıyorum elbette teknik bir iş yapmıyorum yani.

çok iyi ingilizcem var, o konuda bir sıkıntım yok. ales'te de yüksek puan alıyorum. gmat ne kadar benzer net bir bilgi sahibi değilim. teknik okullarda okudum ve lisans 2,9 yüksek lisans da 3,1 (maalesef düşük cgpa)

şimdi mit, harvard gibi okullar hayal midir? parasını verip gireceğim için ne kadar esneyebilir? yüksek gmat yaparsam çalıştığım projenin ehemmiyetinden bir şansım olur mu?

 

konu hakkında bilgi sahibi değilim de, şunu demeye geldim;

modlardan ricam bu duyuruyu sabitlesinler, bakıp bakıp ibret alır silkelenir kendimize geliriz.

mete kudur

Zor biraz ama denemeden bilemezsin.

www.hbs.edu
mitsloan.mit.edu

Harvard 3.71, MIT 3.6 ortalamayla almış. 2.9 ile girebilen var mıdır bilmiyorum ama belki de vardır, başvur en kötü birkaç yüz dolar gider almazlarsa.

i was made for you

1) iş tecrüben ve önemli bir poz.da olman çok, çok, çok büyük avantaj. bunun referanslarını çok iyi ayarla, alabiliyorsan ceo'ya kadar çık (mektubu kendin yaz bi imzasını al)

2) gpa abartı düşük de değil. hali hazırda master yapmış olman artı. diğer maddeler ile örtülebilir durumda.

3) mba ve denki bölümlere gireceksen gmat pek önemli... 700 üstü alabilmen durumunda, ilk 20 okula başvurabilirsin.

4) ingilizcenin iyi olması iyi bir artı. ancak bunu kullanabilmek için abd'ye gidip müalakatlara katılman veya en azından video call yapman şart.

hepsini toplayınca: mit, harvard vs "hayal" denemez. yurtdışı master hedefleyen gençlerin %98'inde olmayan 1 nolu maddeye sahipsin ki, önemini anlatmak zor. şu an başvurunda 2 tane önemli kısım var:

a) referans yazılarını ballandırarak yaz ama birbirinden farklı tarzda olsun. (bana çok karamelize bir ref. yazacak müdürüm var zaten diyorsan, ballı kaymaklı pandispanya)

b) gmat çalış. saatlerce. günlerce. aylarca... toefl değil bu. çalışmadan en ufak şansın yok. en iyi ihtimalle 600 alıp oturursun. iyi bir gmat ise seni istediğin her okula sokar neredeyse. 780 al demiyorum elbette ama 700 üstünü görebilmen yukarıdaki maddelerin hepsini parlatır. ilk 10 okulda zaten 700 altına çok da şans verilmez.

sonradan aklıma geldi... yazacağın "sop"un önemini belirtmek çok gereksiz geldi yazmamıstım ama, baskaları da okur diyerek ekleyeyim. güzelce bir sop yaz :) akademik ve profesyonel yaşamdaki artılarının yanına mutlaka 2-3 tane de "sosyal" şeyler ekle. şiir kitabı yazmak veya polo oynamak, yapılan gönüllü işler vs... ilk 10 okul için neredeyse "must".

ek 2: bursu yurtiçinde bulacaksın ve okullardan da maddi destek istemeyeceksin diye anladım. bu bursu aldıgını da sop içine yaz, "işte benim zeki müren" diyebileceğin hiçbir kelimeyi, cümleyi ıska geçme.

/ hem mba yapan, hem de başvuruları kabul eden graduate ofiste 1.5 yıl asistanlık yapan biri olarak yazdım.

507

@507

Referans alacağı kişiler mektubu kendisinin yazmasina izin verecek mi? Ayrıca bu etik mi?

Bunu ben hocalarıma teklif etsem yüzüme "akademinin yüzkarası" der gibi bakarlar hani.

Soruna cevap olarak: senin durumunda birinin red aldığını biliyorum gpa'den ötürü. Ama dene yani denemeden bilemezsin.

Gmat/gre subject sonucu epey mühim denildiği üzere. Ona ağırlık vermeni öneririm.

Kolay gelsin.

kendi kendine yasayan yavrucak

Bu tür şeylerde tam profili bilmeden konuşmak çok abartı olur ama harvard, wharton, stanford vs hayale yakın, zaten hemen hemen hiçbiri öyle %100 burs vermez. Türkiye'den gidenlere linkedin'den bakın isterseniz.

Büyük ve önemli proje mckinsey'de 100 milyonluk dolarlık projeyse çok şey değişir tabi.

Ama yine de başvurun, gidecek hepi topu 300-500 dolar ve bu 3-5 okul dışında da iyi okul çok.

noluyo yaa

@kendi kendine yasayan yavrucak:

evet etik değil ama dünya böyle işliyor. en azından yabancı ülkelerden gelen öğrenciler için... nota da ekledim. ref.i verecek kişi yazarsa elbette çok daha iyi olur ama tr'de genel alışkanlık "sen yaz ben okur imzalarım" yönünde olduğu için "pratiğe" yönelik tavsiye verdim. "Sahte imzayla CEO yazmış gibi kendin hazırla" demedim. İmzalayacak adam okuyacak ve olur verecek sonuçta. Bu da genel etik anlamında çok da büyük delik açmaz.

507
1

mobil görünümden çık