Babam 2011 yılından beri sgk'dan emekli, maaş alıyor, annemle birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Geçenlerde annemin sürekli kullanmak zorunda olduğu ilacı bitiyor hastaneden randevu alıyoruz, hastaneye gidiyor ama sigortası gözükmediği için muayene olamıyor. Biz nasıl olur diyoruz araştırıyoruz ki babamın emekliliği iptal edilmiş, maaş kesilmiş, sigorta kapsamından çıktığı için sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyorlar.
Durum şu arkadaşlar, yine geçen haftalarda eve tebligat geldi. Babam emekli olabilmek için bir şirkette çalışıyor, sigortası ödeniyordu, 8 ay bu şekilde günlerini tamamladı. Tebligatta bilmem ne sicil numaralı şirketin denetleme sonrası orada çalışılan günlerin silinmesi nedeniyle emekliliğin iptali ve şimdiye kadar aldığı bütün emekli maaşlarının dökümü, toplam 90 000 liraya yakın bir meblağ, 25 000 gibi de faiziyle şimdiye kadar aldığı bütün emekli maaşlarını faiziyle birlikte geri ödemesi gerektiği bildirildi. 115 000 TL borcu ödemek mecburiyetindeyiz.
Şimdi birkaç avukata gittik, bu konuyla ilgili yapılabilecek çok bir şeyin olmadığını söylediler. Tebligat geldikten sonraki 7 günlük süre içinde itirazımızı yaptık, borcun ödenmesi içinde 60 aylık taksit yaptırdık, böylece ilerleyen dönemde eklenen faizlerle borç 130 000 lirayı aştı.
Arkadaşlar benim aklım bir türlü almıyor. Böyle bir durumla nasıl karşılaşabildik. Şimdi bu adamın herhangi bir geliri yok, sen 6 yıl boyunca maaş ver, sonra bunu geri iste nasıl ödenecek bu para. Sadece maaş da değil, sağlık harcamalarını da geri istediler, ilaç paraları vs. Böyle bir durum vardı madem zamanında baksaydın emekli yapmasaydın.
Ek olarak 8 aylık çalışma silindii, 8 ay eğer bir yerde çalışıp sigortası ödenirse tekrar emekli olabileceği söyledi ama bu borç her halde ödenecek. Böyle bir durumla karşılaşan veya bu tarz davalardan anlayan avukat tanıdığı olan varsa yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Hocam avukattan ziyade ali tezel’e danışsanız. Kendisi bu konunun grandmasterı.


1. babanızın silinen 8 ayı için geçerli bir neden var mı? zaten geçerli bir neden varsa devlet size harcadığı o paranın (maaş + sağlık) tamamını sizden alır. çünkü, ortada haksız bir işlem söz konusu. sizin tarafınızdan bakılınca "emekli etmeseymiş o zaman?" yaklaşımı devlet tarafında "yakaladım mı affetmem, ben devletim" şekline dönüyor.
2. eğer 8 aylık sürenin silinmesinde bir hata veya yanlışlık varsa bu işlemin iptaline dair dava açabilirsiniz. daha sonucuda haklı çıkarsanız. devlet sizden aldıklarını ve dava bitene kadar ödemediklerini faizi ile geri verir.
3. 8 aylık ilave süre calisip emeklilik yeniden hak edilip. emekli maasi aliniz ayni zamanda oradan gelen para borca verilebilir.
kilit nokta silinine 8 aylik sürenin durumu. devlet haklı ise parasını alır. siz haklı iseniz paranız iade olur. avukat değilim o nedenle tam bilemiyorum ama yürütmeyi durdurma istenebilir belki.
not: yazdıklarım, genel devlet işleyişi çerçevesinde bürokrasi kurallarıdır. avukat görüşü yerine geçmez.
geçmiş olsun . kolaylıklar.


Tahmin ediyorum ki babanız kalan 8 aylık süreyi doldurmak için gerçek anlamda bir işyerinde maaşlı olarak çalışıp SGK'lı olmadı. Bir yakın/tanıdık vasıtası ile çalışmadığı halde SGK'lı yapıldı.
Maalesef ki bu kanunlarca yasak, tespit edildiği için başınıza gelmiş. Gerçekten üzücü, geçmiş olsun.
Bu işleri bilen cevval bir avukat ile görüşün, zamanında o işyerinde gerçekten çalıştığınızı ispat etmeye çalışın.
Tekrar geçmiş olsun.


helenart +1, denetlemede ne görmüşler, babanız çalıştı gösterilmiş ama çalışmamış mı? ya da şirketi ilgilendiren yönetimsel bir usulsuzlük mü? anladığım kadarıyla cezayı alan şirket, bu durumda sizin de mağduriyet yaşadığınız bir senaryo üzerinden dava açılabilir. ancak avukatlar neden "yapacak bir şey yok" demiş olabilir diye düşünüyorum, o da aklıma babanızın bu işle direkt alakası olduğunu düşündürtüyor. mümkünse iş hukuku üzerine uzmanlaşmış bir avukatla ya da büroyla konuşmak lazım.
sgk cezalaryıla iç içe olan biri olarak şu düşüncemi belirtmek isterim, sgk bu cezaları keserken çok fazla titiz davranmıyor. babanızın durumuna hakim olmadığım için yanıltıcı bir şey söylemek istemem ama benim tanık olduğum sgk cezalarının illa ki bir notkasında sgk'nın üstünkörü, kontrolsüz ve hatta usulsüz davranışları mevcuttu. yani bu durumda babanız "kesinlikle haksız" görünse bile iyi bir avukatla bu cezanın kesilmesi sürecine ait savunma noktaları bulabilirsiniz. tek sorun çoğu zaman avukatların karşı dava açılacaksa bile önce bu cezanın ödenmesinden yana olması. 130 bin lira hiç de az bir meblağ değil, bu detaylar konuşulur ama kesinlikle vazgeçmeyin.


ilginiz için hepinize çok teşekkür ederim.
@helenart benim orada anlatmak istediğim üzerinden 6 sene geçmesi, yani 1,2 yıl gibi süre sonunda olsa yine toplu olarak ödeyebilirdik ama mal varlığı belli bir insanı 6 sene sonra borçlandırmayı anlamlandıramadım. babam çalışacağı kadar çalışmış zaten yaşlı bir insan, borcu ödeyebilmek için neredeyse bir 10 sene daha çalışması gerekecek.
8 aylık süreyle ilgili durum @John Bloor 'un dediği gibi babam o zamanlar şoför olarak taksicilik yapıyordu, taksiden sigorta yapma durumu yoktu, öyle bir dükkanda çalışıyor gösterdi ama gerçek anlamda orada çalışmıyordu. yasak olduğunu kanuna aykırı olduğunu biliyorum elbette fakat emeklilerin büyük bir çoğunluğu da bu şekilde emekli oluyor. tabi bunlarda bahane değil,haksız bir eylem ama yine dönüp dolaşıp üzerinden 6 sene geçmesi, borcun tutarının çok fazla olması geliyor aklımıza, burda da bir mağduriyet söz konusu değil mi?
borç bildirim belgesinde sebep : denetim raporuna istinaden ... sicil numaralı iş yerinde geçen çalışmaların iptali yazıyor. tam olarak bu kısmı çözemedim zaten bu iş yerinde o zaman çalışmadığına dair denetimi 8 sene sonra nasıl denetliyorlar veya bu iş yeri bu tarz bir sürü insanı sigortalı yaptı yeni mi yakalandı. ceza iş yerine kesildi, bunun sonucunda orda çalışan bütün insanlarda yanmış oldu sanırım.
bu iş yerinde çalıştığına dair maaş bordrosu bulunuyormuş, bunun üzerinden iş mahkemesine dava açıp, orda çalıştığını ispat etmesi mümkün olabilir belki.
@Bruce dediğiniz gibi avukat cezanın ödenmesi yönünde yönlendirdi ve 60 ay taksit yaptırdık aksi durumda icra vs. durumlarına düşersiniz dendi.


Üzgünüm ama babanızın yaptığı şey kanunsuz ve başka insanların sıkça yapıp yakalanmıyor oluşu sizin yakalandığınızda ceza yememeniz için bir bahane değil. Tam tersine devlet denetimi sıklaştırıp daha çok ceza vermeli ki uzun vadede bu durum olmasın.
Sosyal güvenlik sistemi özünde açık veren bir sistem, kişi başı emekli maaşı ve sağlık masrafı kişilerden alınan primin çok ötesinde. Bundan dolayı sisteme giren her insan devlete yük aslında. Çalışmadım ama prim verdim ki ben yeterli bir savunma değil. Çalışmayanlar için hukuksuz ötesi olan gss sistemi var, o da emekliliğe sayılmıyor. Kısaca emekli olacaksanız çalışacaksınız diyor devlet.
Not: 8 ay boyunca verilen primler nooldu merak ettim. Borca mı sayıldılar?


8 ay sigortali gosterildi babaniz. Banka uzerinden babaniza maasi odendi mi? Oradan maasi elden mi aldim diyecek baban mesela mahkemeye ciksa?


biir babanıızn orada fiili çalışmadığını şikayet etmiş sanırım ? yoksa bunun tespiitni nasıl yapmışlar bilginiz var mı ?


@ykyt banka üzerinden maaş ödenmedi, elden aldım diyecektir.
@oscar iş yeri ilgili bir bilgiye sahip değilim ama tahminimce babam ve babam gibilerden belli bir ücret karşılığı iş yerinde sigortalı olarak çalışıyor göstermiş olabilir, yakınlarda dediğiniz gibi iş yerinin şikayet edilmesi üzerine denetime girmiş ve cezalandırılmış bunun sonucunda orada bütün çalışanlarında geçen çalışmaları silinmiş diye tahmin ediyorum. burada sadece babam değildir söz konusu olan, şahsi olarak babamı şikayet etmiş birisi olabileceğini düşünmüyorum, babamın orda çalışmadığını üzerinden bu kadar sene geçtikten sonra tespit edemezler diye düşünüyorum zaten bir üstteki mesajımda bu kısmı çözemediğimi söylemiştim, ceza iş yerine kesildi, sadece babam gibiler değil belki orada gerçekten çalışan insanlar da bu işten nasibini almıştır.


avukatın dediği gibi yapacsk bir şey yok gibi. babanız giib yapan onbinlerce insan var şansızlık babanıza denk gelmiş. 8 ay bir tanıdığın yanına işe girecek ama her gün gider olmazsa gelip kontrolde ediyorlar çünkü, bu sürede maaşı alıp bankadan iş yeri sahibine iade edecek ama sigortasını kendi ödeyecek. asgariden gösterilse 650 tl gibi bir masrafı olur. yeni yasalar çıktı verginin yarısını devlet ödüyordu istihdam teşvik için onlara bakın birde.
bir de isteğe bağlı da prim ödeyerek emekli olabiliyorsun onlara da bakın


çalıştığınız firmada 1 kişi için bile olsa eğer ki çalışmadığı halde sigortası ödeniyorsa ve tespit edildiyse o dönemde orada çalışan herkesin sigortası iptal ediliyor. itiraz edip o zaman zarfında orada çalıştığını ispatlayabilirseniz belki çözüm olur.
