descartes ya da la mettrie üzerinden düşüneceksek ilk insan değil "ikinci insan" bir programlama dili kullanılarak yazılmıştı. ilk işletim sistemi de ilk insandı. evet aynen böyle bişey.
sistem demek birden fazla seyin birbiri ile uyumlu etkilesime girmesi, yani islem yapan birden cok mekanizma olacak, bir de baska bir mekanizma o mekanizmalari yonetecek. ilk bilgisayarlar elektronik degil mekanik yontemlerle calisiyordu. ornegin toplama, cikartma, carpma, bolme yapiyorlardi. simdi burada 4 farkli islem ve mekanizma var. bu islemler arasinda gecis yapmasi icin bir baska mekanizma tasarlamalari gerekti, ornegin bir kol, bu kol ile bu 4 islemden biri seciliyordu. iste bu ilk isletim sistemi.
bu yukaridaki mekanizma once elektronik mekanizmalara evrildi. elektronik mekanizmalarda bu 4 islemin mekanizmasi ve bu 4 islem arasindan birini secen isletim sistemi elektronik devreler uzerinde dizayn edildi, bildigimiz kartlar uzerine cizilmis bakir yollar, transistorler, direncler vs. yani hesap makinalari uzerindeki sitemi saglayan elektronik devreler bir isletim sistemi gorevi gorur.
bu elektronik devreler daha sonra disaridan komutlar kabul edebilme ozelligi ile gelistirildiler. bu komutlar cok dusuk seviye diller(ornegin assembly) ve bit (0 ve 1) seviyesindeki komutlar ile yapiliyordu. boylece ilk moderm anlamda isletim sistemleri dogdu, elektronik devreler komut alabiliyor, ve bagli oldugu diger alt sistemleri yonetebiliyordu.
tabi bir sure sonra bu elektronik devrelerin yonettigi alt sistemler karmasiklasti. ekranlar, grafikler, bagli oldugu cihazlar daha karmasik yapi oldu. artik bu sisteme bit seviyesinde ve dusuk seviye dillerle mudahale etmek cok karmasik oldu. boylece daha yuksek seviye dillere, yani daha anlasilabilir komutlari bit seviyesindeki komutlara cevirecek diller turedi, iste bu sekilde C dili ve UNIX isletim sistemi dogdu.
yani herkes bu ise bir tugla koydu, ve gunumuzn isletim sistemleri olustu.
@emrahday owyeah