Arkadaslar aranizda ev yapimi bira veya sarap yapan varmi ? Tanitim bakalim Stoklarinozda kac litre bira/sarap var ? hangi aletleri kulaniyorsunuz ? Kit i aldiktan sonra hangi tüketici malzemeleri bulundurmamiz gerekiyor malt maya ? Size icimi yumusak mi marketlerdeki standart sarap/biralar gibi ?

Edit: Sarap icin 100% dogal meyve suyu mu kulaniyorsunuz yoksa üzüm ve meyve mi ?


 

Ev yapımı bira;

Bütün ihtiyacın olan malzemeler butikbira.com da satılıyor. sadece şeker ekliyorsun şişeye onu da marketten alıyorsun.
Stok kalmadı yeni kite başlamam lazım.
Birayı yaparken -şişeye attığından hariç- şeker kullanman lazım. bunu da şeker yerine malt tozu kullanabilirsin. bunların biraya acılık vereni de var vermeyeni de var.
Acılık, gazlılık oranı, renk vb etmenler kitten kite değişir. Ama ev yapımı birada dışarıdaki biralardan farklı gelebilecek olan sana maya tadı ve kokusudur. Bomonti filtresiz de az çok o maya koku tadını alırsın zaten.

kablelvuku

kablelvukuya ek olarak,

ev yapımı bira için şekerden başka bir damacana da su lazım. şeker ve su dışında hem yapmak için gerekli adet edavatı hem de istediğin bira türünü butik biradan alıyorsun. (başka firmalar da vardır illa ki tabi de, hem biz de onu kullanıyoruz hem de sanırım en yaygını o.) ha bir de şişeleri istersen butik biradan alıyorsun istersen de bakkaldan marketten, opsiyonel.

alet edavat dediğimiz de bir kova, bir hortum, hava kilidi, temizlik/sterilizasyon malzemeleri ve kapaklama zımbırtısı. (set olarak 110 tl) bunlar dışında şişe ağacı, fışkiye vs hepsi biraz lüks aslında.

yaz başında 4 farklı kitten 200'e yakın şişe yaptık. (normal bir kit 46 şişe zaten) önceden de vardı 15-20 tane. şu an yarıya inmiştir heralde. bu yaz ev yapımı rakıya sardığımız için (biz yapmıyoruz) stokları eritemedik fazla.

içimi yumuşak olan var sert olan var, yumuşaklık, tat, acılık, aroma, gaz, alkol oranı biraz sana çokça da seçtiğin kite bağlı. şeker/malt oranı ile oynayarak belli sınırlar içinde istediğin alkol oranını ayarlayabiliyorsun. millet portakal kabuğundan, kahve çekirdeğine, kişnişden tarçına her türlü aromayı yapıyor ama biz kapitalizmin köpeği olmuş, standartlar dışına çıkmıyoruz pek. tadım günleri oluyor mesela, denedik acaip acaip şeyleri ama pek sevemedik. ayrıca bu standart işlerden sıkılanlar level atlayıp buğday kaynatıp (öyle miydi) buğday birası falan yapıyorlar ama bize göre değil pek. uğraşısı daha fazla.

ev yapımı birayı seven var sevmeyen var. bizim denettiğimiz arkadaşlardan sadece birisi çok maya kokusu var diye içmedi, diğerleri beğendi. (ya da bize beğendik diyorlar)

butik biranın bir de face sayfası var, oradaki paylaşılardan takip ettiğim kadarı ile şarap yapanlar pek %100leri kullanmıyorlar, %100ler genelde cider için kullanılıyor. bu arada birayı yaptıktan sonra artan tortudan cider (galiba), boza, ekmek, yüz ve saç maskesi gibi yan ürünler de elde edilebiliyor.

hala oğlu şarap yapıyor, onlar denizliye gidip üzüm alıyorlar ama ben uğraşamam şarapla. hem o kadar uzun süre sabit ısı olayını ayarlamak zor, hem de sık, süz, bekle, bi daha süz biraz daha bekle, sonra daha da bekle ohoooo. tamam bira yaparken de sıcaklık ayarlama ve bekleme var ama hiç değilse 3 hafta için sadece.

halanne

ben şarap için %100 dimes meyve suyu kullanmıştım, gayet olmuştu.

dedimmidemedimmi

tamamen katkısız kendi bağımızdan shiraz üzümle yapıyoruz. katkı maddesi yok. kit de yok.

mikahakkinen

Meyve şarabı için meyve suyunu kendim sıkıyorum. Katı meyve sıkacağı kullanıyorum.

kedili madam

Birayi bir kez yaptim ama fazla yorucu geldi bana, temizligiydi siselemesiydi. Bir de hemen bitince tadina varamadik.

Sarap nispeten daha kolay. %100 uzum suyundan sarap denedim ancak cok kotu olmustu, bilemiyorum belki acemilikten yanlis yaptim (oksijenle fazla temas etti aslinda). %100 elma suyundan ise cok guzel oldu, elma suyu sevmiyorsan bile (cok sekerli oldugundan ben sevmem) sekeri zaten alkole dondugunden elmali cok guzel bir icecek oluyor.

hikmetkaraman
1

mobil görünümden çık