televizyon neden bu kadar kötü? diziler, programlar falan?
milenyum çocuğuyum ama fakir mahallede büyüdüğüm için hem mahalle hem televizyon kültürüm oldu. eski dizileri takip ederdim, severek izlediklerim vardı. televizyonda vakit geçirmeyi severdim eskiden. annemle bir eve taşındığımızdan beri tv yoktu ve izlemiyordum. izlemeyeli 6 sene oldu. yeni bir tv aldı annem en son paraya kıyıp. netflix kurdum orada takıldım bir iki ay. başarılı dizileri bitirdikten sonra geri kalanının içeriği de boş geldi tv'ye geçeyim dedim. diziler çok ama çok ama çok saçma. çok kalitesiz. yani eskiden standartlar daha düşüktü, fakat içerikler yine bir düzgündü. sanki her şeyde yaş en az 20 gerilemiş. komiği komik değil, romantiği romantik değil. bir dönem bir program furyası vardı zaten 4-5 sene önce ben tvyi ilk bıraktığımda. diziler tutmuyor muydu ne millet akşam yayınlanan programlara sarmıştı. televizyon gerçekten çok ama çok feci gözüküyor. neden bu kadar kötüledi? şu anda birinin sultan makamı, yedi numara, yedi tepe istanbul ya da ne bileyim tomris giritlioğlunun yaptığı yine çok da güzel olmayan ama fena da olmayan dizileri finanse edebileceğini düşünemiyorum.
history'de çok güzel programlar var.
ateşten doğan
modern rehineciler
zodiac killer
ve sürekli yeni programlar geliyor,
benim favorim history.
Millet ne isterse onu vermiyorlar, milleti uyutmak için uyuşturucu olarak bahsettiğin içerikleri dayıyorlar..
Tolkien
Ben millet değil miyim? ben bunlari istemiyorum.
her sektörde olduğu gibi medyadada bir çapsızlar işgali var. yıllardır izlemiyordum, iki önceki evimde d-smart vardı, belgesel ve film kanallarına takılmaya başladım orada, işsizken.
bu ara kaldığım evde normal uydu var. bazen yerli dizilerde tipi hoşuma giden bir oyuncu olursa ona takılıyorum, filmden hiçbir şey anlamadan.
tv iğrenç bir şey. televizyon kanallarında çalışmak için moron olma şartı mı aranıyor acaba? o haber bültenlerinde bağırarak, abuk hareketlerle konuşan muhabirler... konuşmayı bilmeyen program yapımcıları...
sixtir et, mis gibi internet...
>Ben millet değil miyim? ben bunlari istemiyorum.
tv reklamlar tarafindan finanse edilir. reklamlarin izlenmesi icin programlarin izlenmesi lazim. program yeterince izlenmiyorsa tv zarar ediyor o isten. o yuzden sen ve senin gibilerin toplanip izleyecegi seyler tvnin maliyetini kurtarmiyor, senin gibi bir kac yuz bin kisi degil bir kac milyon kisinin izleyecegi seylere ihtiyaclari var. onlarin izledigi seyleri yapiyorlar. senin izleyecegin sey onlara para getirmiyor ozetle. cunku senden yeterince sayida yok cografyada. hepiniz izleseniz kurtarmiyor.
İlk olarak dizi sayısı çok fırladı. Her kanalın her akşam dizisi oluyor, günsüz ayrı diziler oluyor. Dizi saatleri çok uzun. Normalde tabancı olanlarda 1.5 saatlik dizinin bir sezonda 10 bölümü falan olur. Türkiye'de dizi talebi çok fazla ve 1.5 saatlik diziyi yılda 35 hafta yayınlamak zorundalar. Bu da yaratıcı süreci ve oyunculuğu açısından neredeyse her hafta bir film çekmek demek. Geçenlerde "yerli dizi yersiz uzun" kampanyası vardı. Millet "Tek eğlencemiz dizi, onu da mı kısacaksınız" diye oyunculara, set ekibine demediğini bırakmadı. Hatta, bir araştırma vardı; küçük şehirlerde ve ilçelerde misafirliğe gidildiğinde bile birlikre dizi seyredilerek zaman geçiriliyor.
Sen yazar olsan, haftada bir senden bir film senaryosu isteseler; yönetmen olsan, haftada bir bir filmin tamamını çekmen gerekse, ne kadar kaliteli iş üretebilirsin. Dizi sektöründe de olan bu. Yazarın yaratıcı olup sakin kafayla yazacak zamanı yok; yönetmenin oyunculuk veya görüntü hatalarının hepsne baştan çekim isteyecek zamanı yok. Onlara bıraksan ınlar da düzgün iş yapmak ister. Bir yandan da "O zaman çekmiyorum bu diziyi" deme imkanı yok, yüzlerce kişi ekmek yiyor o diziden. Haliyle güzel başlayan bir dizi bile ilk sezonunu atlatsa ikinci sezon çıldırıyor.
"Halk mı talep ediyor, halka mı bu sunuluyor" kısmında yumurta-tavuk ilişkisi var. Halk da sunulan bu olduğu için ona alışıyor ve onu arıyor. Çift taraflı işliyor bu.