[q]
(10) 

Datça'da yaşam

gameofannen #1236271
2500/3500 arası mayışla datça'da yaşanır mı?
ev kiraları nasıldır? yeme içme.. bir de kışın nasıl oluyor..



 

Köy diyorlar. Yasanir yani.

proletarier aller lander vereinigt euch

bir köşede durup özeneyim.

o maaşı bana verseler koşarak giderim. şimdi de sahil kıyısında yaşıyorum ama burası maalesef köy...
datça en azından biraz daha sosyal hayatın olduğu, dışarı çıkıp bir bira içebileceğiniz, entellektuel etkinliklerin yapıldığı bir yer.

balik kraker

mobil edit: sahil kıyısı nedir? deniz kenarı diyeyim...

balik kraker

kışın sokakta insan dan fazla sokak köpeği vardır. alaskanın Türkiye şubesi nirvanaya çok rahat ulaşırsın. nüfus yaş ortalaması 75

mikahakkinen

Yaşanır. Merkezde 500-1000 tele arasına kiralık ev bulabilirsin. Marmarise oranla çok daha kısa bir sezonu vardır. Eylülden sonra pek kimse kalmaz. Ekimden sonra akşamları sokaklar bomboş olur. Ama hazirandan ekim sonuna kadar hiç zorlanmadan denize girilebilir. Denizi bence tüm ege ve akdenizin en güzel denizi.

Dışarda yıl boyunca yemek yiyebileceğin yerler mevcut ama orada yaşıyorsan evde kendin yapıp yesen çok daha makbul olur. Pazarından gayet ucuza ve muhteşem lezzetli sebze zerzavatı edinebilirsin. Onun dışında marina tarafında yıl boyu açık birşeyler içebileceğin mekanlar mevcut.

Kışın ısınma genelde elektrikli ısıtıcı ya da odun yakarak olur. Kömür yakmak yasak olduğu için odun sobası kurman gerek. Ama kışlar zaten çok hafif geçtiği için pek de sorun olmaz. 2 ayı soğuk olur, onun dışında pek üşümezsin.

Datça 60+ yaşındaki insanlar için tam bir cennet. Gençler için sıkıcı olabilir. Elbette bu ne beklediğinle alakalı. Yoksa 30'larında olup datçaya hatta merkeze değil köyüne yerleşenler de tanıyorum.

sarap dumani

Yaşanır. Kiralar için de internetten evlere bi bakın bence.

Dolandırıcıya eft yaptığınız bi duyuruyu gördüm. Sanırım yaşınız da Datça nüfus ortalamasına yakın. Şimdiden hayırlı olsun.

soyut park

detaylı cevaplar için teşekkürler.

*soyut park :)) dolandırılma işi biraz karışık. ama parayı geri aldım. öyle parayı çantayla ağacın dibine bırakacak kadar da yaşlı değilim. ayrıca niye herkes datçaya yaşlı bakım evi olarakk bakılıyor ..

gameofannen

datça değil ama akyakada yaşıyorum
aynı değil ama burası da marmaris/bodrum çizgisinden çok datçaya bir tık yakın o yüzden yazayım
bi kere 500-100 liraya burada ev yok datça ucuzmuş :) burada o fiyata ancak apart var 500 tek odalı 15 m2 1000e 1+1 bulunur ama yazın kiraya vermiyorlar. 2+1 bi ev için 1500 filan ödersiniz.ayrıca pazar da pahalı burada migrosta çilek 6 lirayken pazarda 10 liraydı. marketlere dışarıdan mal geliyor pazara gelmiyor. yerli de tok satıcı burada.

neden yaşlı bakım merkezi deniyor ? çünkü iş yok.

datçada yine bir nebze memur olunabilir belki astsubay kuzenim var orada, hemşire de eşi var. akyakada da üniversitenin hocaları filan var. ama işte bu mesleklerden değilseniz kolay kolay bu taraflara tayin olamazsınız. memur olma kısmı sıkıntılı yani. öğretmenlere filan zinhar tayin vermiyorlar. özelde de zor. akyakada 1 adet serbest muhasebeci 1 adet de diş hekimi var. fazlasına ihtiyaç da yok. özel okul kurs vs. yok. olan bodrumda marmariste. KPSS kursu dersane filan için muğla merkeze gidiyor çocuklar. aileler muğla merkezde ev tutuyor çocuklarına bu amaçlar için. buralarda böle bir düzen var.

öte yandan, buranın yerlisinin ne okumakta ne çalışmakta gözü var. çünkü tarlaları korkunç para etmiş/ediyor. bir de dukkan -dükkanı deyişinden buralı oluş anlaşılır) açıyor oturtuyor çocuğu oluyor bitiyor, turizmden kazanıyorlar ama işletmeler küçük. dışarıdan gelen adamın yapabileceği işler sınırlı. mesela yüzme hocaları, windsurf hocaları, bir de buralıların yapmak istemediği işleri yapanlar (mesela parekendede mağaza müdürleri çünkü neden kendi mağazasını açmak varken ele çalışsın?) çalışabilir.

sen ne yapıyorsun derseniz freelance çalışıyorum yoksa burada iş kesinlikle bulamam.
buralarda bol emekli var. eski nesil 45 yaşında emekli olabildiği için gelmiş yerleşmiş. o kışın kalan adamların çoğu emekli yani. şimdi emekli yaşı 65e çıkınca çok emekli olup gelebilen olmuyor aslında. 65 yaşında adamın sağlık sorunları oluyor datça çok uzak sağlık bakımından çok sıkıntılı bir yer -neredeyse ölüyordu bu yüzden bir abimiz oradan biliyorm.

bir de buralarda ilişkiler mevsimsel oluyor. (datça da böyle midir bilmiyorum) birileri ani bir karar alıyor geliyor 3-5 ay takılıyor. nirvanaya ulaşıyor zaar sonra çekip gidiyor. düzen kurmak bakımından böyle de bir handikap var komşuluk yok neredeyse :/

niye ama

Datça'da yaşanır ama datça insanı yabancıya çok yabani bakıyor. Biraz gidip vakit gecirmeni tavsiye ederim. 10-15 gün git. Yaz değil Simdilerde git.

isott

Bir iki küçük ekleme yapayım;

Yaşlı bakım merkezi demek yanlış olur aslında. Daha ziyade bir orta yaş üstü cenneti diyebiliriz. Zira Datça @niye ama'nın da belirttiği gibi aslında sağlık bakımından sıkıntılı bir yer. En yakın tam teşekküllü hastane Marmariste ve Marmaris Datça arası 2 saate yakın.

Emekli olanlar Datça'ya sakinliği ve mevsimi için yerleşiyor/yerleşmiş. Bir süre sonra da burada bir komünite oluşmuş. Eşi ölenler, emekli olup eşiyle gelenler, yalnız yaşayanlar vs buraya yerleşip birbirleriyle sosyalleştikçe komünite daha da büyümüş. Bu yüzden orta yaş üzeri insanlar için çok daha kolay sosyalleşilebilecek, yeni insanlarla tanışılabilecek bir yer Datça. ( Bir nevi Datça'da kızlar teklif ediyormuş durumu)

Yine belirtildiği gibi Datça'da iş bulma ve hatta iş kurma ihtimali çok düşük. Eğer böyle bir plan varsa şimdiden unutun derim. Tek yol freelance çalışmak, emekli olmak ya da parayla ilgili bir derdin olmaması. Diğer tüm seçeneklere neredeyse kapalı.

Bu arada Datça'nın dinamikleri Akyaka'dan epey bir farklı. Akyaka son 3 senede inanılmaz popüler olan ve kiraları bir anda 3'e 5'e katlanan bir yer. Ayrıca Akyaka evleri koruma altında olduğu ve diğer yerlerde olduğu gibi kafanıza göre ev dikemediğiniz için kısıtlı yerleşim alanı var. Dolayısıyla popülerleşince de kiralar uçtu. Hele bir de akyakayı popüler yapan ve pek parayla ilgili dertleri bulunmayan kite-surf tayfasınca mesken bellenince kaçınılmaz son olarak fiyatlar patladı. Datça'nın böyle bir popülerliği ve kitlesi olmadığı için fiyatlar daha uygun, yerleşim yerleri daha geniş.

sarap dumani
1

mobil görünümden çık