Nietzsche'nin Tragedya'nın Doğuşu kitabını incelerken şunu fark ettim, birincisi çok fazla eski Yunan hayranlığı var ikincisi ise tragedyaya yani tiyatroya olanağüstü işlevler biçiyor. Peki acaba Nietzsche 20.yy ın sonlarına doğru yaşamış olsaydı, aynı eseri verir miydi yoksa tiyatro ve eski Yunan yerine sinema üzerine mi kalemi eline alırdı? Günümüzde tiyatronun Nietzsche nin bahsettiği gibi insan hayatını etkileyen bir şey olduğunu hiç düşünmüyorum ancak sinema filmleri yani kaliteli üst seviye filmlerin insan hayatına etkisi malum.

Bu durumdan filozofların sadece yaşadıkları çağın ruhunu yansıtan yani yaşadıkları dönemden bağımsız değerlendirilemeyecek insanlar olduklarını söyleyebilir miyiz? Mesela Hegel bugün yaşasaydı imkanı var mıdır öyle soyut şeyler kaleme almasının?


 

evet, ne yazık ki filozoflar ne kadar zaman ve mekan üstü düşünebilme yetisine sahip olsalar da bu bazı konularda geçerli olmuyor. çoğunun cinsiyetçi oluşu ve kadınları ikinci sınıf olarak görüşünden anlayabiliriz bunu en basitinden. nietzsche de böyle ne yazık ki.

fragile lady
1

mobil görünümden çık