Bireysel olarak sıfırdan ingilizce öğrenmek ve ingilizce-türkçe düşünmek
Pre-Intermediate
Intermediate
Upper-Intermediate
Gibi seviyeler var ancak ben şu an beginner (starter) seviyedeyim gramer olarak. Üç dört farklı ingilizce gramer kitabı, ingilizce app uygulamaları, youtube dersleri, internetten BBC gibi çeşitli siteler ve yabancı dizi müzik ing altyazılı gibi kaynaklarla en baştan ilkokul 5 seviyesinden başlayacağım. Elimde ayrıca 1 yıl gibi kocaman bir zaman aralığı var ve ingilizce harici ilgilenmem gereken herhangi bir şey yok. İngilizce hazırlık sınıfı okuyorum ama elementaryden başladıkları için şimdilik beni aşıyor hiçbir verim alamıyorum yani öğrenmek konusunda hazırlık sınıfının şimdilik hiçbir faydası yok, eğer yetiştirsem konu olarak belki.
Durum buyken kursa gitmeden seviyemi Beginnerden Intermeaiteye çıkarabilir miyim? Yaşım 21e yaklaştığı için 16 yaştan sonra yabancı dil çok zor öğrenilir diye duymuştum bir de yeteneğim yok.
İkinci sorum ingilizce öğrenirken ingilizceyi Türkçeye otomatik olarak çeviriyor zihin. Yani "Bir oyun oynamak istiyorum" cümlesini duyunca "bir oyun oynamak istiyorum" diye doğrudan anlıyorum ama "I want to play a game" cümlesini duyunca dolaylı yoldan "bir oyun oynamak istiyorum" diye kendi kendine türkçe algılıyor. İngilizce düşünemedikten sonra nasıl öğreneceğim ki?
Dil ogreniminde Critical Period of Language Acquisition var, ergenlikten sonra anadilin gibi ogrenemezsin ama bu yabanci dil ogrenemezsin anlamina gelmiyor.
Bir de sana yol gosterecek biri gerekli olabilir. Dil ogretmeni seni dogru calisma yontemleri konusunda bilgilendirir ve hata yaparsan ornegin sana dogrusunu gosterir.
Beyninin Turkce ve Ingilizce kisimlari birbirinden farkli, bu nedenle ilk olarak Turkce dusunmen cok dogal. Zaten bu duruma psikilojide ket vurmak deniyor. Zamanla ve deneyimle asilir.
Şu an zaten benim seviyeye uygun kurs yok, belki çok temelden alanlar vardır onlar da gereğinden fazla pahalıdır Beginner olduğu için. Kendi kendime beginner ve elementery seviyesini bitirirsem kursa başlayabilirim hem kurs hem bireysel çalışma ile 4-5 sene boyunca sürekli ingilizce çalışıp üniversite sonda yarım yıllığına dil öğrenmek için malta ya da İngiltereye gidecek parayı da biriktirebilirsem bence hiç değilse ingilizce altyazılı diziyi anlayacak seviyeye gelirim diye düşünüyorum ama fazla mı uçtum sonuçta anca ana dili gibi bilenler altyazıyı tam anlar?
abi ne yaptin. mna bile korsun. gozunde buyutme. upper-intermediate'i gec advanced da olursun. yeter ki iste, ugras, hayatini ingilizceyle yasa.
ingilizce dusunmek ingilizce ogrendikce gelisecek bir ozellik, su an onu kafana takma. dili icsellestirdikce oturtacaksin onu. su an sisteme yepyeni bir sey tanitiyorsun sen, su asamada sut denince aklina tabii ki milk gelmeyecek direkt olarak. o zamanla kendiliginden oturur.
Anadili gibi bilmesi ayni zamanda kulturu bilmesi gerekiyor. Ornegin dizi cevirilerinde bildigin cahillikten hatalar yapiyorlar. Ornegin I am a gradute student diyor ama mezun oldum diye ceviriyorlar, graduate student yuksek lisans ve doktora ogrencisine denir.
Bu arada starter kurslari da var. A1 oncesi kurs oluyor. Bence diger seviyelerden daha pahali olmaz. Ben arastir derim paran varsa tabi. Ama kendi kendine calismayla da ilerleme kaydedebilirsin. Duolingo'yu duydun mu?
Dizileri altyazisiz anlaman da yaklasik 2 yilini alir.
Geçen ay ingilizce kursuna niyetlenmiştim baya bi araştırdım ama neredeyse hepsinin yerden yere vurulduğunu okudum internette ve özellikle ekşide. Ama Ocak ayında muhakkak başlamayı düşünüyorum uygun f/p kursa. Şimdilik kursa gitmeden çalışmaya başlasam yanlış öğrenmiş olma riski olur mu acaba?
Duolingo dahil 5-6 ingilizce uygulaması üzerinden gideceğim yavaştan başladım içlerinden dördü Duolingo gibi öğretiyor en güzeli Memrise bence.
English gramer in use, els inside and out ve irem yayıncılık temel ing dil bilgisi gramer kitapları elimde mevcut. Ayrıca ODTÜ Reader at work 1-2 de var ama onlar beni aşar.
Hikaye kitabı olarak beginner seviye Peter Pan ve Oz aldım ilerleyen zamanlarda okumaya çalışacağım sözlükle vb
Bir de kelime ezberleme tekniğinde sıkıntı yaşıyorum. Acaba derste ve normal çalışmalarımda bilmediğim kelimeleri tek tek bir deftere not alsam ve gün sonu ve ertesi sabah kalkar kalkmaz tekrar mı etsem yoksa kelime defteri tutmaya gerek yok mu? Lys edebiyat çalışırken ezber yaparken mesela Handan - Halide Edip diye boş bir kağıda defalarca yazıyor sesli tekrarlıyordum böylece 56 da 54 geldi acaba ingilizce kelime ezberlerken de mi kağıda defalarca yazma tekniğini kullansam mesela 10 kelime ezberledikten sonra bakmadan kağıda yazmak vb?
dil öğrenmede yaş ve zorluk arasında bir orantı yok. 30 yaşında bir arkadaşım 1 senede (hem de 9-6 çalışıp üstüne açık öğretim derslerini takip ederek) çok iyi derecede ingilizce öğrendi. tabi açıköğretim derslerini de çok iyi notlarla geçti.
amerikalı bir arkadaşım 24 yaşından sonra türkçe öğrenmeye başladı ve 8 ay gibi bir sürede çok rahat muhabbet edecek şekilde, sokakta konuşulan argoları ve esprileri anlayacak şekilde öğrendi.
dil öğrenmenin zorluğu vs yok. tek yapman gereken sürekli tekrar ve o dille yaşamak. duyma, konuşma, düşünme, yazma, okuma vb bütün pratiklerinizi ingilizceye çevirmeye çalışın belirli bir seviyeden sonra. gerisi gelecektir.
Hepsini okumadım da kelime ezberleme biçimin yanlış. Halide Edib Adıvar - Handan diye ezberlemişsin yazar-eser şeklinde ama o yazardan ve eserden bir tane var zaten. İngilizcede ya da başka bir dilde kelimelerin birden fazla anlamı olabiliyor. Örneğin hunch kelimesi hem önsezi demek hem de kambur demek. Bu durumda kelimenin her anlamını ezberlemek zor olur. Ezber yapacaksan her kelimenin farklı anlamları da olduğunu unutmaman gerekiyor. Kağıda defalarca yazmak da bayağı bir anlamsız. Onu yapana kadar bir iki tane örnek cümle araştırsan belki o kelime ömür boyu aklında kalır. Kelime öğrenirken türlerine de dikkat et bu arada. Ezberlediğin kelime isim mi fiil mi, bunu da bil.