internette "average face" diye dolaşan resimler var. ben de google aramasıyla ulaştım. yanlış olabilir.
bu gürcü:
www.flickr.com
bu ermeni:
hweirdmusic.net
bu yunan:
pmsol3.files.wordpress.com
bu herhalde türk:
qph.ec.quoracdn.net
Türk'üm diyorsan öylesindir. benim sorum tamamen biyolojik.
Ne mutlu Türk'üm diyene ulan! (bkz: swh)
Batı Anadoludakilerin başka milletlerle karıştığıyla ilgili bir şey okumadım ama Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Gürcü, Ermeni ve Rumlarla karışmış olanlar var. Bu karışma olayı çok gerçekçi değil aslında. Arada dil engeli var. Ermenice, Gürcüce ve Rumca hala yaşıyor. O zaman da vardı bu diller. Osmanlı'da padişahlar farklı milletlerden kadınlarla evlilik yapıyordu ama halk bazında bu tip evliliklerin sanıldığı kadar çok olması gerçekçi görünmüyor.
Bu konuda henuz cok ayrintili bir calisma yok genetik acidan. Ancak genetik veriler var ve su anki bilgiler gelen bir grubun Anadolu toplumlariyla karistigini gosteriyor. Gelenler cekik gozlu muydu konusunda bir sey diyemem ama tarihi kayitlar ve geldikleri bolge oyle gosteriyor.
Benim kendi yaptigim analizler %5 civari bir karisma gosteriyor ama Turk oldugunu belirten orneklerin tamaminda degil. Surada azicik bahsetmistim ama daha cok benim kendi analizim uzerine bu yazi: ezgimo.com
Su calismanin Extended Data Figure 1'ine bakarsaniz Anadolu Turkleri Anadolu'daki diger toplumlara yakin gorunuyor. www.nature.com
Birkac aya kapsamli bir calisma yayinlanacak, ben onu bekliyorum. O da direkt Anadolu Turkleri uzerine degil ama yine de bilgi verecek bildigim kadariyla. Ama net bir sey soylemek icin gelecek genetik calismalarini beklemek gerekecek gibi gorunuyor.
Aklıma Türklerden nefret ediyorum diyen kürtün Türk çıkması olayını getirdi.
Özetle Türkler Türktür. Diğerleri de görüldüğü gibi Türktür.
youtu.be
Su sacma reklami paylasip duruyorsunuz da o bir turizm sirketi reklami ve hicbir test size Turk musunuz, Kurt musunuz soyleyemez.
E ben hala çekik gözlüyüm diye cevap vermek istiyorum :) Ne önemi varsa.
Basit bir google aramasıyla bu konudaki araştırmalara ulaşabilirsiniz. Bulunduğu coğrafyadan elbette her toplum etkilenir, komşularla da ortak genlerin n yıl önce göçülen yerle kıyaslanacak kadar olması doğal.
Bunun icin bir wikipedia sayfasi bile var:
goo.gl
Edit: Sayfanin Ingilizcesi ile Turkcesi zit seyler soyluyor. Anladigim kadariyla tarafsiz kaynaklar Turkleri daha cok Anadolulu ve belirli bir oranda Orta Asya geni tasiyan gruplar olarak goruyor. Tarafli gruplar da tum dunya aslinda Turk diyor!!! Finliler de Turk ya hani :D Bir ara onu soyluyorlardi
Milletlere göre bir genetik harita dolaşıyordu fb'da güvendiğim bir akademisyen de paylaşmıştı genetik bölümünden. Orada türk ve yunan'lıların-balkanların bir kısmı ile birbirine çok yakın gösteriyordu.
Yörüklerin gözleri orta asyadakiler gibi çekik hala. Bence epey karışmışız.
biz turk'ten cok ermeni, rum, bizans, roma filaniz. hatta, turklere ozgu gen %10-15 civarindaydi. cunku, anadolu'ya goc eden turkler
- "hadi burasi turk topragi oldu, artik dnaniz da bize gore mutasyon gecirip, bize benzesin. birakin artik atalariniza benzemeyi"
ya da
- "yeter lan, burasi turk topragi oldu, artik sevisip cocuk yapmayin ve sadece biz yapalim ki bizim fenotipimiz buralarda baskin olsun, sizinkinin degil"
demediklerinden, bu topraklardaki insanlar soylarini devam ettiriyorlar; ama kulturleri ve dinlerini degistirmek zorunda kaliyor. yoksa kelle omuzlara elveda diyebiliyor.
ankara savasindaki yildirim beyazit:
ahmetsimsirgil.com
bu da timur:
upload.wikimedia.org
hangisi daha cok turk'e benziyor?
anadolu insani bence genetik olarak hic turk olmadi, buradaki medeniyetlerin, insanlarin genini devam ettirdiler.
hatta anadoludaki kimilerimiz turk'ten cok kelt bile olabilirler:
eksisozluk.com
i.imgur.com
Bilimadamlarının takip ettiği belli başlı genetik mutasyonlar var ve bunları belli gruplar halinde isimlendiriyorlar. Dikkat edersen yol üstü tabir edebileceğimiz yerler oldukça karışık. Gelen giden genetik çeşitliliğe ekleme yapmış.
Türkler Anadolu'ya göç ettikten sonra yerli halklarla karışmıştır. Farklı milletlerin evlilikleri sadece saray çevresinde değil halk arasında da çok yaygındı. O dönemin halkları şimdikiler kadar bağnaz değildi bile denebilir (okuduklarımı söylüyorum). Hatta yabancı gelin / damat almak (müslümanlığı kabul etmesi şartıyla) kesinlikle tercih edilen bir şeydi.