[hayvan]
(6) 

kedi asilari

oscar #1229502
kedinizin asilarini duzenli yaptiriyor musunuz ?

6 yil aksatmadan ic dis parazitlerini 3 ayda bir yaptirdim.

evden hic cikmiyor sadece kendi mamasini yiyor ve bu asilarin bobrek karacigere yuk getirdigi icin yaptirmamaya basladim.

sadece yillik karma kuduz fln yaptriyorum.

siz ne dusunuyorsunuz ya da yapiyorsunuz ?

 

Yaptırıyordum ama artık sadece iç dış parazit yaptıracağım ya. Evden hiç çıkmıyorlar, gereksiz yükleme oluyor

mutlusismankedi2015

Kuduza gerek yok evden cikmiyorsa, o da bosa.

mor oje

Karma ve parazit yaptiriyorum bu arada

mor oje

sadece üç ayda bir iç parazit yaptırıyorum.
yazları bazen dışarıdan ben taşırım diye dış parazit yaptırıyorum.
ama bunları bile çok düzenli yapmıyorum, aksatıyorum bazen.
evden çıkmayan hayvanlar için çok gerek yok.

iç parazit önemli sadece.

blatta hiberna

Hayatı boyunca hiç aşı olmadan ve iç-dış parazit ilacı kullanmadan da evde yaşayan bir kedi sağlıklı ve uzun bir ömür geçirebilir. En önemli şey öncelikle doğru ve düzenli beslenme. Yapılan uygulamalar tamamen önlem amaçlı. Uzun vadede bir zararı yok. Düzenli bir şekilde her yıl aşıları yapılan ve parazit ilaçlarını kullanan kedi ve köpekler bu uygulamalara bağlı her hangi bir sıkıntı olmadan hayatlarını sürdürmekteler. Böbreği, karaciğeri yorması gibi bir durum yok merak etmeyin. İşin tabii ki ekonomik boyutu var. O yüzden kişiden kişiye tercihler değişebilir. Ama yılda, hepsini yaptırsanız 4 aşı ve 4 iç-dış parazit uygulaması, en fazla 500 tl tutuyor ki kedim için şahsen gözüm kapalı vereceğim bir rakam. İçim rahat eder en azından. Ve emin olun olur da o aşıların koruduğu hastalıklardan birine yakalanırsa tedavi masrafları yıllık bütün bu uygulamalardan daha pahalıya gelecektir ki ufaklığın hastayken çektiği sıkıntıyı saymıyorum bile.

ozgur okur

Merhaba,

Yurtdışında ki kaynaklarda yıllık düzenli karma + lösemi + kuduz vb aşıların yapılmasının ekstra bir koruyuculuk sağlamadığı sadece kuduz aşısının yasal zorunluluk nedeniyle 3 yılda bir tekrarlanmasının yeterli olduğuna yönelik çok sayıda bilgi var. Bunun öncesinde de özellikle karma aşısının kedilerde 3 yıldan sık aralıklarla tekrarlanmaması yönünde çalışmaların olduğu ama bu durumun 3 yılda bir tekrarlayın anlamına gelmediği yönünde de ifadeler var.

İnsanların nasıl her yıl verem, tetanoz vb aşıları olmadığını düşünürseniz insanlardan çok daha iyi bağışıklık sistemine sahip kedilerin her yıl aynı aşıları olmasının çokta mantıklı olmadığını görebiliriz. Neticede aşı dediğimiz şey hepimizin bildiği gibi hastalığın küçük dozajının canlıya enjekte edilmesi ve bağışıklık sisteminin buna yönelik hafıza oluşturarak olası bir bulaşma durumunda savunabilecek kabiliyet sağlamasıdır. Kedilerin bağışıklık sisteminin yada herhangi bir canlının bağışıklık hafızasının insanlarınkinden daha az olduğuna yönelik de hiçbir çalışma yok gibi nerdeyse.

Ayrıca özellikle kedilerde böbreklerin ilerleyen yaşlarda büyük sorunlarla karşılaştığını, kuru mama-az sıvı tüketimi-sürekli aşı parazitler nedeniyle yorulduğunu düşününce mümkün olduğunca az aşı yapmanın daha faydalı olduğu düşünülüyor.

Ben kendi kedilerimin bir tanesine ilk yıl aşılarını yaptırdıktan sonra ertesi yıl aşılarını tekrarlattırdım. Ancak daha sonra ikinci kedimiz ve bu araştırmalardan haberdar olduktan sonra ilk aşıların tekrarlarını ertesi yıl yaptırmadım. Önemli olan ilk bağışıklığın küçükken sağlanması çünkü ve düzgün yaptırdıysanız endişe edecek bir şey olmadığını düşünüyorum.

İçiniz rahat etsin derseniz en kötü 3 yılda bir yaptırabilirsiniz ama bence buna da gerek yok.

catinfo.org

Bu linkte konuya ilişkin baya detaylı bilgi mevcut, Google da da vaccine for feline vb yazarsanız çok sayıda benzer çalışmayla karşılaşabilirsiniz.

Mesela bu linkte Amerika da ki bir veterinerin 18-20 yaşında kaybettiği ve uzun yıllar boyunca aşıları tekrarlanmamış kedilerinin kan değerlerine baktığında ilgili aşılarla kazanılan antikor hafızasının gayet yeterli olduğuna yönelik tespitleri var. Elbette ki 3-4 örnek çok bilimsel genellemeye yol açmaz ama bu sadece bir örnek.

Ülkemizde ve tüm dünyada neredeyse ayda bir parazit yapılmasını öneren veterinerler var. Yılda bir aşı öneren, kuru mamadan başka bir şey aman vermeyin diyenler var. Sonra da 6-7 yaşında böbrek sorunlarıyla karşılaşan milyonlarca kedi var. Evden hiç çıkmayan bir kedi için 3 aylık parazit bile neredeyse gereksiz. Evde çok böcek vs yiyorsa hadi bir nebze. Ama aylık yapılmasını önerenler var. Aşı da benzer şekilde başka bir kedi ile temas kurmayan, spesifik bir hastalığı nedeniyle bağışıklık sistemi zaten zayıf olmayan bir kediye her yıl o kadar aşı yapılmasının kediye faydadan çok zarara sebep olduğunu düşünüyorum.

FAtE
1

mobil görünümden çık