bu domainler boşa düşüyor mu? ne zaman düşüyor?
bir de mark zuckerberg facebook'u kurdu ya, basit bir site olarak. sonra site aldı yürüdü ama ismi yine facebook olacak. domain alınan firma demiyor mu kardeşim sen çok büyüdün artık bu isimden bize de çok para vermen lazım. fiyat neye göre değişiyor yani.
www.isimtescil.net
edit: 2. sorun öyle bir şey imkansız. domain firması bile tutan büyük bir firmanın yan isimlerini alamaz. elinden alır. amerika'da virtual works isimli firma vw domainini almak istemiş, almış da ama wolkswagen mahkeme kararıyla domaini kendine kayıt ettirmiş.
www.turk-internet.com
Boşta duran domain hosting parası ödemez. %99u satılmak için alınmıştır.
-bu arkadaş boşuna domain ve hosting parası mı ödüyor şimdi?
-hosting odemiyordur belki ama domain oduyor.
-bu domainler boşa düşüyor mu? ne zaman düşüyor?
-sureli aliniyorlar, whois kaydinda ne zaman bosa cikacagi gozukur.
-domain alınan firma demiyor mu kardeşim sen çok büyüdün artık bu isimden bize de çok para vermen lazım. fiyat neye göre değişiyor yani.
-bunu bilemedim :)
Hosting almak zorunda degiller. Domain ücretini ödüyorlar sadece. Bu isin ticareti var. Milyonlarca liraya satilan domainler var. Bu isin yatirimcisi da var yani. Arsa alir gibi degerlenir diye domain aliyor insanlar ve yillarca ellerinde tutuyorlar
domainde ilk gelen alır kuralı işler. ilk kim parasını öder alırsa domain o kişi üzerine kayıtlı kalır. domaini ne kadar süreyle aldığına bağlı olarak değişir. domain ticareti ise başka bir olay. satın alınan domainler değerlendiğinde satılır. örneğin garanti.com adresi zamanında başka bir kişi tarafından alınmıştı. garanti bankası .com.tr kullanıyordu fakat insanlar sık sık karıştırdığı için çuvalla para ödeyerek domain sahibinden satın aldılar. bir çok domain tüccarı da bu mantıkla alır ve bekler. hostinge yönlendirmesi gerekmez.
www.whois.com üzerinden sorgulama yaptırabilirsin. karşına çıkan bilgilerde ne zaman kayıt edildiği ve süresinin ne zaman dolacağı gibi bilgilerle birlikte kayıt eden kişinin bilgileri yer alır. senelik 2 dolara domain kayıdı yapan firmalar var. o yüzden popüler olabileceğini düşünülen bir domaine 20 dolar verip 10 yıl elinde tutmak pek kötü bir yatırım değil.
facebook örneğindeki konu ise saçma. kayıt yapan firma sadece kayıttan mesuldür. her hangi bir hakkı yoktur. türkiye'de .com.tr uzantısını alabilmek için domain ile uyuşan bir markaya sahip olmanız gerekiyor. marka tescil veya marka tescil başvuru belgesi olmadan kayıt edilmiyor.