Gece gece aklıma gelen bir sorunu sorayım dedim
Nişanlı bir çift var diyelim, nişanlı olduğu zamanda bir daire alınıyor ve tapu parayı veren tarafın üzerine yapılıyor. (Ortak para ile alınmıyor yani)
Daha sonra nikah olmadan çift ayrılıyor.
Şimdi soru şu: diğer kişi mahkemeden bu daire için hak talep edebiliyor mu ?

 

Hayır. Borçlar Kanununda der ki;
parayı veren düdüğü çalar.
Nişanın sona ermesiyle sadece hediyelerin geri istemi oluyor. o da hepsi değil. şahsa verilecek de, ana-baba ya da onun gibi davranan kişiler vs. ayrıntısı var biraz. ama sorunuzun cevabı hayır. parayı kim verdiyse ev onundur.

cahs

Mal rejimi tasfiyesi evlilik birliğinin sağladığı hakla kazanılır. Nişan bu kapsamda değil. Hediyelerin geri verilmesi hususunda @cahs'e katılmakla birlikte kusuruyla nişanın bozulmasına sebep olan taraf karşı tarafın yaptığı nişan harcamalarını karşılamakla yükümlü.

Medeni kanunun 118-123. Maddeleri arasında nişan hükümleri var. Bakabilirsiniz.

manuelka

ben de şöyle yaklaşayım; nişanlılıkta alınan bu evden sonra mesela çift evlenseydi ve sonra boşansalardı diğer eş, yine bu daire için hak talep edemezdi.
evlenmeden sonra alınan mallar için eş hak talep edebilir sadece. (tabii mal ayrılığı rejimi seçilmemişse)

ucurumdanasagiyadogruyuvarlananyaprak

Nişanlanma dediginiz şey evlenme vaadidir. Kanun koyucu evlenme olayına özellikle önem verdiği için evlilik hazırlığı olan nişan dönemine de kısa da olsa yer vermiş. Kapsamı çok dar zaten. Hediyelerin geri verilmesi ve kusuruyla nişan bozulmasına sebep olan tarafın maddi manevi tazminat sorumlulukları düzenlenmiş. Geçen okuduğum bir dosyada 65 bin tl düğün hazırlığı için karşı tarafa dava açılmıştı. Bence hukukta karşılığı olması oldukça normal. İnsanlar az buz para harcamıyor nişan döneminde.

manuelka

Mutat uygulamayı aşan hediyeler geri verilir.

avalist
1

mobil görünümden çık