hola sakin of duyuru,
şimdi fim müzik vs indiriyoruz, eğer çoğaltılma amacı olmaksızın indirmek suçmudur?(1); misal adam rapidshare linkleri koymuş (herhangi bir yerde) bende indirdim, eğer başkasına kopyalamayıp (hd, cd, usb), sadece kendim izleyip silsem, aynı şekilde oyun veya müzik için; (2)
bu emeğe saygısızlık mıdır, yapımcının sanatçının hakkını çiğnemek midir? (3)
bununla ilgili yasa vardı galiba, kişisel kullanım (başka nasıl belirtilir bilmiyorum) amaçlı olursa sorun yok diyordu. yani yapımcılar bu yasayı bilerek çıkartıyorlar piyasaya? (4) ya da dinen bi hükmü varmıdır, nedir bu indirmelerin? (5)
torrent olayının durumu nedir? (6) kırılan windows'ların durumu? (7) serial yada crack ile kırılan aslında paralı olan programlar? (8)
belki gereksiz fazla uzattım biliyorum.
peşin : çok soru var, numaralandırdım.

 

Şöyle bir senaryo yazalım. 6. yaşındasın, bisiklet istiyorsun. Baban müzisyen, bütün mahalle tapıyor babana, ama babanın albümlerini para vermeden kişisel kullanımları için rapidshare'den indiriyorlar.Ne düşünürdün onlar hakkında? Suçmudur? Emeğe saygısızlık mıdır? Dinen caiz midir? Çok zor olmasa cevaplamak. Ayşenin manav babasının armutlarını cebe indirmek ile aynı durum.

skatheist

Valla bir sürü soru sormuşunda hepsinin çıktığı nokta aynı , bence ister bir kere izle ister kopyalama yine de yapılan hırsızlıktır.Sonuçta basit mantıkla senin ona ulaşamaman gerekiyor.Aynı şey windows ve programlar içinde geçerli.Nasıl bir arabayı abi bi tur atıp geri getiricem diye alamıyorsan filmi bir kere izleyip silmende böyle olmalı ama yapısı itibariyle diğeriyle bir tutamayız tabiki.İşte paylaşan paylaşıyor.Velhasıl dinen de hırsızlıktan farkı yoktur.Sonuçta adam yalvarmıyor ya kullan diye.Şimdi bazı tipler çıkar yok efendim windows istiyor aslında sahtede olsa kullanalım diye falan filan bunlara kulak asma sonuçta senin sorduğun şey kendinle ilgili.Windows açısından bakmıyoruz.Üstelik şunu da eklemek isterimki şimdi onlarca linux sürümü var , open office var open source diye bir kavram var.Bundan 10 yıl önce bu kadar rahatlıkta yoktu.

layer26

hakkını çiğneme/ saygısızlık konusu tartışılan bir konu. diğerlerinin hepsi suç.

natnan

her türlü indirimi falan yasak. Kişisel kullanım icin dediginiz olay orjinal dvd almışsınız onu bilgisayarınıza kopyalamak suç değil internetten indirmek suç. Bu crack serial internet üzerinden indirilen oyunlar vs. hepsi etik dışı(etik olayı biraz farklı tabiama) ve yasak. Tabi etik kavramınızı kendiniz belirlersiniz. Oyunlar için konuşmuyorum ama filmlerin internet üzerinden paylaşılması bence etik dışı bi olay değil yönetmen olsam yine böyle düşünrdüm ama yapımcı olsam oyle düşünmezdim herhalde :D yapımcı dedigin iş adamıdır parası vardır para için sinemadadır. vs vs

neden böyle derseniz filmler icin daha fazla kitleye ulaşmak önemli olan.

oyunlarda durum biraz daha farklı oyunları her yerden satın alabilirsiniz.

Kısaca o sorulardaki olayların hepsi yasak türkiye'de ilgili kanun yok sanırım bunlarla ilgili internet kesme gibi bi şey uygulanıcakmış ama işinizi bilirseniz yakalama ihtimalleri yok yine de.

rurouni

orijinal dvd/albüm vs satın almışsanız, daha sonradan o aldığınız dvd'nin/albümün yasal olmayan kopyasını internetten indirmek suç da değil, yasak da değil, hırsızlık da değil.

parasını verip o şeyi kullanma hakkını aldıktan sonra, istediğim formatta kullanmaya hakkım vardır.

gittim en sevdiğim şarkıcının cd'sini aldım. ama ben otobüste dinliycem bunu. discman mi taşiycam yanımda nal gibi? çakma ipoduma yüklemek istiyorum. bana mp3 lazım. mecbur muyum yani cd aldım diye cd olarak kullanmaya? ya da cd'yi mp3'e convert etme yollarını öğrenmeye mecbur muyum? o albümü dinleme hakkını satın almışımdır. o saatten sonra o albümle sınırlı kalmak şartıyla mp3'lerini indirmemin hiçbir sakıncası yok. çünkü o şarkıları dinleme hakkını zaten satın almışımdır.

bilgisayar programlarında mesela size cd verilir, yanında da lisans nunarası verilir. o numarayı girer aktive edersiniz. bilgisayar programını cd olarak aldınız dükkandan. e ama bilgisayarda cd sürücü yok. yüklemek için hiçbir şansım yok. ne halt edeyim şimdi? cd'yi götüme mi sokayım? hayır girer internetten hatta bizzat orijinal sayfasından indirirsiniz, o numarayı girer kullanırsınız. internetten indi diye illa illegal olacak diye bir şey yoktur.

film izliycem. dvd aldım. ama benim dvd playerım yok, bilgisayarda da dvd player yok. e o zaman siktir git fakir ibne, dvd playerın yoksa film izlemek senin neyine mi denecek? hayır. o filmi izleme hakkını satın aldınız. girer emule'den torrent'ten indirir izlersiniz, bu korsanlık, hırsızlık değildir. vicdanen de değildir, yasal olarak da değildir.

izlemek istediğim eski bir film var. şu devirde hala vhs kasette satılıyor. e o zaman bu filmi izleme şansım ömür boyu kalmadı amına koyim. dvd'si çıkmazsa siki tuttuk mu? gittigidiyor'dan antika vhs video mu alıcaz illa ki? hayır. kasedi satın alır, sonra da yine internetten indirir mis gibi izlersiniz. siz izleme hakkını almışsınızdır. ister kasetten izlersiniz, ister internetten indirir izlersiniz.

yıllar önce cd denen teknoloji daha portakalda vitaminken hayran olduğum şarkıcıların kasetlerini almışım. şimdi yeniden dinlemek istiyorum. bir çoğunun cd versiyonu bile yok. eskidi diye basmamışlar. e amına koyim ömür boyu dinleyemiycem ben o zaman artık bunları. ne walkman kaldı, ne araba teybi kaldı, ne kasetçalar kaldı. onca şarkı, onca kaset çöpe mi gitti? hayır efendim. o kasetteki şarkıları dinleme hakkı sizindir. zamanında satın almışsınızdır. teknoloji değişti, dinleme şansı kalmadı diye çöpe atmazsınız. internetten indirir dinlersiniz. gayet de yasaldır.

suç olan nedir? elinizde kullanma hakkını bulundurduğunuz bu yukarıda saydığım şeyleri çoğaltmak ve dağıtmaktır.(internetten indirmenin yanında kaset çekmek, cd'yi kasede çekmek falan da dahil. ama "bozulur mozulur neme lazım yedek olsun " diye çoğalttıklarınız hariç). ya da parasını verip satın almadığınız, kullanma hakkınız olmayan bir şeyi indirmektir.

kibritsuyu

@zacharel çok para kazanan adamın albümünün yapımında o kadar çok para kazanmayan insanlar da emek veriyor, ve kazançtan 3-5 de olsa pay alıyor. "tarkan'ın benim parama mı ihtiyacı var" diyerek vicdan rahatlatmak kolay, onun bağlı olduğu yapım şirketi yeterince kar etmiyor diye işine son verilen insanları düşününce zorlaşıyor ama.

müzik için legal yerler var para vermeden dinleyebileceğimiz, inşallah yakında netflix, hulu gibi video alternatiflerimiz de olacak.

plainwalker
1

mobil görünümden çık